Zo herken je de échte smaak van Italië

1
549
Italiaanse kaas

De smaak van Italië staat bij veel fijnproevers nog steeds met stip op één. Maar hoe herken je nu precies die échte, authentieke smaak? De Federatie van Italiaanse chefs en de Italiaanse Kamer van Koophandel in België organiseerden daarom het proefevent  “The authentic Italian table” in verschillende landen ter promotie van de Italiaanse producten.
Sarah van de redactie ging hiervoor naar België.

The authentic Italian table

Het was geen straf om naar Brussel af te reizen om authentieke, Italiaanse producten te proeven. Tijdens het event werden de aanwezigen meegenomen op een culinaire reis van Noord- naar Zuid-Italië met degustaties en showcooking van authentieke gerechten door chefs van de F.I.C. Belgio (Federatie van Italiaanse chef-koks in België)

Rechts: voorzitter F.I.C. Belgio chef Pino Nacci
Italiaanse kaas
Kaas uit Puglia: Le Grangravine
Italiaanse truffels
Truffels uit Umbrië: Tuber Melanosporum Vittadini

Hieronder vind je enkele authentieke gerechten die werden klaargemaakt tijdens het event: 

Risotto
Risotto met savooiekool en kerstomaten
Burger met lever
Briocheburger met fegota (lever)
Saffraanrisotto met groene asperges

Op zoek naar de echte smaak van Italië

Maar ik begrijp de opzet van het event wel. Vaak komen we rollend terug uit onze vakantie in Italië en krijgen we het water in de mond als we terugdenken aan die lekkere chiantiwijn of peccorinokaas. Herkenbaar? Dus gaan we op zoek naar die producten in eigen land, maar zijn ze wel echt Italiaans?

Herkenbare labels

Verschillende lokale, Italiaanse producenten waren aanwezig om hun product uit eigen bodem te laten proeven.  Maar goed, op die manier is het makkelijk om de échte smaak eruit te halen. Je gelooft het verhaal van de vlotte, Italiaanse verkoper wel. Dus hoe herken je ze zelf?  Dat kan door o.a. de labels D.O.P en I.G.P. op producten.  

 

Lables DOP en IGP

D.O.P.  staat voor Denominazione di Origine Protetta (Beschermde Benaming van Herkomst) en betekent dat het product is gemaakt in een bepaald gebied. 
I.G.P.  staat voor Indicazione Geografica Protetta (Beschermde Geografische Aanduiding) en betekent dat er bepaalde producten uit een gebied zijn gebruikt.  Denk bijvoorbeeld aan balsamico uit Modena

Deze labels gelden voor Europese streekproducten (dus niet alleen maar voor Italiaanse) en zijn in het leven geroepen om namaak tegen te gaan

Italiaanse chef

Bekijk hieronder het filmpje van “The authentic Italian table” van 2018. 

Heb je nog een vraag over de échte smaak van Italië? Stel je vraag dan onder deze post!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.