Zo combineer je Comtékaas met wijn!

0
699
Comté
Foto: Comté

Een lekker wijntje, een passend kaasje; meer heb je soms niet nodig om lekker met zijn tweetjes of samen met vrienden te genieten op een vrije avond. Ik hou er wel van, jij ook? Als je een goede wijn-kaascombinatie maakt, dan is het echt een heerlijke smaakbeleving. Dat vind ik altijd zo bijzonder; de twee producten versterken elkaar in smaak.
Toch vind ik het wel nog moeilijk om te weten welke wijn perfect past bij een stukje kaas en visa versa. In dit artikel ga ik aan de slag met een stukje Comté; een heerlijke kaas uit la douce France. Ik kreeg een paar tips van sommeliers om Comtékaas te combineren met witte wijn!

Franse Comté uit de Jurastreek

Comté
Foto: Comté

Comtékaas is gekend bij menig kaasliefhebber. Het is één van de lekkerste Franse kasen uit de Jura, die uitsluitend wordt gemaakt met rauwe melk (dus niet gepasteuriseerd) van de Montbéliarde koe.  Afhankelijk van het seizoen kan de kleur en de smaak van de kaas variëren. Zo heeft hij in de zomer een gele kleur en in de winter een witte.kleur. Je hebt ook verschillende rijpingen van de Comtékaas. Ik vind het een heerlijke kaas met een volle smaak. Een klein stukje is vaak voldoende om er goed van te kunnen genieten. De kaas is gewoon hier te vinden bij de kaasboer of in sommige supermarkten zoals Albert Heijn en Carrefour (BE).
In de onderstaande video kan je zien hoe de kaas gemaakt wordt.

Kies jouw favoriete stukje Comtékaas

Misschien heb je keuzestress, nu je weet dat Comtékaas in verschillende rijpingen komt en van smaak kan variëren naargelang het seizoen. Om je te helpen heeft deze sympathieke kaasboer uit het onderstaande filmpje handige tips. Natuurlijk kan je gewoon vragen om van de verschillende kazen een stukje te proeven (bye bye dieet ;)), maar met de tips die hij geeft is het toch een stuk makkelijker.

Welke witte wijn past bij welke Comté

Comté
Foto: Comté

Het advies dat ik ooit kreeg van een sommelier voor het uitzoeken van goeie wijn is veel wijn proeven. Goeie wijn springt er gewoon uit en dat proef je. Voor het zoeken van de juiste wijn bij kaas gaat hetzelfde op. Probeer verschillende combinaties uit en je komt uiteindelijk de perfect match tegen. En de ‘perfecte match’ is voor de een misschien wat anders dan voor de andere. Je persoonlijke smaak draagt natuurlijk ook bij aan de keuze die je maakt.
Vroeger werd vooral rode wijn gecombineerd met kaas omdat rood vaak aan het eind van een gangenmenu kwam. Maar tegenwoordig worden er ook witte wijncombinaties gemaakt met kaas. Alleen de mousserende wijnen, rosé- en zoete wijnen worden nog vaak links gelaten. Maar waarom? Ik kan je vertellen dat mijn favoriete wijn-Comtécombinatie die ik heb geproefd met een mousserende wijn was!

Experts doen enkele suggesties

Comté
Foto: Comté

Nu je weet hoe je zelf wijn met Comtékaas kunt combineren, kan je lekker zelf aan de slag. Heb je toch iets meer houvast nodig? Dan deel ik je graag mijn favoriete combi’s, voorgesteld door wijnexperts.

De kaas: Comté de Belleherbe, 11 maanden (mei 2015)
De textuur smelt niet zo zeer als de andere Comtékazen, maar is wel romig. De smaak is nootachtig en fruitig.
De wijn: Cuvée du Pépé 2014 Frangy Domaine Lupin
De wijn is gemaakt van druiven uit de Savoie, ten noorden van het Lac du Bourget. De kruidige smaak van de wijn past goed bij de kaas.

De kaas: Comté de Bonnetage, 23 maanden (mei 2014)
De kaas smaakt lekker hartig en is heel smeuïg van smaak. Het legt een film op je tong. 
De wijn: Champagne brut réserve Bérêche & fils
Ja, ook champagne komt aan te pas en het was voor mij de beste combinatie die ik heb geproefd. De wijn is afkomstig uit Montagne de Reims en de Vallée de la Marne. Het smaakte heel fris en pastte perfect bij de volle smaak van de kaas. Een heerlijke pairing!

De kaas: Comté des Majors, 35 maanden (mei 2013)
Een beetje een muffige smaak, maar daarvoor zeker niet onaardig. Hij smaakt een beetje fruitig ook op het eind.
De wijnOmmomorto 2011 Menti Vino Azienda Agriccola Giovani Menti
Een wijn in een bijzondere fles die je omgekeerd moet serveren. Dat had ik nog nooit gezien. De wijn komt uit Noord-Italië, uit de stad Verona. Een fruitige wijn die niet te overheersend smaakt. Lekker.

Heb jij nog een goeie wijncombinatie gevonden met Comtékaas? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.