Hier vind je de lekkerste Italiaanse gelato van Nederland

0
687

De lekkerste gelato in Nederland vind je bij Lorènz de Groot van Lorenzo IJssalon in Utrecht. De ijsbereider mag zich de Nederlandse Kampioen Gelato van 2020 noemen. Een topjury, waaronder de voormalige beste pâtissier ter wereld, Roger van Damme, beoordeelde 33 ijscreaties.  

Carpigiani gelato kampioenschap

Lorènz de Groot overtuigde de jury met zijn Mapapa-ijs waar mango, papaya, passievrucht en abrikoos gecombineerd worden met lichte yoghurt en brosse meringue. Hij vertegenwoordigt Nederland tijdens het Europees Kampioenschap van het Gelato Festival Challenge in Italië, samen met nummer 2, Marten Riedstra van IJssalon IJskald in Lemmer en nummer 3, Jean Pierre Bax van Luciano IJssalon in Wassenaar.

Ijs in een bak

De gelato kampioenschappen worden jaarlijks georganiseerd door de Italiaanse ijsmachinefabrikant Carpigiani Ambachtelijk Benelux.  Zaakvoeder Jim Smets wil met de wedstrijd het ijs centraal plaatsen en hoopt dat de eindconsument meer de weg vindt naar de betere ijssalon. Het gaat ook om het challengen van ijsbereiders om hun ijs naar een hoger niveau te brengen.

Jurylid Roger van Damme

De ijskampioenschap werd dit jaar ook naar een hoger niveau getild met dessertenkunstaar Roger van Damme als een van de vijfkoppige juryleden.
De jury proefde 33 ijscreaties.  Met zo’n aantal lijkt het een uitdaging om nog steeds al het ijs goed te kunnen beoordelen. De truc zit hem blijkbaar in het nemen van kleine proeflepeltjes. 
Dat betekent wel dat je met één kleine hap de juryleden moet kunnen overtuigen. 
“Het moet smeuïg zijn, een goede structuur hebben en ook iets crunchy. Gewoon een lekker ijsje“,  legde Roger uit.  

Sommige kandidaten hadden een bijzondere ijscombinatie zoals crème fraîche met nachos en guacemole. Hoe ver moet je gaan om juryleden te verrassen?“Ze mogen bij mij ver gaan, maar keep it simpel. Wanneer mensen een ijsje zien denken ze niet meteen aan hartig, dus daar moet je rekening mee houden”.

Evolutie in de ijsbereiding

IJs is een van de weinige koude producten waar zoveel mensen warm voor lopen. Lopen we nog steeds warm voor het ijs van jaren geleden? Of verandert onze smaak en verwachtingen in ijsbereidingen? Volgens Jim Smets is Nederland een softijs-land. Toch zien ze de vraag naar ambachtelijk ijs sterk groeien. “Waar ijsbereiders vroeger vooral poedertjes gebruikten, zien we meer gebruik van verse en lokale ingrediënten.  Dat bevordert de smaak en de kwaliteit. Het is ook een manier voor ijsbereiders om zich te onderscheiden”. 

Roger van Damme ziet vooral een evolutie in de presentatie van het ijs waar veel aandacht aan wordt besteed. “Vroeger kregen we vooral het basis-ijs te zien, nu wordt het verrijkt met toppings. Toch is het belangrijk om daar niet in te overdrijven, anders ga je de hoofdsmaak teveel verdoezelen”. 
De aandacht voor presentatie is misschien te wijden aan de groei van social media en vooral Instagram waar mooie plaatjes een plek krijgen. De jongste jurylid en millennial, Björn Cocu is eigenaar van het creatieve ijssalon Intelligentia.
Hij vindt het belangrijk dat er veel aandacht gaat naar hoe je het ijs presenteert. “IJs is een intermediair waarbij je geuren, kleuren en smaken kunt vertalen. De technologie is belangrijk, het concept en hoe je het presenteert is minstens zo belangrijk“. 

 

De lekkerste gelato proeven?

Het Mapapa-ijs won omdat het op alle vlakken goed scoorde: smaak, creativiteit, structuur en presentatie. 
Wil je graag de lekkerste gelato van Nederland proeven? Ga dan langs bij Lorenzo IJssalon in Utrecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.