Zijn superfoods écht super?

1
357

Ongelooflijk dat we eeuwenlang zo blind zijn geweest! Dat we niet doorhadden dat er helende voedingsbommen voor onze ogen lagen. Zomaar, voor het grijpen. Gelukkig hebben marketeers ons hier attent op gemaakt. Wat goed van ze! Moeten we hen geen bedankje sturen? Moeten de zorgverzekeraars niet met hen om de tafel zitten om de Nederlander verder gezond te houden? Wie had gedacht dat een ontbijtsmoothie met tarwegras, quinoa en avocado zoveel goeds voor ons lichaam kan betekenen. Of…lachen de marketeers in hun vuistje? Ze moeten vast die laatste paar euro’s nog geroken hebben in de portemonnee van de naïeve consument. Hoe zit het nu precies?

Superfoods zijn niet de supermannen maar de gewone Clark Kents. Net als veel andere gezonde voedingsmiddelen bevatten ze enkele goede stoffen. Ze zijn dus even gezond als een simpele sinaasappel of kiwi, die sinds de opkomst van de superfoods links zijn blijven liggen in de groente- en fruitafdeling. Jeetje, wat moeten ze zich onzeker voelen! Ze begrijpen er vast niks van waarom hun vitamine A of D opeens niet meer voldoende blijkt te zijn. Terwijl die zogenoemde superfoods diezelfde vitamines onder hun schil bieden. Het enige verschil is de krachtige marketingmachine die de superfoods achter zich hebben die ervoor zorgen dat ze de sterren van de volledige supermarkt zijn. Daarom heeft de Europese Unie in 2007 besloten dat het woord superfood alleen maar op de verpakking mag staan als het wetenschappelijk is bewezen dat het product daadwerkelijk bepaalde eigenschappen of stoffen bevat.
Het spijt me dat ik met dit verhaal de prachtige ballon doorprik, maar er is ook iets heel positiefs aan: eet voldoende ‘gewone’ groente en fruit en varieer vooral. Zo krijg je op een simpele manier goede voedingsstoffen binnen zonder dat het je een euro extra hoeft te kosten. Een sappige sinaasappel voor de vitamine D, een knapperig worteltje voor de vitamine A en een portie aardse groene salade voor een dosis foliumzuur. Jaaa, als je het zo bekijkt zijn de ‘gewone’ voedingsmiddelen de échte superfoods van dit moment, en dan heb ik het vooral over de prijs/kwaliteit!

Foto: Flickr

1 REACTIE

  1. […] Ik schrok er wel van. Een tijdje terug kwam in het nieuws dat steeds meer kinderen ondervoed zijn. Ouders schrappen te veel voedingsmiddelen van het menu: pasta is té koolhydraatrijk, boter is te vet en koemelk is enkel nog goed voor kalfjes. Althans, dat is zo volgens de laatste trends. Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kind, en denken daarom goed te doen door deze trends te volgen. Maar dit levert soms een averechts effect op. Een bewijs dat we niet alles moeten geloven wat we horen, lezen of zien. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.