“Een frietje mét, alsjeblieft…” Zo bestel je friet mét mayonaise in Nederland. In het begin begreep ik niet waarom iedereen het de ‘frietboer’ zo moeilijk maakte door hem maar te laten gissen welke saus je erbij wilde hebben. Maar dat is met de jaren zo ingeburgerd dat zelfs de Chinese frietboer in Nederland weet wat je wilt.
Op jouw dampende pakje friet krijg je dan een kwak mayonaise die veel zoeter is dan de Belgische. De Belgische mayonaise wordt daarom ook vaak zure mayonaise genoemd. Persoonlijk vind ik die veel lekkerder. Hoewel smaken echt wel kunnen verschillen. Misschien heb je ooit de film Pulp Fiction gezien van Quintin Tarentino, waar ze het gewoon vies vinden dat we hier friet met mayonaise eten in plaats van ketchup.

Maar goed, als je wél smaak hebt en graag de Belgische mayonaise lust, dan geef ik je hier het recept om het zelf te maken. In slechts tien minuten is het klaar en het is veel lekkerder dan mayonaise uit een potje. Je hoort mensen soms zeggen dat zelf mayonaise maken moeilijk is omdat het vaak mislukt. Er zijn twee belangrijke succesfactoren waar je aan moet voldoen: gebruik ingrediënten op kamertemperatuur en heb geduld. Dus als je daarmee rekening houdt en het recept volgt, beloof ik je dat het gewoon niet kan mislukken!

Porties: 1 potje mayonaise van ongeveer 250 ml
Bereidingstijd: 10 minuten

Wat heb je nodig?

(Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!)

 • 1 eierdooier
 • 1 tl scherpe mosterd
 • 1 el (dragon)azijn
 • 2 dl zonnebloemolie
 • Snufje peper
 • Snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Meng de eierdooier met de mosterd en de azijn.
  Zelfgemaakte mayonaise
 2. Voeg nu langzaam de olie toe terwijl je stevig blijft kloppen met de garde.
  Tip: maak eventueel een keukendoek vochtig en leg deze onder de kom. Zo blijft de kom beter op zijn plaats wanneer je stevig klopt.
  Wanneer de mayonaise de juiste dikte heeft is het klaar.
  Zelfgemaakte mayonaise
 3. Breng op smaak met peper en zout.
 4. Jouw zelfgemaakte mayonaise is nu klaar!  Makkelijk, toch?

Zelfgemaakte Belgische mayonaise