Brouw jij binnenkort je eigen bier?

2
24
Zelf bierbrouwen

Ambachtelijke brouwerijen zijn anno nu helemaal hot. Het aanbod in ambachtelijk bier is groot en groeit nog steeds gestaag. Maar waarom is het zo populair? En wat komt er allemaal bij kijken als je zelf graag je eigen biertje wilt brouwen? Ik ging langs bij Dirk-Jan en Jeroen die zelf begonnen zijn met het maken van hun eigen gerstenat.

Grote en kleine brouwerijen

We kennen de grote jongens wel zoals het Belgische Inbev of het Nederlandse Heineken. Vroeger had je veel lokale biertjes, maar deze ambachtelijke brouwerijen werden opgekocht door de giganten, of konden gewoon niet tegen hen opboksen. Maar het tij is gekeerd; mensen zijn zich steeds meer bewust van hun voeding en ambachtelijk wordt meer gewaardeerd dan massaproductie. Deze keuze wordt ook gemaakt bij bier. Vooral het speciaalbier valt erg in de smaak bij fijnproevers. Ook restaurants gaan mee in de biertrend en hebben naast wijn ook steeds meer speciaalbieren aan hun menukaart toegevoegd.

Ambachtelijk brouwen in de schuur

Ambachtelijk bierbrouwen
Dirk-Jan en Jeroen besloten ook om zelf speciaalbier te gaan brouwen. Benieuwd naar het resultaat sprak ik met de twee vrienden af in een grote schuur, naast de familieboerderij van Dirk-Jan, in het landelijke Alphen. Een mooie, rustige plek midden in de natuur. Hier kunnen ze ongestoord aan het werk. In de schuur speelt op een oude platenspeler jaren ’50 muziek. De sfeer is gezet, ik ben benieuwd!

Dirk-Jan: “Een vriend van me maakt al enkele jaren zijn eigen bier en dat vond ik best interessant. Het leek me leuk om  zelf ook te gaan brouwen. Na wat tips van hem te hebben gekregen zijn Jeroen en ik gewoon van start gegaan.
Eigenlijk heb je niet veel nodig om te starten: een paar plastieken ketels en een kookpot. De ingrediënten die we kopen zijn van de beste kwaliteit, want dat proef je.

We komen een paar keer per maand samen om een dag lang bier te brouwen. Jeroen heeft drie kinderen en ik heb een drukke agenda, maar we vinden het zo leuk dat we er graag tijd voor vrijmaken. We zijn nu anderhalf jaar bezig met onze brouwerij Boslust (genoemd naar de streek waar ze brouwen) en het eerste biertje heb ik al laten proeven aan vrienden. Die vonden het allemaal lekker.”

Pril succes

Maar Dirk-Jan en Jeroen blijven ondanks dit prille succes met beide voeten op de grond. Het plan is om eerst twee jaar te sleutelen aan de smaak, zodat er uiteindelijk drie lekkere biertjes ontstaan en daar houden zij zich graag aan vast.

Geen van beide heeft een chemische achtergrond waardoor het vaak gissen is welke processen invloed hebben waarop. Te weinig kraag, te veel gist of te troebel; dit zijn allemaal factoren die ze graag onder controle willen krijgen. Gelukkig kunnen ze ook bij oude rotten in het vak advies vragen over wat te doen.
Zelf bier brouwen

Toch zijn er een paar processen waar ze liever geen concessies in maken: “We willen graag een duurzaam speciaalbiertje maken. Het warme water halen we bijvoorbeeld  bij de boerderij naast de schuur dat opgewarmd wordt (tot 80°C) door grote zonnepanelen. Duurzaamheid is tegenwoordig heel belangrijk en daar werken we graag aan mee met de bereiding van ons bier.”

Wat vind ik van hun eerste biertje?

Hun eerste tripel heb ik geproefd. Het biertje heeft een stevige kraag. De geur is heel zoet, maar de smaak is een stuk subtieler dan de geur doet vermoeden. Je proeft in het bier citrustonen terug. De afdronk is een beetje bitter, maar dat had voor mij iets sterket mogen zijn. Het is een lekker, toegankelijk biertje met een alcoholpercentage van ongeveer 8%. Zeker voor mensen die niet graag bier lusten, is het makkelijk te behappen. Een knappe prestatie voor hun eerste stappen in het bierbrouwen.
Zelf bierbrouwen


Starten met je eigen biertje

Heb je de smaak te pakken en wil je zelf graag aan de slag met het brouwen van je eigen biertje? Je kan via verschillende online shops en zelfs bij HEMA een starterpakket kopen voor een tiental euro.
Binnenkort test ik een startpakket bierbrouwen uit van Brouwland (beschikbaar in Nederland en België). Mijn eerste stappen in het bierbrouwen en bevindingen kan je dus weldra op South & Pepper lezen. Ik hoop alvast op een heerlijk biertje! :)

Zelf bierbrouwen

Hoe je precies moet brouwen en welke bierstijl je kunt kiezen, vind je allemaal terug op internet en ook in heel wat boeken. Hier zijn alvast enkele boeken die ik aan kan raden:

[bol_product_links block_id=”bol_57b701c7bc48c_selected-products” products=”9200000040774605,9200000005804348,1001004011812041″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wat vind jij van ambachtelijke biertjes? En zou je zelf ook graag je eigen biertje willen brouwen? Laat je horen in een reactie onder dit artikel!

Sarah South & Pepper

2 REACTIES

  1. Haha, zo zijn onze mannen (Brouwerij ‘t Verzet) ook begonnen: in de garage met enkele oude ketels waar ze zelf een kraantje op gelast hebben. Na 5 jaar dit jaar kunnen investeren in een grote “deftige” installatie.
    Veel succes met jouw biertje! Ik ben al benieuwd naar je ervaringen ;)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.