Wildetariërs in je restaurant?

0
473

 

De kleuter met twee schattige staartjes, aaide zachtjes de lange, zachte oren van het geschoten konijn. Een bijzonder beeld. Ik zag dit tafereel toen ik op een festival was over foerageren. Puur natuur dus. Niet alleen wildplukken, maar ook de jacht was een goed vertegenwoordigd thema. Met het wildseizoen dat nu weer begonnen is, wilde ik er wel meer over weten. Nog steeds kampen jagers namelijk met een minder goed imago. Dit verbetert niet door het aantal vegetariërs dat de laatste jaren exponentieel is gegroeid. Want waarom zouden we nog gruwelijk dieren doodschieten met alle vleesalternatieven die nu beschikbaar zijn? Is jagen passé? Trekken we alleen nog met een rieten mandje het bos in om te gaan wildplukken en laten we het jachtgeweer op stal staan?

Een vraag waar ik de laatste tijd steeds vaker over nadenk. Want hoewel het lijkt of iedereen nu vleesloos eet en ik me bijna schuldig voel als ik op een stukje vlees zit te kauwen, is slechts zes procent van de Belgen vegetariër. Geen dag gaat voorbij of je wordt geïndoctrineerd met de vegetarische levensstijl in de media. Of je wel dan niet vlees eet is nog steeds een vrije keuze.

De meestvoorkomende motieven om enkel plantaardige producten te eten zijn dierenleed en duurzaamheid. Twee goede motieven. De jager en tevens boswachter op het festival vertelde hoe ze na de jacht voor ieder afgeschoten diersoort minutenlang een eerbetoon op de hoorn spelen. Als dank dat het dier zijn leven laat. Jagers zijn dierenliefhebbers vertelde hij. Het klinkt tegenstrijdig. Toch is er geen respectvollere manier om vlees te eten lijkt mij. In het slachthuis gaat dit niet op, daar gaat het om productie. Productie die bij moet benen aan de vraag, laten we dat niet vergeten. Want we verwachten dat we bij elk supermarktbezoek een verpakte kotelet of biefstukje kunnen halen. Maar door die verwachting staan we toch ver af van de natuur? Steeds meer slagers slachten hun eigen dieren en verkopen van kop tot staart. Wat op is is op. Dan neem je maar de overgebleven varkenspoten en snuit mee en maak je er een heerlijke varkensterrine van. Zo hoort het toch? Vlees is en blijft een natuurproduct en het groeit niet in een pakje.

Ik ben voorstander om onze vleesproductie flink te verminderen, sterker nog, vlees hoeft niet altijd voorradig te zijn. Je neemt wat de natuur je geeft. Jagers zijn gelukkig geen wilde cowboys en ze moeten strenge regels volgen voor het behoud van de natuur en de balans. Het gaat om meer dan alleen maar het doden van dieren. Zouden vegetariërs door deze duurzame en respectvolle manier toch een stukje wild durven bestellen in een restaurant? Zouden ze hun eigen vlees willen schieten? Geen gek idee, gezien er steeds meer verhalen bekend zijn van vegetariërs die jagers zijn geworden. Maar dan kunnen ze zich geen vegetariër meer noemen, maar misschien “wildetariërs”? De chef weet bij deze wat voor vlees hij in de kuip heeft als er een reservering binnenkomt met dit als opgegeven dieetwens.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.