Wij hebben de prijswinnende olijfolie van Casa Astrid getest

4
796

De biologische extra vierge olijfolie van Casa Astrid won
prijzen in Japan, New York en Italië. De Italiaanse Sarah van de redactie
onderwierp de olijfolie aan een test. Je leest het hier!

Extra vierge olijfolie van Casa Astrid

Voor het landhuis met een bordje met de naam Casa Astrid op.

Astrid van Casa Astrid

 

Astrid van Casa Astrid

De extra vierge olijfolie van Casa Astrid is een biologisch geproduceerde olie gemaakt van Moraiolo (en heel kwalitatieve olijf), Leccino (een van de mees gebruikte olijf dat ontstaan is in Toscane) en Frantoio olijven (de laatste olijf heeft een fruitige smaak). De olijfolie is ook een prijzenpakker. Zilver in Japan en goud in New York en Italië.

Fles van de olijfolie van Casa Astrid met de gewonnen prijzen erop.

Het verhaal erachter is even bijzonder. De olijfolie is niet van de hand van een Italiaan, maar de Gentenaar Jean-Luc Decroo. Hij en zijn vrouw Astrid kochten jaren gelden een eeuwenoud landhuis  in Umbrië en verbouwden het tot een B&B. Jean-Luc begreep van de buurman dat er op het domein heerlijke olijfolie werd geproduceerd. Hij kende niks van olijfolie of het produceren ervan. Met de hulp van lokale boeren ging hij aan de slag en heeft hij nu een van de beste olijfolie die je kan vinden in Italië. Complimenti!

Jean-Luc Decroo (Foto DVH)

Hoe is de smaak?

In Puglia heb ik geleerd hoe je olijfolie kunt proeven. Het is een bijzondere manier en het lijkt een beetje op die van wijnproeven.
Bekijk onderstaand filmpje op de Instagram South & Pepper.

Kort komt het hier op neer. Testen van olijfolie doe je in een glas. Je verwarmt het door het glas tussen je handen te nemen en te draaien. Daarna ruik je en ga je slurpend de aroma’s proeven.
Als het goed is ga je kuchen. Zelfs een paar keer, dat is een van de tekenen dat het kwalitatief is.

olijfolie in een glas

 

Olijfolie test je in een glas

Bij het testen van de extra vierge olijfolie van Casa Astrid moest ik ook kuchen. Verder proefde ik er noten, een beetje peper en een fruitige smaaktoon. Is het dan een lekkere extra vierge olijfolie?
Ja, ik vind hem lekker. Hij heeft een uitgesproken smaak zoals een goede extra vierge olijfolie moet zijn. Hij is niet zo scherp als de grasgroene olijfolie uit Toscane. Dat maakt hem wel behapbaar voor een groot publiek.

"Een goede extra vierge olijfolie proef je. Het heeft een uitgesproken smaak en prikkelt achteraan in je keel. Verder is het een kwestie van persoonlijke smaak welke extra vierge olijfolie je verkiest."
Sarah Puozzo
Sarah Puozzo
Culinair schrijver/journalist

Is biologisch lekkerder?

De extra vierge olijfolie van Casa Astrid heeft het biolabel. Dit betekent dat de productie gebeurt op basis van strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Is de olijfolie daardoor lekkerder? Nee, dat niet. Het maakt geen verschil in smaak.

Nog een kleine kanttekening. Wat ik heb geleerd van veel olijfboeren in Italië is dat een biologisch label niet altijd betekent dat andere olijfoliën niet duurzaam zijn geproduceerd. Soms hebben de boeren niet het geld om aan alle voorwaarden te voldoen om een biolabel te verkrijgen.
Vaak hebben ze ook niet het geld om pesticiden te gebruiken en maken ze dus ook olijfolie op een heel duurzame manier.

Het biolabel is vooral ook goed voor de marketing van je product. Mensen willen nu duurzame producten, dan maakt een label op je product wel het verschil. Maar goed, alles bij elkaar is het wel een garantie dat de producenten duurzaamheid hoog in het vaandel houden en dat is altijd een pluim waard, toch? 

Adopteer een olijfboom

Het leuke aan Casa Astrid is dat je ook een olijfboom kan adopteren. Jean-Luc en Astrid willen het domein uitbreiden met 7.500 olijfbomen. En die wachten allemaal op adoptieouders die € 180 willen spenderen. Je krijgt er zoveel voor terug, namelijk drie jaar lang premium olijfolie en een regelmatige update via Whatsapp over hoe het gesteld is met de boom.

Het is een leuk concept dat ook in Zuid-Tirol bijvoorbeeld bestaat waar je een appelboom kan adopteren
Een origineel cadeau dus voor jezelf of voor iemand anders.

Klik hier voor meer informatie over de olijfolie van Casa Astrid.

Winactie: 10 x olijfoliepakket van Casa Astrid

De redactie van South & Pepper mag onder haar lezers in België en Nederland 10 x een culinair olijfpakketten weggeven met daarin:

  • 1 flesje 250 ml  van de prijswinnende extra vierge olijfolie
  • 1 flesje 100 ml van olijfolie met citroen
  • 1 flesje 100 ml van olijfolie met basilicum
  • 1 flesje 100 ml van olijfolie met knoflook en rozemarijn

Hoe kan je winnen? 

  1. Like de Facebookpagina van South & Pepper (klik hier).
  2. Stuur VOOR 19 augustus 2019 naar redactie@southandpepper.com jouw naam en het adres door waar het pakket naartoe gestuurd kan worden.

De winnaars worden via mail op de hoogte gebracht. 
Veel succes!

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.