Welke Sardijnse producten moet je zeker proeven?

1
683
Sardijnse producten

Ah, Sardinië: wat een prachtig eiland is dat toch! Mooie natuur, vriendelijke Sardijnen en vooral…heerlijk eten! In mijn vorige post heb ik enkele tips gegeven voor een topvakantie in Sardinië. Maar wat zijn nu de typische Sardijnse producten die je echt geproefd moet hebben voordat je richting huis gaat? Of wat moet je zeker in je koffer mee terug nemen om er thuis nog een keertje van te genieten? Ik som hier enkele typische Sardijnse producten op.

Sardijns brood ‘Pane Caraseau’

Ik denk niet dat je na het proeven van pane caraseau je boterhammen  meteen links zal laten liggen. Maar  je moet het zeker geproefd hebben. Het brood is flinterdun en krokant. Pane caraseau gaat al decenia terug, het is dus echt een authentiek product. Herders namen het voeger mee als ze met hun schapen in de bergen waren. Want in tegenstelling tot het brood wat wij kennen, bederft pane caraseau’ niet snel en was het dus ideaal wanneer je een finke tijd van huis was. Het brood wordt ook wel eens carta da musica genoemd, wat Italiaans is voor bladmuziek. Je vindt pane caraseau in menig Sardijnse restaurant of  bakker, ook is het bijna in alle supermarkten in Sardinië verkrijgbaar.

Bottarga; geperste viseieren als delicatesse

Botterga

Ik had nog nooit van bottarga gehoord, tot ik in Sardinië een salade kreeg met dit bijzondere product. Het zijn samengeperste viseieren die daarna worden gedroogd. Je krijgt uiteindelijk een hard stuk dat je kunt raspen. Je kan het ook al geraspt kopen in Sardinië (zie hieronder bottarga die ik meegenomen heb). Dat doen ze omdat het dan beter conserveert. Helaas gaat er wel wat smaak verloren op deze manier.
Bottarga in een potje
BottargaDe traditionele (en volgens de Sardijnen de échte) bottarga wordt gemaakt van viseieren afkomstig van de harder (bottarga di muggine). Maar je hebt ook ‘nep’ bottarga en die wordt gemaakt van de viseieren van de tonijn of zelfs van de zwaardvis. Dus vraag altijd even na van welke vis de bottarga gemaakt is, als je graag de ‘échte’ wilt proeven. Botterga is een typisch Sardijns product, maar je vindt het ook terug in het zuiden van Frankrijk en andere mediterrane landen.

Fregola; Sardijnse couscous

Fregola in een zakje

Fregola of fregula heb ik ook voor het eerst in Sardinië gegeten en het is een must om een keer te proeven wanneer je op het Italiaanse eiland  bent. Fregola betekent zoveel als hakken of kruimels. Dit refereert aan de manier waarop fregola wordt gemaakt. Het is grof griesmeel wat met water gewreven wordt tot korreltjes of bolletjes van ongeveer 2 tot 6 mm. FregolaFregolaAls je ooit zelf couscous hebt gemaakt of hebt gezien hoe het wordt gemaakt, dan weet je waarmee fregola moet vergelijken. Daarna worden de fregolakorreltjes gedroogd en in de oven gebakken. Het wordt vaak geserveerd in tomatensaus met schelpen (echt een aanrader!) of in soep. In restaurants en bij heel wat supermarkten en speciaalzaken vind je fregola.


Malloreddus; Sardijnse pasta

Malloreddus

Malloreddus of gnocchetti sardi is pasta gemaakt van griesmeel en water, vaak wordt er ook nog wat saffraan toegevoegd. Het is ovaalvormig en ongeveer twee cm lang. De pasta heeft inkepingen om de saus goed vast te kunnen houden. De pasta wordt vaak op feestdagen of bijzondere dagen geserveerd. Vaak wordt het klaargemaakt met Italiaanse worst en tomatensaus. Ik heb in Sardinië malloreddus geproefd, die op een traditionele wijze was bereid (malloreddus Campidanese); dit was een pasta met tomatensaus, Sardijnse worst en pecorino. Echt lekker! Ik kreeg een kleine portie, maar dat is meer dan voldoende want het vult goed.
MalloreddusJe kan malloreddus bestellen in veel traditionele Sardijnse restaurants, in supermarkten of speciaalzaken.

Cannonau wijn vol antioxidanten

Ik heb eerder al een post geschreven over de blauwe zone in Sardinië. De typische Sardijnse rode wijn cannonau wordt vaak door de inwoners van de blue zone gedronken (say what?). Yep, cannonau is de naam voor een aangeplante blauw druivenras in Sardinië. Een van de bijzonderheden is dat de wijn een van de hoogste antioxidant-gehaltes heeft van alle rode wijnenter wereld. Dus neem zeker een flesje mee naar huis!

Pecorino Sardo

Sardijnse pecorino

Ik ben dol op de Sardijnse schapenkaas pecorino, omdat het zo’n lekkere zoute smaak heeft. De zoute smaak komt doordat de kazen tijdens de bereiding in zeewater worden gewassen. Pecorino is lekker bij pasta bijvoorbeeld. De kans is groot dat je pecorino al een keertje hebt geproefd, want het is ook in België en Nederland makkelijk verkrijgbaar.
Een bijzondere pecorino is casu mazu, wat zoveel betekent als rotte kaas. Als je een zwakke maag hebt, dan lees je beter niet verder ;). Misschien heb je er ooit al over gehoord: Sardijnse kaas waar larven inzitten van de kaasvlieg. De larven eten de kaas en hun uitwerpselen is de kaas dat Sardijnen vervolgens weer eten. De Europese Unie heeft de kaas op de lijst van ‘verboden producten’ gezet, maar er bestaat een kans dat je het nog in Sardinië kan vinden.

Ichnusa; Sardijns biertje

Sardijnse producten

Lust je graag een verfrissend biertje? Dan zit je in Sardinië goed, want hun eigen Ichnusa bier smaakt best lekker. Je kan de Ichnusa lager Blonde, Speciale en Cruda bestellen. De Ichnusa Speciale heeft zelfs in 2011 goud gewonnen op de World Beer Championship. Zeker proeven dus! :)

Binnenkort op S&P: Deze typische Sardijnse gerechten moet je zeker proeven!

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.