Wat zijn de toekomstige trends in de horeca?

1
252
The Bistrononmy

Hoe ziet de toekomst eruit voor de horeca? Wat zijn de toekomstige trends?
Voor de antwoorden hierop werd ik samen met drie andere bloggers uitgenodigd door Living Tomorrow (ook gekend als het huis van de toekomst) om hierover ideeën uit te wisselen met hun partners van de visiegroep Horeca of future. De meet up ging niet zomaar ergens door, maar in het bijzondere restaurant van de toekomst: The Bistronomy.

Bloggers en horecapartners wisselen ideeën uit

Directeur Patrick Aertsen van Living Tomorrow gaf bij aanvang van de avond een woordje uitleg. De bedoeling was om te horen wat volgens de foodbloggers de trends zijn in de horeca. De aanwezige partners op die avond –  GreenLifePro, Tsjing, Forganiser, Resengo, Solucious, La Buena Vida en Rational –  deelden ook hun mening hierover.
Daarna was het de beurt aan sterrenchef Marc Clément die aan het roer staat van The Bistronomy. Hij vertelde over enkele trends die in zijn restaurant zijn doorgevoerd, zoals de digitale wijntafel of de klimaatkast. Het bleef gelukkig niet alleen bij een theoriepraatje,  want de chef liet ons genieten van een heerlijke viergangenmenu. Meer over The Bistronomy lees je hier.

Enkele trends gespot

Tijdens het gesprek kwamen enkele trends naar boven. Trends vinden vaak hun oorsprong elders in de wereld, maar worden pas na enkele maanden of zelfs jaren hier gesignaleerd. Hieronder de drie trends die het meest naar voren kwamen.

Think global, act local

Dit is een trend dat steeds meer aan belang wint. De consument is meer dan ooit een ‘bewuste consument’ en kiest graag voor producten met zorg voor mens en milieu. Voor de horeca-uitbater betekent dit een bedrijfsvoering met een zo licht mogelijke ecologische voetafdruk en een transparante menukaart.

Blurring

Blurring is het vervagen van de scheidingslijn tussen winkel en horeca. Dit principe bestaat al jarenlang elders in de wereld maar komt nu pas mondjesmaat in Nederland en België voor. Een mooi voorbeeld van blurring die je hier kunt vinden is een boekenwinkel met een koffiehuisje zoals Paard van Troje in Gent, of een schoenenwinkel met een bistro zoals Bistro Theo in Antwerpen.

Beleving

Valt er wat te beleven? De consument gaat liever naar die ene eetplek op een bijzondere locatie, met een uniek concept of een speciale menukaart, dan in een dertien-in-een-dozijn-restaurant. Daarbij blijft de kwaliteit van het eten of drinken natuurlijk ook heel belangrijk. Het aanbod van eetgelegenheden is groot,dus je onderscheiden als horecaondernemer is belangrijker dan ooit.

Welke trends heb je elders gezien en is een must om ook hier te introduceren? Speak out in een reactie onder deze post!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.