Wat vind jij van bierdrinkende vrouwen?

2
356
Wat vind jij van bierdrinkende vrouwen?

In mijn vorige post kon je lezen hoe vrouwen op Internationale Vrouwendag klonken met een glaasje bier. Misschien had je eerder bubbels verwacht in de elegante handen van een vrouw, of misschien vind je het net superstoer. Wat je er ook van vindt, het is tijd om eraan te wennen, want uit onderzoek is gebleken dat steeds meer vrouwen dol zijn op het eeuwenoude gerstenat.

Vrouwen en bier nog steeds taboe?

Oké, we praten hier over een klein taboe. Is het dan zo fout? Of ebt dit taboe langzaam weg? Ik was benieuwd hoe mijn omgeving en volgers van mijn blog hierover dachten. Hier een kleine greep uit de reacties:

Roeland is 42 jaar en woont samen met Alison en hun twee zoontjes:

“Ik vind het niet echt charmant om een vrouw met een pilsje op het terras te zien. Zeker als het uit een flesje is. Op een festival vind ik het dan wel weer kunnen, maar dat komt misschien omdat de setting dan anders is.”

Joris is 43 jaar, is alleenstaande vader van Tinkel en werkt als hoofdlaborant in een dierenkliniek:

“Ik vind het wel leuk als een meisje bier drinkt. Dat maakt het ook makkelijk als ik voor een groep drinken wil bestellen. Dan drinkt zij gewoon met de mannen mee en hoef ik niet speciaal een wijntje of iets anders te halen.”

Nicola is 22 jaar, samen met Cyrielle en studeert farmacie:

“Ik vind het net wel stoer als een meisje bier drinkt. Ik heb er absoluut geen problemen mee.”

Dave is 43 jaar, woont samen met Sarah en is professioneel fotomodel:

“Ik vind vrouwen en bier wel kunnen, zeker wanneer dit een speciaal biertje is. Het wordt een ander verhaal als de dame in kwestie een fles of blik bier in de ene hand heeft en een sigaret in de andere; dat vind ik nogal marginaal om te zien.”

Karin werkt als logistiek medewerker en is single:

“Ik drink ook heel graag een Duveltje of Achouffke,of ander lekker streekbiertje, en heb nog niet echt iets gemerkt van taboes die daar rond zouden zijn. Ook de alledaagse pintjes zoals ze zeggen smaken altijd lekker, zoals op een heel warme dag een lekker Jupilerke is gewoon zalig:)! Schollekes !!”

Karine werkt als freelancer en heeft een lat-relatie:

“Taboe over vrouwen die bier drinken? Ikzelf heb voorkeur voor een wijntje maar vind het net Cool als vrouwen een pils drinken ! Helemaal geen taboe !”

Caroline werkt als freelancer en geniet samen met haar vriend van hun pasgeboren zoontje:

“Goh, ik ben een fervent bierdrinkster, en heb daar toch nog nooit echt een taboe rond gemerkt. Het enige is als mijn lief een glas wijn bestelt, en ik bier, we onze bestelling meestal omgekeerd voorgeschoteld krijgen :).”

 

Lees hier nog meer reacties op mijn Facebookpost over het onderwerp:

Gisteren heb ik tijdens Apero Global in stijl geklonken met een Belgisch biertje op internationale vrouwendag. Bij de…

Geplaatst door South & Pepper op woensdag 9 maart 2016

#WeAllLoveBeer campagne

 

Vorig jaar lanceerde AB InBev wereldwijd nog de #WeAllLoveBeer campagne. Hiermee wilde AB InBev de misvatting uit de wereld helpen dat bier een echte mannendrank is. Ze hebben ook onderzoek verricht naar de biercultuur bij vrouwen en daaruit is gebleken:

 • 72% van de Belgische vrouwen drinken bier, waarvan 39% minstens één keer per week.
 • 12% van de vrouwen drinkt vandaag de dag wél bier, terwijl ze dit vijf jaar geleden niet of zelden deed.
 • 41% van de vrouwen kiest vaker voor bier door het grote aanbod aan bieren en diversiteit aan smaken.
 • 1 op 3 vrouwen vindt bier vandaag hipper dan voorheen.

Dat vrouwen steeds grotere bierliefhebbers worden is duidelijk. Alleen is het soms nog wennen voor iedereen. Zeker in horecagelegenheden waar de ober vaak het biertje serveert aan de man en het andere drankje aan de vrouw, terwijk de bestelling eigenlijk omgekeerd was. Het is een situatie die 34% van de Belgische vrouwen en 54% van de mannen al een keertje heeft meegemaakt. Bijna 9 op 10 vrouwen corrigeerden de ober. Bekijk hier de resultaten van het experiment.

Afhankelijk van de setting en situatie

Ik heb het gevoel dat de taboe rond bierdrinkende vrouwen langzaam afzwakt. Wat wel nog leeft is een taboe op bepaalde de settings en de situaties waarin vrouwen een biertje bestellen. Op een festival een biertje drinken is nog iets anders dan bijvoorbeeld op een trouwfeest of een andere chique aangelegenheid. Maar misschien is hier een oplossing voor: biersommelier Sofie Vanrafelghem drinkt steevast haar biertje uit een mooi wijnglas. Niet gek als je weet dat een professionele bierdegustatie ook in een standaard wijnglas gebeurt. En een fancy wijnglas is ook prima en het ziet er al meteen een stuk eleganter uit, vind je het niet? Misschien wordt het dan net hip!

Wat vind jij van het taboe? En denk je dat bier op een elegante manier serveren bijdraagt tot het afzwakken van het taboe? Speak out in een reactie onder deze post!

2 REACTIES

 1. Mijn visie is misschien wat gekleurd, aangezien ik als vriendin van een brouwer wel wat in die bierwereld zit. Maar ik zie inderdaad ook niet echt een taboe op bierdrinkende vrouwen. Zeker als ze speciale bieren drinken. Zoals één van je testpersonen zegt: het is natuurlijk helemaal anders als ze een blikje Cara Pils in één hand hebben en een sigaret in de andere. Maar een speciaal bier met een mooie schuimkraag in een elegant glas is toch prachtig om te zien! Helaas hebben de meeste merken nog steeds hun gigantische glazen… Een “vrouwelijke” variant van die glazen zou volgens mij een goede marketingzet zijn.

  • Hi Delphine,
   Helemaal mee eens: die kleine verschillen zorgen toch voor een groot verschil. Als een goed marketingbureau hier eens goed mee aan de slag gaat, dan wordt het misschien wel ‘hip’ als een vrouw een biertje besteld ;).
   Leuk dat je je mening deelt!
   Ciao,
   Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.