“Wat is goed voor mijn kind?”

0
330
Vegetarisch eten met groenten en eieren en kruiden

Ik schrok er wel van. Een tijdje terug kwam in het nieuws dat steeds meer kinderen ondervoed zijn. Ouders schrappen te veel voedingsmiddelen van het menu: pasta is té koolhydraatrijk, boter is te vet en koemelk is enkel nog goed voor kalfjes. Althans, dat is zo volgens de laatste trends. Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kind, en denken daarom goed te doen door deze trends te volgen. Maar dit levert soms een averechts effect op. Een bewijs dat we niet alles moeten geloven wat we horen, lezen of zien.

To veggie or not to veggie?

Maar wat nu met een vegetarische levensstijl voor kinderen? Kan dat dan nog wel? Hebben ze niet af en toe een doorbakken lapje biefstuk op hun bord nodig? Het lijkt me voor veggie-ouders niet simpel om naar de slager te gaan en een stukje vlees in de pan te gooien voor de kids, maar goed, ondervoede kinderen is natuurlijk ook het laatste wat ze willen. Hoe zit het nu precies?
De beste tip die ik je hiervoor kan geven, is de informatie uit gedegen bronnen te halen. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische Hoge gezondheidsraad of het Nederlandse Voedingscentrum.

Dit is het advies van het Voedingscentrum: kinderen kunnen prima een vegetarische levensstijl volgen, als je maar evenwichtige maaltijden met genoeg variatie klaarmaakt.
Hier volgen vijf gezonde veggie-tips voor opgroeiende kids:

1. Maak maaltijden klaar met volwaardige vleesvervangers zoals tempé, peulvruchten, eieren of tahoe.
2. Schrap geen melk, kaas en eieren van het menu want deze bevatten vitamine B12. En vitamine B12 is belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Wil je de voedingsmiddelen wel van het menu halen, raadpleeg dan eerst je huisarts.
3. Combineer je maaltijd altijd met een stuk fruit of versgeperst vruchtensap. Zo krijg je voldoende vitamine C binnen en die vitamine zorgt ervoor dat ijzer in voedingsmiddelen beter door het lichaam opgenomen wordt.
4. Schrap geen goede vetstoffen, want dat heeft het lichaam nodig voor het bouwen van sterke botten en tanden.
5. Eet zo gevarieerd mogelijk. Wees creatief in de keuken met groenten, fruit en vezelrijke voedingsmiddelen.

Vegetarisch eten: een schoolvoorbeeld?

Dat een gezonde maaltijd voor kinderen ook zonder vlees en vis kan, gelooft ook Stef Coolens, directeur van basisschool Heilige Familie in Schaarbeek (Brussel, België). Hij wil evenwichtige vegetarische lunches aanbieden in de kantine. De reden hiervoor? Coolens vindt dat het beter is voor het concentratievermogen. Ook is hij er op deze manier zeker van dat zijn leerlingen dagelijks voldoende groente en fruit binnenkrijgen. Momenteel is het project in testfase, en als alles goed loopt worden er volgend jaar vooral vegetarische lunches geserveerd in de kantine.
Eén ding is nu al zeker: ondervoede kinderen zullen alvast geen leerlingen zijn van basisschool Heilige Familie!

Laat je horen!

Hoe denk jij over de laatste trends die ouders en hun kinderen volgen? Ben jij ook vegetarisch opgevoed? Wat is jouw ervaring? Laat je horen en deel jouw mening onder deze post!

 

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.