Waarom Sardijnen 100 jaar worden

3
790
9 tips voor een topvakantie op Sardinië

Het nieuwe jaar is net begonnen en onze goede voornemens zitten nog vers in het geheugen. Grote kans dat één van je voornemens ‘gezonder leven’ is. En als we dan toch een gezondere levensstijl willen volgen, waarom dan niet meteen een voorbeeld nemen aan de Sardijnen die al jaren gezond stokoud worden. Maar hoe en waarom Sardijnen 100 jaar worden, lees je hier.

Het ontstaan van de Blue zones

Journalist Dan Buettner en een team van experts van National Geographic onderzochten vijf gebieden op de wereld waar een hoog percentage inwoners gelukkig en vitaal oud worden. Deze gebieden, die gelegen zijn in Griekenland, Californië, Japan, Costa Rica en Italië, noemde hij Blue zones. De onderzoekers wilden weten wat nu precies hun geheim is, want willen we niet allemaal in goede gezondheid een hoge leeftijd behalen?
Ze namen de levensstijl van de Blue zone-inwoners onder de loep en kwamen zo tot enkele succesfactoren. Het Italiaanse eiland Sardinië behoort ook tot één van de vijf Blue zones. En dit is het geheim van de Sardiniërs:

Volg het mediterraan dieet

Natuurlijk is het niet zo erg als je eens zin hebt in een grand dessert of een XL zak chips. Als je daarnaast maar gezond eet. Vergeet niet dat je bent wat je eet! En dat hebben de Sardijnen goed begrepen. Ze eten over het algemeen veel volkorenbrood, bonen, verse groenten en fruit, en olijfolie. Vlees eten ze alleen maar op zondag of op een bijzondere dag. Dit eetpatroon staat ook bekend als het mediterraan dieet, wat tal van goede gezondheidsvoordelen oplevert.
Wil je ook graag het mediterraan dieet volgen? Lees dan deze post met tien tips.

Kom in beweging

Bewegen is gezond, dat weten we ondertussen allemaal. Maar het goede nieuws is dat je daarom niet per se uren in de sportschool hoeft te zwoegen. De eilandbewoners hebben een gezond actief leven doordat ze dagelijks ongeveer tien kilometer van en naar hun werk wandelen. De herders op Sardinië leggen zelfs nog meer kilometers af.

Drink geitenmelk en eet pecorinokaas

Zuivel hoef je niet helemaal te vermijden, althans dat doen de Sardijnen niet. Zij zijn dol op een flinke portie pecorinokaas en een goed glas geitenmelk. Uit onderzoek is gebleken dat geitenmelk voedingsstoffen bevat die een bescherming bieden tegen ontstekingsziekten van veroudering, zoals hart-en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer.

Sterk je familiebanden aan

“La familia”, vinden Sardijnen erg belangrijk. En dan gaat het niet alleen maar om de mensen waarmee ze een bloedband hebben. Nee, het is een ruim begrip. Voor hen zijn goede vrienden of buren, ook gewoon part of the family. Ze helpen elkaar in goede en in slechte tijden waardoor ze minder stress hebben of depressief zijn.

Heb respect voor ouderen

In Sardinië draagt iedereen zijn of haar steentje bij aan een gelukkige maatschappij. Er is veel respect voor ouderen, die op hun beurt helpen bij de opvoeding van de jongeren.

Drink dagelijks een glaasje rode wijn

Wist je dat Sardiniërs dagelijks een glaasje Cannonau wijn drinken? Deze rode wijn met een alcoholpercentage van 14% wordt al meer dan drieduizend jaar geproduceerd op het eiland. Uit onderzoek is gebleken dat Cannonau erg gezond is omdat het veel polyphenolen antioxidanten bevat. Zelfs zoveel dat het de meeste antioxidanten bevat van alle wijnen.

Geniet van het leven

“Geniet van de kleine dingen in het leven en lach”. Zo zou je de positieve kijk van de eilandbewoners op het leven kunnen omschrijven. Ze houden van rustig op een bankje zitten en wat dollen met elkaar of gewoon even de tijd nemen om op een heuvel te genieten van het mooie landschap. Zo zie je maar dat je met weinig, je ook heel gelukkig kunt voelen.

Bekijk hier meer informatie over de Blue zones.

Foto: Blue zones

3 REACTIES

  1. […] Naar mijn mening past dieet en vakantie niet samen. Helemaal niet in Italië! :) Geniet lekker van de specialiteiten van de Sardijnse keuken: Geniet gewoon lekker van de heerlijke specialiteiten, anders mis je echt wel iets! Ben je toch bang om met extra kilootjes bagage terug te keren? Kom dan in beweging: een leuke wandeling door de bergachtige natuur of lekker verkoelend zwemmen. Het landschap is er gewoon gemaakt om je fit te houden en om de extra calorieën door massa’s gelati (ijsjes) te verbranden. Wist je trouwens dat er in Sardinië een blue zone is? In het dorpje Silanus leven gemiddeld meer 100-jarigen dan elders in de wereld. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.