Vrouwen klinken met bier op Internationale Vrouwendag

2
260
Apero Global internationale vrouzendag

Ik was een van de gelukkigen die op 8 maart als VIP-gast aanwezig mocht zijn op Apero Global in het kader van Internationale Vrouwendag. Het event vond plaats in het pop-up café van Toerisme Vlaanderen in Brussel. De opzet van de avond was: wereldwijd proosten op Internationale Vrouwendag met een biertje. Want vrouwen en bier; daarover bestaan nog heel wat foute percepties en vooroordelen.

 

Sofie wil vrouwen en bier dichter bij elkaar brengen

Het initiatief kwam van biersommelier Sofie Vanrafelghem. Al jaren maakt ze zich hard om vrouwen en bier dichter bij elkaar te brengen, want bier is niet alleen maar voor mannen. Op vrouwendag zag ze haar kans schoon om dit in de kijker te zetten met medewerking van Toerisme Vlaanderen. In het pop-up café werd er tussen 19u en 22u via Google Hangouts contact gemaakt met ambassadrices en vrouwelijke bierliefhebbers over de hele wereld. Een bijzondere manier om zo samen met vrouwen in stijl te proosten.

Post je #bierselfie!

Maar ook alle vrouwen thuis of elders werden opgeroepen om tijdens Apero Global een bierselfie te maken. Dus dit was mijn poging tot een eerste #bierfie of #bierselfie :).
Bierselfie

Vingerlikkende bierpairing door jong keukengeweld

Gedurende de avond kregen we zes Belgische biertjes geserveerd, met daarbij passende gerechtjes die werden klaargemaakt door jong keukengeweld chef Marianne Moonen van restaurant Amu in Turnhout. Ik ben al eerder uit eten geweest bij Amu, dus ik wist wel dat dit dik in orde zou zijn. Want wow, wat een fantastische bierparing!…

Apero-Global-Internationale-vrouwendag

1. Quinto met rode biet, gemarineerde zalm, crème van mierikswortel en postelein

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-12

2. Deliria met zwaardvis, koriander, citroengras, limoendressing en avocado

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-5Apero-Global-Internationale-vrouwendag-7

3. Duvel mini met crostino, stokvis, waterkers en citroencrème

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-19Apero-Global-Internationale-vrouwendag-20

4. Cornet met gerookt spek, gemarineerde pompoen met vanille en beukzwam

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-22

5. Liefmans goudenband met cannelloni van bresaola, gevuld met een chutney van vijgen en gorgonzola dressing

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-31

6. Rodenbach Caractère Rouge met gerookte paling, sambal van rode ui en framboos

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-37

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-38

Overal roze olifantjes

Toen het event was afgelopen, zagen we overal roze olifanten. Geen paniek, we hadden geen glaasje teveel op, het waren de leuke goodie bags van Delirium.

En vrouwen zijn altijd euforisch als ze een goodie bag krijgen :).

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-28

Gotta love beer!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik liever cava of prosecco drink dan bier. Dus ik was benieuwd of ik na dit event bier meer zou gaan appreciëren. En dat is zeker het geval. Vooral bier in combinatie met een goed gerecht is me uitstekend bevallen. Hopelijk gaan restaurants hier ook meer op inspelen in de toekomst en kan je naast een wijnarrangement ook een bierarrangement bestellen. Maar of de markt hier al klaar voor is, betwijfel ik. Bier zal anders in de markt gepositioneerd moeten worden. Iets waar ik graag mijn steentje aan bij wil dragen!

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-35

Ik had tijdens de avond ook een interessant gesprek met de sympathieke dames van Queens of Hop. Zij zetten zich net als Sofie in om bier en vrouwen dichter bij elkaar te brengen. Ze vertelden me dat vrouwen te vaak en te snel roepen “Bier lust ik niet”, terwijl er heel wat verschillende smaken te ontdekken zijn. Vrouwen zijn dan vaak aangenaam verrast over het lekkere bieraanbod.
Ook is er de misperceptie dat vrouwen vooral zoete, fruitige bieren lusten. Zwaardere of vollere, bittere bieren vallen bij vrouwen ook zeker in de smaak. Jammer genoeg worden deze bieren in te grote en onflatteuze glazen geserveerd. Als deze bieren in kleinere porties verkrijgbaar zouden zijn en ook eleganter gepresenteerd zouden worden, dan wordt het bierimago al een stuk vrouwvriendelijker. Zo kregen we op Apero Global Duvel in een mini-glas. Iedereen had het erover dat het er ‘schattig’ en ‘supercute’ uitzag en dat de hoeveelheid voor zo’n zwaar biertje in mini-formaat precies goed was.
Biersommelier Sofie vertelde dat zij haar bieren steevast uit een wijnglas dronk. En dat oogt inderdaad een stuk eleganter.

Apero-Global-Internationale-vrouwendag-15

Ik heb nog zoveel interessante gesprekken gehad tijdens die avond dat ik binnenkort nog een artikel aan bier ga wijden. En dan vooral over het imago van bierdrinkende vrouwen. Wil je graag je mening hierover kwijt? Dat kan onder dit artikel. Laat je horen, ik ben benieuwd!

Ciao, Sarah

2 REACTIES

  1. […] In mijn vorige post kon je lezen hoe vrouwen op Internationale Vrouwendag klonken met een glaasje bi… Misschien had je eerder bubbels verwacht in de elegante handen van een vrouw, of misschien vind je het net superstoer. Wat je er ook van vindt, het is tijd om eraan te wennen, want uit onderzoek is gebleken dat steeds meer vrouwen dol zijn op het eeuwenoude gerstenat. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.