Schotland. Het land waar ik whisky ben beginnen waarderen. Nu was ik uitgenodigd in Amsterdam door de directie van whiskymerken Glenfiddich en The Balvenie voor de lancering van The Century Club. Ik ging langs om te nippen aan de nationale drank van de schotten en ontdekte enkele interessante vrouwelijke tasting notes.

The Century club mensen op samen

The Century Club?

Klinkt fancy, toch? Het is een internationale membersclub van het befaamde whiskyhuis William Grant & Sons (waaronder Glenfiddich en The Balvenie). De club voorziet topgastronomie en -hospitality van whisky’s van samen meer dan 100 jaar oud.

Om een Schotse vibe op de lanceringsavond te garanderen gaf de ambassadeur van het merk Glenfiddich Tony van Rooijen een tasting in een schotse kilt. Hij is een van de slechts 40 Keepers of the Quaich in Nederland, een exclusieve society voor whiskykenners die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Schotse whiskyindustrie.

Tony van Rooijen

De betere speurneuzen

Tony vertelt dat whisky meer dan 400 aroma’s bevat, toch proeven wij er slechts 20.
70% van de smaak van whisky wordt bepaald door de vaten waarop hij rijpt. De overige 30% komt door de grondstoffen, de gist en de vorm van de ketel waarin de whisky gestookt wordt.

“Mannen proeven fruit, vrouwen halen net er het zomerpeertje uit”, vertelt Tony enthousiast. Vrouwen zouden een betere neus hebben om whiskyaroma’s eruit te halen dan mannen.
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen een bijzonder hoge gevoeligheid hebben voor geuren en smaken.
Ik las ook artikelen over vrouwen en de manier hoe ze proeven. Zo zouden ze meer associatief proeven en mannen meer technisch.
Dat vrouwen ook graag een borreltje whisky lusten is al niet meer zo vreemd. In 2016 kreeg Rachel Barrie de titel van eerste vrouwelijke meester-whiskyblender. Slechts twaalf experts in de wereld dragen deze meestertitel. 

“Op de avond was Glenfiddich Solera fifteen een van mijn favorieten. De single malt whisky wordt vijftien jaar gerijpt in grote eiken Solera-vaten, die nooit helemaal geleegd worden. Het is een complexe smaak met fruitige tonen van appels, vanille, kaneel en rozijnen.”
Sarah Puozzo
Sarah Puozzo
Culinair journalist

Met dank aan Tony voor het helpen beschrijven van de aroma’s. Ik ben nog niet zo’n uitstekende vrouwelijke speurneus, en heb me daarom voorgenomen meer te gaan trainen. Salute!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.