Verfijnde patisserie bij Joost Arijs

1
578
Joost Arijs

Paars, groen, geel, oker, lila, beige, bruin. De kleurrijke macarons die in de winkel van Joost Arijs liggen springen meteen in het oog als je binnenkomt. Ik maak in m’n hoofd al plannen welke ik straks ga kopen, maar eerst snel ik me naar de workshopruimte achterin waar Joost enkele van zijn geheimen prijs zal geven…

Workshop

In de ruimte staan heel wat kleine eetbare kunstwerkjes. Dat begint al goed. Lekker? Ja. Verfijnd? Absoluut! Veel calorieën? Euh…vandaag tel ik ze maar beter niet.
Joost vertelt dat hij ons zal leren hoe je het herfstgebak maakt dat nu in zijn winkel ligt. Hij toont geen voorbeeld en ik was zo onder de indruk van de macarons bij het binnenkomen dat ik het herfstgebak niet heb zien liggen. Ik ben dus benieuwd naar het eindresultaat.
Met een West-Vlaams accent legt Joost stap-voor-stap uit hoe je alle lagen van het gebak opbouwt. En ook waarom hij bepaalde ingrediënten toevoegt: “Ik vind het belangrijk dat je weet waarom je iets doet. Zo kan je zelf makkelijker alternatieven bedenken.”
Zijn uitleg is duidelijk. En hij laat het op zo’n manier zien dat je het vertrouwen krijgt om thuis ook een poging te wagen deze Arijse gebak na te maken.
De creatie is bijna klaar. Er moet alleen nog een logo van de patissier erop. Maar,…deze is niet eetbaar. Waarom? Daar heeft Joost een bijzondere reden voor: “Het eerste wat iedereen opeet is het logo van de patissier die hem gemaakt heeft. Dan zijn de borden leeg en weet niemand meer van wie het was. Dat los ik op door ze van papier te maken.” Hij heeft een punt, goed bedacht.
Na de finishing touch is het gebak klaar. “Wauw”, hoor ik iemand uit de groep roepen, “hij is té mooi om aan te snijden”. Het ziet er inderdaad leuk uit, zonder overdreven poespas. En dat is typerend voor Joost zijn baksels. Maar goed, geef mij dat mes maar want ik wil wél proeven.

 

Joost Arijs

Arijs gebak

De 28-jarige Joost kent zijn vak, dat hoor je en dat proef je. Hij heeft een passie voor patisserie en heeft al meer op z’n palmares staan dan de meeste van zijn leeftijd. Hij studeerde af aan de patisserieopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge. Daarna deed hij ervaring op bij Mahieu in Sint-Pieters-Woluwe, Marc Ducobu in Waterloo en Pierre Hermé in Parijs. Hij leerde bij hen niet alleen de kneepjes van het vak, maar ook hoe je een succesvolle zaak moet runnen.
Kort daarna werd Joost aangesteld als chef-patissier in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve van Peter Goossens. Maar Joost wilde meer: “Mijn vriendin Elke en ik hebben altijd al met het idee gespeeld om voor onszelf te beginnen. We hebben toen besloten om de stap te zetten. In enkele maanden tijd hebben we een voormalige apotheek op de Vlaanderenstraat 24 in Gent verbouwd tot een patisseriewinkel.”
Het pand is gelegen in een chiquere buurt in Gent, waar zijn zaak perfect past. Want zijn klanten komen niet voor een gewoon aardbeiengebakje, maar wel voor een exclusief Arijs gebak.

Toekomstplannen

Op de vraag of Joost een poging wil wagen om de titel van Meester Patissier te bemachtigen, antwoordt hij: “Ik ben in 2012 door Gault&Millau uitgeroepen tot beste patissier van België. Die titel heb ik dus al achter mijn naam staan. Om mee te doen aan vakwedstrijden moet je veel tijd investeren. Tijd die ik liever in mijn zaak steek om te zorgen dat het goed blijft draaien en dat de naam Joost Arijs stand blijft houden.”
Ga je binnenkort richting Gent? Spring dan zeker eens binnen bij Joost Arijs. Onthoud wel dat je met een grotere tas naar buiten gaat dan eerst gepland. De prijs voor een gebakje, pralines of ijs is iets duurder dan bij andere patisseriezaken. Maar dan proef je wel iets bijzonders.

 

Joost Arijs

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.