Het verdict van de beer vs wine battle!

2
470
Beer versus wine battle is on!

Wat vind jij het lekkerste bij een maaltijd: een fris biertje of een lekker wijntje? Als het aan biersommelier Sofie Vanrafelghem ligt is het al een beklonken zaak en bestelt iedereen een passend biertje bij zijn of haar gerecht. Om iedereen te overtuigen organiseerde ze een bijzondere ‘beer vs wine battle’ en ik was uitgenodigd om de uitdaging aan te gaan!

Brouwerij Huyghe als sfeervolle setting

Beer-versus-wine-battle-3Het event vond plaats in brouwerij Huyghe in Melle. Misschien ken je de brouwerij wel van het biertje Delirium Tremens met de roze olifantjes. Delirium roze olifantjes
We kregen voor aanvang van de battle nog een rondleiding van Sofie door het oude gedeelte van de brouwerij wat nu een in-house museum is geworden. De brouwerij heeft al zijn oude apparatuur bewaard en dat is zeker de moeite om een keertje te zien. 

De spelregels van de battle

Beer-versus-wine-battle-32
V.l.n.r.: Eigenaar brouwerij Huyghe Alain De Laet, chef-kok Quisto , biersommelier Sofie Vanrafelghem en wijnexpert Ingrid Hogie

De chef-kok van Quisto had een vijfgangenmenu klaargemaakt. De bedoeling van de battle was om bij iedere gang het publiek te laten kiezen of bier of wijn het beste bij het gerecht paste. Biersommelier Sofie nam het op tegen wijnkenner Ingrid Hogie van Wine PPT, die zich voor deze battle in de hol van de leeuw moest wagen maar zich niet van de kaart liet brengen (respect daarvoor Ingrid!).

Let the battle begin!

Beer-versus-wine-battle-8

Ik was er helemaal klaar voor! We namen plaats aan een prachtig gedekte tafel in een dito setting. Voor ons op tafel lag een formulier waarop we aan konden geven welk drankje het beste bij het gerecht paste. We kregen dus voor alle duidelijkheid een glas bier en wijn tegelijk geserveerd. En voor de knappe koppen onder ons is dat maar liefst tien consumpties…:) (no worries, iedereen is veilig naar huis gereden!)

Gerecht 1: Carpaccio van kabeljauw met avocado en tomaat

carpaccio van kabeljauw met wijn en bier
Bier:
Blanche de Neiges
Wijn: Falesco Est!Est!Est! 

Wow, we starten meteen goed! Wat is het moeilijk om een keuze te maken. Terwijl ik een hapje neem van het gerecht blijf ik maar afwisselend nippen van het bier en de wijn. Beide passen er perfect bij. Misschien heeft de Blanche de Neiges toch mijn lichte voorkeur, omdat het citrusaccent goed combineert bij de fris-zure smaak van het gerecht.
De winnaar is…Blanche de Neiges!

 Gerecht 2: Tartaar van zalm met groene appel

Tartaar van roze zalm met bier en wijn

Bier: Averbode
Wijn: Twin Oaks chardonnay

Ik kende Averbode nog niet maar kenners aan tafel hadden er alleen maar lof over. Een prima biertje niks mis mee. Tot ik proefde van de chardonnay. Wow, wat een geweldige wijn met aroma’s van rijpe appels en peren. 
De winnaar is….overduidelijk de Chardonnay!

Gerecht 3: Gelakt ovenspek met witlof

Gelakte ovenspek met bier en wijn

Bier: Delirium Tremens
Wijn: Les Vignerons de Rochegude Cuvée du Président

Het is een thuiswedstrijd voor brouwerij Huyghe met hun eigen Delirium Tremens. Maar zal het biertje ook winnen van de wijn? Het is weer een moeilijke opgave, maar naar mijn gevoel komt de warme gelakte ovenspek en de witlof het beste tot zijn recht in combinatie met de frisse zoet-bittere aroma’s van Delirium tremens.
De winnaar is…Delirium Tremens!

Gerecht 4: Varkenswangetjes met pruimen

Varkenswangetjes met pruimen met bier en wijn

Bier: Delirium Nocturnum
Wijn: TerraNoble Merlot Vineyard Selection

Een heerlijk gerecht waarvan ik het bord maar al te graag helemaal af wilde likken. Hoewel de merlot goed past bij een stevig stoofpotje, geef ik toch de voorkeur aan Delirium Nocturnum. De karamel- en koffiearoma’s passen goed bij de smaak van de overheersende pruimensaus van het gerecht.
De winnaar is… Delirium Nocturnum!

Gerecht 5: Chocomousse met fleur de sel

Chocomousse met fleur de sel en bier en wijn

Bier: Floris Framboise
Wijn: Seara D’Ordens Fine Tawny Porto

Ik ben dol op desserts, dus ik was in mijn nopjes met het mooie glas chocomousse dat ik voor mijn neus kreeg. Ik hoorde net dat Ingrid een porto voor ons in petto had. Ik was overtuigd dat de chocomousse met porto een perfect ‘huwelijk’ zou zijn. Maar jammer genoeg vond ik de porto te zoet. Samen met het zoete dessert is het net iets te veel van het goeie. Helaas…De Floris Framboise vond ik echt een heel lekker biertje. Normaal gezien vind ik fruitbieren veel te zoet, maar deze is één van de beste die ik ooit heb geproefd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het biertje met de chocomousse ook geen 100% match vond, maar het was wel de betere combi.
De winnaar is… Floris Framboise!

Mijn persoonlijke uitslag van de battle

bierglazen aan tafel

Dat het een spannende strijd zou worden wist ik op voorhand. Als je me maanden geleden had gevraagd of wijn of bier het beste bij een maaltijd past, dan had ik luidkeels ‘Wijn’ geroepen. Bier smaakt zo bitter; bah! Maar…sinds mijn ervaring tijdens Apero Global ben ik helemaal in de ban van bier. Wel ja, eerder de combinatie van bier en spijs. Want hoe fantastisch een goede smaakcombinatie van deze twee elementen kan zijn, heeft me echt versteld doen staan.
Tijdens de ‘beer vs wine battle’ heb ik in totaal één keer gekozen voor de wijn als beste combinatie en maar liefst vier keer voor bier!
Dit wil absoluut niet zeggen dat de wijnen niet goed waren, want het waren ook allemaal aanraders.

Le moment suprême: de totale uitslag van de battle

Maar wat was de algemene uitslag van de battle? De punten werden geteld en …tromgeroffel…Bier is de winnaar met 4 – 1! Dus mijn persoonlijke score was ook de algemene indruk van het publiek.
Sofie Vanrafelghem en Alain De Laet van brouwerij Huyghe

Al bij al vond ik het een bijzonder geslaagde avond. Ik ben nu nog meer in de ban van bier in combinatie met spijs en wil hier graag nog meer in ontdekken. Mijn inziens verrijkt het onze gastronomie.

“Bier heeft in dit verhaal gewonnen, maar eigenlijk zijn er geen echte verliezers.”

Schol, Sarah

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.