Veg crisps van Tyrrells

1
461
Recensie Veg crisps Tyrrells

Een tijdje terug kreeg ik een doos met lekkere dingen om te recenseren. Daarin zat een zak Veg crisps – sweet potato, carrot & potato van Tyrells in. Groentechips dus. Niks nieuws voor deze fijnproevende blogger en chips-lover. Ik heb al eerder groentechips gegeten, maar nog niet van het merk Tyrrells.

 Eye candy

De verpakkingen van Tyrrells zien er altijd wel trendy en retro uit. Mooie lay-out, passende lettertype en leuke afbeelding. Het ontwerp is gemaakt van het Engelse bedrijf Bigfish, dat onder andere ook het ontwerp maakt van Dorset cereals, waarover ik eerder een recensie heb geschreven.
De chips zelf ziet er qua kleur en vorm appetijtelijk uit. Het donkere randje om de chips is de schil. De aardappelen worden namelijk niet geschild voor verwerking.
Grappig is dat je op hun website kunt lezen dat ze op zoek zijn gegaan naar de perfecte chips. En die komt volgens hen in zes verschillende soorten en maten zoals je hieronder kunt zien. Want perfectie is geen uniformiteit claimen ze. En ja, de chips in mijn zak ziet er best perfect uit.

 timthumb

Is het lekker?

Ik vind groentechips sowieso al lekker. De chips van Tyrrells is lekker, krokant en bevat inderdaad a pinch of salt zoals aangegeven staat op de verpakking. Voor mij hadden ze ‘a pinch’ wel weg mogen laten en gewoon lekker wat extra zout op mogen strooien. Maar goed, het staat duidelijk op de verpakking dus je weet wat je kan verwachten. Of ze weinig zout gebruiken omdat het lekkerder is, betwijfel ik. Misschien is het eerder om de illusie te wekken dat groentechips een bewuste en gezondere keuze is. Dus door ook aan te geven dat er weinig zout werd gebruikt, versterkt dit het idee alleen maar.
Je vindt in de zak drie verschillende groentechips, gemaakt van: zoete aardappel, wortel en gewone aardappel. Zelf vind ik de zoete aardappel het lekkerste. De gewone het minste, misschien omdat het niet echt de meest spannende groente is uit een rijtje van mogelijke groentechips. Ik merk dat ik daardoor steeds in de zak op zoek ga naar die van zoete aardappel of wortel. Als er nog een of twee andere groentechips bij in zouden zitten, zou ik het geheel lekkerder vinden.

Hoeveel euro’s

In de meeste supermarkten is de Veg crisps-sweet potato, carrot & potato Tyrrells te koop voor € 1,99 voor een zak van 100 g. Vergelijk dit met bijvoorbeeld groentechips van een huismerk waar je € 1,69 betaalt voor 100 g.

Gezond?

Nee, groentechips zijn niet gezonder dan gewone chips. En ja, ze plakken even snel als boter aan je dijen. Dit schrijf ik omdat ik weet dat er heel wat mensen zijn die dit denken. Misschien is het eerder whishful thinking van hun kant (goed geprobeerd!), maar nee. Helaas. 100 g chips bevat 504 calorieën. Een handvol chips (ongeveer 17 g) is dus al snel 86 calorieën. En het dubbele als je er nog een glas limonade bij gaat drinken, wat als suggestie op de verpakking staat.
Wat me ook opvalt is dat de groentechips iets dikker gesneden is en dus zwaarder weegt dan gewone chips. Dat merk je goed wanneer je de zak opent, alsof de schappenvuller bij de supermarkt er al stiekem van heeft gesmuld. Het probleem hierbij is dat een vol bakje gevuld met groentechips meer calorieën bevat dan een vol bakje gewone chips. Dat je dat maar weet. Aan de andere kant hoef je niet bang te zijn dat je meer dan 504 calorieën binnen zult krijgen, want in de zak zit maar 100 g. Bij de meeste chipszakken is dat 150 g of 200 g.

Good to know

In 2002 startte de Engelse boer, Will Chase, in Herefordshire de chipsfabriek Tyrrells. Het werd een miljoenenzaak waarop Chase besloot om het enkele jaren later te verkopen aan een investeerder voor £30 miljoen. Chase werkte dan nog voor Tyrrells als leverancier van aardappelen, maar dat duurde niet lang want de samenwerking werd kort daarna beëindigd. Het bedrijf werd enkele jaren later nog eens doorverkocht voor  £100 miljoen. Chase zette zijn zinnen op het stoken en verkopen van zijn eigen vodka. En weer met succes, want zijn product werd uitgeroepen tot beste vodka ter wereld.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.