Trofie is een pastasoort afkomstig uit de Ligurische keuken en om preciezer te zijn uit het stadje Sori uit de provincie Genua. Het heeft de vorm van langwerpige, dunne spiraaltjes. Het is niet helemaal zeker te zeggen vanwaar de naam trofie vandaan komt, maar waarschijnlijk is het afgeleid van het woord strufuggiâ uit het Ligische dialect. Dat is de naam voor het wrijven/rollen van het deeg.
Trofie wordt vaak gegeten in combinatie met hun klassieke pesto alla Genovese (Genua) of met groene bonen en aardappelen. Er bestaat ook een variant van trofie, namelijk gemaakt met kastanjemeel. Deze is veel zoeter dan de gewone trofie.
Trofiepasta uit Ligurië

Waar kan je trofie kopen?

Trofie vind je niet gewoon in de supermarkt bij jou in de buurt. Wel kan je het bestellen bij heel wat online shops van delicatessenzaken. Laatst heb ik een zakje trofie gekocht van de Italiaanse fabrikant Pasta morelli, gewoon bij Dille & Kamille. Helemaal niet goedkoop, namelijk € 5,95 voor 500 g (goed voor ongeveer 6 porties).

Recept: lauwwarme trofiepasta

Graag laat ik je zien hoe je bijvoorbeeld de trofie gewoon lekker bij jou thuis klaar kunt maken. In een eerdere post heb ik het recept gegeven voor de klassieke pesto alla Genovese, wat supermakkelijk te maken is. Daarbij heb ik nog hartige gehaktballen, zachte mozzarella en pittige zwarte olijven aan toegevoegd. Een bonte pastasalade die je lekker lauwwarm op kunt eten. Ben je benieuwd naar het recept? Lees dan hier hoe je stap voor stap de lauwwarme trofiepasta klaar kunt maken.Trofiepasta uit Ligurië