Theesommelier Ann legt uit hoe je thee zet!

0
371
Ann Vansteenkiste thee zetten
Ann Vansteenkiste
Foto: Ann Vansteenkiste

Ik ging naar Rumbeeke in West-Vlaanderen om theesommelier Ann Vansteenkiste te interviewen over het zetten van het perfecte kopje thee. Ze heeft al twee boeken op haar palmares staan: De stille kracht van thee en Zelfgeplukt. Twee boeken waarin ze mensen wegwijs maakt in de wereld van infusies en thee. Niet zomaar thee, maar biologische thee van hoge kwaliteit. Haar talent en kennis bleef niet onopgemerkt, want grote chef-koks zoals Peter Goossens hebben haar gevraagd om de theekaart samen te stellen van hun sterrenzaak. Maar hoe zet je nu thuis het perfecte kopje thee? Ik vroeg het aan Ann.

Wat is thee?

Ann Vansteenkiste “Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen thee en infusies. Want aftreksels van eender welke plant is geen thee, maar een infusie. Aftreksels van de bladeren en de knopjes van de Camellia sinensis plant wordt wel thee genoemd. Afhankelijk van wanneer je de bladeren en knopjes plukt, of je de bladeren wel of niet laat oxideren, bepaalt of je een zwarte, groene of witte thee krijgt. In de winter wordt vaak zwarte thee gedronken, groene thee hoort (gezien zijn afkoelende eigenschap) beter bij de zomer.”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van thee?

“Een lekker kopje thee is niet alleen heerlijk verwarmend op koude dagen, het is ook nog gezond. Er zijn tal van voordelen aan thee: het bevat veel antioxidanten, het verbetert je spijsvertering en het kan leiden tot een vermindering van je slechte cholesterol. Laten we ook niet vergeten dat enkele kopjes thee ook bijdragen aan het behalen van je dagelijkse hoeveelheid vocht.”

Hoe zet je het perfecte kopje thee?
Pot met thee

  • “Begin eerst met het kopen van kwalitatief goede thee, dat maakt al een groot verschil. Losse thee heeft de voorkeur op thee in builtjes, waar vaak restafval  inzit.”
  • “Gebruik het liefst geen leidingwater want daarin zitten teveel mineralen en kalk. Deze mineralen verbinden zich met de goede theestoffen waardoor ze hun goede werking verliezen. Zelf gebruik ik een speciaal water dat arm is aan mineralen zoals Mont Roucous. Dit is onbehandeld water uit de Franse Midi-Pyrénées. Het water vind je bij de biowinkel.”
  • “Kook het water niet tot 100 °C, maar stop bij 90 °C.”
  • “Laat de thee trekken in een glazen pot en gebruik geen metalen theebuiltje.”
    Zorg voor een goede verhouding tussen de theebladeren en water. Een eetlepel theebladeren in een liter tot anderhalve liter water is voldoende.”

Wil je meer weten over thee? Neem dan zeker een kijkje op de website van Ann.

Ben jij ook fan van thee? En naar welke soort thee gaat jouw voorkeur uit? Laat het weten in een reactie onder deze post!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.