Thailand: streetfood met een ster Raan Jay Fai

2
755

Tijdens mijn culy reis door Thailand ging ik langs bij de eerste streetfoodzaak met een Michelinster: Raan Jay Fai in Bangkok. Ik bestelde er de signature dish en vertel je er hier alles over.

Streetfood met een ster

De organisatie van Michelin Guide deelde eind 2017 een ster uit aan streetfoodzaak Raan Jay Fai in Bangkok (Thailand). De 72-jarige chef Supinya Jansuta, die de zaak van haar vader verder zet die er 70 jaar geleden mee begon, had dit totaal niet verwacht. De meeste chefs zouden maar graag een ster willen krijgen en die ook behouden, maar Supinya wil het liefste de ster teruggeven. Het is drukker dan ooit in haar zaak, maar ze verdient er niet meer door. De kosten van de ingrediënten gaan omhoog maar ze kan de prijzen van haar gerechten niet duurder maken. Ze vreest dat klanten dan misschien zullen wegblijven. Een andere keerzijde van de medaille is dat mensen nu met andere verwachtingen bij haar komen eten.

Tafeltje

Toen ik de eerste dagen in Bangkok was, ging ik langs bij Raan Jay Fai. FULL HOUSE! Hoe goed ik m’n best ook deed om toch een tafeltje te bemachtigen (lees pruillip en blauwe ogen inzetten ;)), het lukte niet. Gelukkig kan je sinds kort een tafel via e-mail reserveren en dat is ook nodig. Ik mailde en ik had een plekje kunnen reserveren voor de week erop.
Ik ging toen langs en wat me opviel is dat er vooral toeristen zitten. De prijzen van haar gerechten zijn voor Thaise mensen vaak te duur (ongeveer € 25 – € 30 voor een gerecht).
Ik bestelde haar signature dish krab omelet (khai jeaw poo) en ook nog enkele andere gerechten op de kaart. Signature dish krab omelet

De gerechten waren lekker en je proeft goed dat er kwalitatieve ingrediënten worden gebruikt. Sterwaardig? Het eten is lekker, maar de maatstaf voor een streetfoodzaak ligt anders dan voor een restaurant.
Om een voorbeeld te geven. Ik ontmoette er twee Nederlandse foodies uit Amsterdam. Zij vonden het lekker, maar waren teleurgesteld in de service en de locatie. Ze hebben drie uur gewacht op hun eten (ik gelukkig maar een uur).
Ik begrijp ze wel. Het is een eenvoudig zaaltje, waar wel een likje verf tegen de muur aan mag. De wachttijden zijn soms enorm, ook omdat Supinya  als enige alle gerechten staat te koken. Geen bijzonder bestek of what so ever.Raan Jay Fai

Bekend volk

Tv-chef Martha Stewart bezoekt Raan Jay Fai

Raan Jay Fai is al jaren bekend bij het lokale publiek, maar steeds meer buitenlandse toeristen en bekende sterren vinden hun weg naar de streetfoodzaak. Chef Anthony Bourdain, Martha Stewart, Roger Van Damme (restaurant Het gebaar) en Liudger Van Der Meer (restaurant Wannee) gingen allemaal langs om de signature dish van Raan Jay Fai te proeven.

Ik sprak tijdens mijn reis Liudger Van Der Meer die toen ook in Bangkok zat. Hij deelt graag zijn ervaring bij Raan Jay Fai:

Foto: Liudger van der Meer

“Gelukkig had ik gereserveerd en kon ik vrij vlot op de afgesproken tijd aan tafel. Het drankje stond er snel. De bediening was wat opdringerig want na vijf minuten had ik al drie verschillende kaarten gekregen. Er is een grote keuze! Uiteindelijk heb ik gekozen voor de krab omelet en twee andere gerechten. Ik heb twee uur op de gerechten moeten wachten. Chef Supinya staat in haar eentje alle gerechten te maken, een vol restaurant en letterlijk een dikke rij van mensen die al twee uur buiten staan te wachten en het eten uit je bord kijken.
Uiteindelijk stond het eten er gelukkig. De veel te dure krab omelet was wel top eerlijk is eerlijk. De andere gerechten vond ik wat minder. Uiteindelijk heb ik toch nog even een foto met haar gemaakt en heb ik haar een sleutelhanger met Nederlandse klompen als souvenir gegeven.”

Moeite?

Is het de moeite om langs te gaan? Die vraag kreeg ik vaak te horen. Ja! De gerechten zijn gewoon lekker en chef Supinya staat met skibril op in grote wokpannen te koken op hoog vuur.  Op haar oude dag staat ze zes dagen in de week van 14u tot 1u in de nacht te koken. RESPECT! Ik begrijp ook goed dat ze de ster wil inleveren en misschien moet ze dat maar doen voordat er verkeerde verwachtingen worden geschept en ze alsnog haar ster verliest.

Ben jij langsgeweest bij Raan Jay Fai? Ik ben benieuwd wat jij ervan vond!

Lees hier andere artikels over Thailand:
Backpacken in je eentje door Thailand
In de voetsporen van chef Anthony Bourdain 
Gestoofde varkenspoten bij Cowboy Hat Lady in Chiang Mai

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.