Thailand: backpacken in je eentje?

3
593
Thailand

Ik speelde al een tijdje met het idee om te backpacken in Thailand. Op een avond in april boekte ik impulsief voor twee weken later een ticket. Nu ben ik wel avontuurlijk aangelegd en vind ik het spannend om buiten mijn comfort zone te gaan, toch is Thailand een makkelijk land om voor de eerste keer te backpacken. Ook in je eentje.

Vragen

Ik ben bijna drie weken door Thailand getrokken. Langer kon ook, maar ik heb nog andere gave plekken waar ik naartoe wil. Tijdens mijn reis kreeg ik zoveel vragen van mensen dat ik ze graag beantwoord in dit artikel.

Is het niet eenzaam alleen op reis?

Ik kreeg die vraag best vaak: voel je je dan niet eenzaam zo in je eentje? Ik heb me geen seconde eenzaam gevoeld. Het hangt volgens mij ook af hoe je er zelf in staat. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en hun verhaal te horen. Een open houding helpt dan ook om sociale contacten op te bouwen. Vroeger was ik als kind enorm verlegen. Ik durfde niet eens naar de buurtsupermarkt om de hoek om wasmiddel voor mijn moeder te halen. Dat is gelukkig veranderd :). Ik vind het alleen maar een verrijking om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak ontmoet ik dan ook mensen die wat te vertellen hebben en die ook positief in het leven staan. Dan ben ik dankbaar dat zij mijn pad kruisen en dat ik hen mag ontmoeten. Want iedere ontmoeting, negatief of positief, draagt iets bij. Daar geloof ik in.

Stoer dat je alleen durft te gaan, dat zou ik niet durven!

Ik laat me nooit leiden door mijn angsten en ik zou er meer van balen dat ik dingen niet zou doen uit angst. De enige echte angst die ik heb is dierbaren verliezen. Angst is irreëel, zeker als het niet levensbedreigend is en je het zonder reden voelt. Je hoeft niet meteen maanden alleen op reis te gaan, een week of wat langer, is voor iemand al een grote prestatie. Dit is dus persoonlijk, maar probeer wel buiten je comfort zone te gaan. Verder kan ik alleen maar zeggen: doe het. Het is een verrijking dat niet te koop is.

Heb je dan helemaal niks gepland?

Jawel, mijn retourticket en de eerste twee accommodaties. Verder moet ik bekennen dat ik niet echt een planner ben. Ik zeg vaak grappend dat ik de slechtste huisvrouw of moeder zou zijn omdat ik weinig structuur heb. Maar verder ben ik wel een catch hoor :): Ik kan lekker koken, biedt een luisterend oor aan en entertain je met spannende verhalen. Veel mensen hebben teveel structuur, ik gedij beter bij wat minder. Loopt alles dan in het honderd wanneer ik op reis ben? Nee, het zit vol met mooie verrassingen zoals het terechtkomen op bijzondere plekken en het ontmoeten van interessante mensen. De ruimte die er is door het leven spontaan te laten verlopen vind ik geweldig en heeft me nog nooit teleurgesteld. Ben je een regelneef/nicht? Het iets meer laten vieren van de teugels en bekijken wat er dan gebeurt is al een eerste leuke stap.

Wat had je anders gedaan tijdens je reis?

Thailand Sarah

Een lichtere backpack! Ik begrijp nu beter wat ‘travel light’ echt betekent. Naar mijn gevoel had ik bijna niks mee. Oké, ik beken. Ik had misschien mijn stijltang thuis kunnen laten. Hoewel ik er in Thailand soms uitzag alsof ik rechtstreeks uit de jungle kwam: wallen, muggenbulten zo groot als pingpongballen, een kniebraise, schrammen, blauwe plekken. Heel stoer vond ik het, ik voelde me net G.I. Jane. Toch blijf ik ook een meisje-meisje die toch stiekem haar haren wel een beetje wil temmen en netjes in een plooi wil hebben.
Verder zou ik mijn reis precies hetzelfde hebben gedaan. Iedere ontmoeting, iedere plek; alles was perfect.

Heb je veel met andere reizigers opgetrokken?

Thailand

Nee. Ik heb wel hele leuke Europeanen en een Canadees leren kennen waar ik nog steeds veel contact mee heb. Verder heb ik vooral veel Thaise mensen leren kennen. Eerst zien ze je als een gewone toerist, maar als je er even mee praat en een leuk gesprek mee hebt dan staan ze helemaal voor je open. Ik werd uitgenodigd om samen te gaan lunchen, of ’s avonds ging ik met een jongen die ik had leren kennen achterop zijn scooter naar een lokale markt. Daarna had hij thuis voor me bamboesoep gemaakt. Heel leuk allemaal, dat zijn de ervaringen die je blijft onthouden.

Heb je veel toeristische plekken bezocht?

Ik heb wel enkele tempels bezocht en bezienswaardigheden, maar ik heb geen olifantenpark bezocht of ziplinen in de jungle gedaan. Als foodie vond ik het ontdekken van de lokale eetcultuur veel interessanter. Eten is niet alleen maar lekker, het vertelt ook een geschiedenis en dat trekt me aan.
Ik ben ook flink buiten mijn comfort zone gegaan. Met een Thaise ging ik naar de lokale markt en proefde ik wormen, sprinkhanen, soep met bloed, varkenshersenen in bananenbladeren, en noem maar op. Tot zo ver de sensatie in deze paragraaf, want ik heb ook lekkere noedels gegeten, heerlijk fruit en sticky rice :). Ook heb ik enkele Michelinrestaurants bezocht en heb ik de culinaire route van Anthony Bourdain gevolgd. Dan huurde ik een fiets of ging ik met de bus en bezocht ik al die plekken. Heerlijk!

Heb je nog vragen of wil je graag jouw een ervaring delen, dan hoor ik het graag!
Sarah

Lees ook deze artikelen over Thailand:
Eten bij de eerste streetfoodzaak in Bangkok: Raan Jay Fai
In de voetsporen van chef Anthony Bourdain
Gestoofde varkenspoten bij de famous Cowboy Lady Hat in Chiang Mai

 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.