Tasteology: 4 stappen tot lekker koken!

0
475
Foto: AEG

Ik vraag me soms af “Wat maakt het verschil tussen een lekker gerecht en een gerecht waarvan de eerste tot de laatste hap uitzonderlijk lekker is?” Dat vroeg fabrikant AEG zich ook af. Ze gingen daarvoor acht maanden lang de wereld rond om foodexperts hierover te interviewen. Het resultaat is de inspirerende documentaire Tasteology waar in vier afleveringen de vier stappen (Bron, Koelen, Verwarmen, Beleving) uitgelegd worden, die de smaakbeleving van lekkere en duurzame gerechten vergroten.

Tasteology zien en ervaren

Ik was wel benieuwd naar deze documentaire want ze hadden het maanden geleden al een keertje aangekondigd. Dus toen ik uitgenodigd was om Tasteology te zien en te ervaren, was ik heel enthousiast. Ook al betekende dit wat getover en gepuzzel in mijn overvolle agenda :)). Maar ik kan je vertellen dat ik blij ben dat ik ben geweest. Het was heel inspirerend!

Chef Jozef Youssef

Op het event maakte ik kennis met chef Jozef Youssef. Niet zomaar een chef, want Jozef werkte onder andere in de keuken van The Fat Duck van sterrenchef Heston Blumenthal en bracht een eigen boek op de markt genaamd Moleculair koken, kooktechnieken uit de wetenschap voor thuis. Hij richtte enkele jaren geleden ook Kitchen Theory op waar hij samen met een team van wetenschappers de smaakbeleving onderzoekt. Jozefzelf is ook in de laatste aflevering van Tasteology te zien.
Zijn rol tijdens het event was om na elke aflevering van Tasteology, meer uitleg te geven over de stap die we hadden gezien.
Tasteology Jozef Youssef

Hij deed dat op zo’n gepassioneerde manier, dat je helemaal in het verhaal meegenomen werd (althans, dat was mijn gevoel :)). Daarbij serveerde hij een bijpassend gerecht om de beleving compleet te maken.

De vier stappen van Tasteology

Hieronder vind je de vier afleveringen van Tasteology. Ik deel ook de bijpassende gerechten die ik toen heb gekregen.

 Stap 1: Bron

In deze aflevering ga je terug naar de basis. Waar haal je de beste en meest pure ingrediënten? En welke smaken gaan er tegenwoordig verloren door massaproductie? Bewust omgaan met voeding en begrijpen waar ingrediënten vandaan komen is iets waar veel mensen mee bezig zijn. Ook sterrenchefs Satchiko en Hisato Nakahigashi uit Kyoto gaan terug naar de basis en halen hun ingrediënten zelfs heel dichtbij.

Naam bijpassend gerecht: 
Hunted with Gratitude (Quote by chef Hisato Nakahigahi)
Tasteology: 4 stappen tot lekker koken

Het eerste gerecht was meteen spectaculair. Paddenstoelen, gerookte kaas en gedroogde pumpernickel werden geserveerd op een boomschijf. Daarbij werd er een grote kom op tafel geplaatst met stikstof. Toen er water over gegoten werd, werd de tafel bedekt met een grote mistwolk die je ’s morgensvroeg vaak in het bos ziet. Daarbij kwam een treffende bosgeur los: koel en een beetje muffig. Bijzonder!

Ik kijk nu ook anders naar mijn omgeving. Er zijn zoveel eetbare wilde kruiden en planten, die gewoon onder onze voeten te vinden zijn. De natuur geeft je meer dan je denkt. Wat vind jij van deze aflevering? Bekijk je je omgeving ook anders?

Stap 2: Koelen

De tweede aflevering gaat over de stap ‘Koelen’. Met koelen wordt het bewaren van ingrediënten op de juiste manier bedoeld. Chefs leren tijdens hun opleiding hoe je het beste ingrediënten kunt bewaren in bijvoorbeeld een koelkast, maar weet jij dat als hobbykok ook? Soms doen we dit op de verkeerde manier waardoor het dan toch nog bederft. Zonde, want voedselverspilling is een thema wat ons allen tegenwoordig aangaat. Hier gaat deze aflevering ook dieper op in.

Naam bijpassend gerecht: Many People Don’t Do That (Quote by Lugwig Maurer)
Steak tartaar
Ik kreeg een steak tartaar maar dan met alle elementen apart gepresenteerd. Ik denk dat ze met het gerecht wilden laten zien hoe je met restjes, die overigens op de juiste manier koel bewaard werden, toch nog een lekker maaltijd klaar kunt maken en je dus niks weg hoeft te gooien.

Om bij te dragen aan minder voedselverspilling kook ik vaak met kliekjes, want daar kan je soms de meest creatieve en lekkere gerechten mee klaarmaken. Dus weggooien hoeft niet. Wat doe jij om voedselverspilling te voorkomen?

Stap 3: Verwarmen

De derde aflevering gaat over ‘Verwarmen’. Je leert hoe belangrijk de juiste temperatuur is. Niemand minder dan Franse gastro-wetenschapper Hervé This toont dit aan met zijn bekende eierentest. Gebruik jij verschillende manieren om te verwarmen tijdens het koken?

Naam bijpassend gerecht: 
There Are Many Different Ways of Cooking (Quote by Hervé This)
Gerecht met schelvis

Ik kreeg een gerecht met schelvis. Inderdaad slechts één ingrediënt, maar dan wel op verschillende manieren klaargemaakt: gedroogd, sous vide, rauw en gestoomd. Verschillende texturen geven verschillende smaken!

Zelf ben ik fan van sous vide koken en ik spaar nu voor een stoomoven waarmee ik deze bereidingswijze kan toepassen. Wat is jouw favoriete methode?  

Stap 4: Beleving

In de laatste aflevering komt ‘Beleving’ aan bod. Hierin wordt stilgestaan bij kleine aspecten die de zintuigen kunnen prikkelen en zo bijdragen tot een grotere smaakbeleving. De kleur van je gerecht, of het horen van klassieke muziek tijdens het eten; het klinkt misschien banaal, maar het heeft wel degelijk een meerwaarde.

Naam bijpassend gerecht: If You Believe The Numbers (Quote by Professor Charles Spence)
Dessert met sinaasappel en chocolade
Ik kreeg een dessert van chocolade en sinaasappel met knettersnoep. Er werd gelet op kleur, verschillende texturen en de opmaak van het bord om de beleving maximaal mogelijk te maken. Zo zie je maar dat je met wat enkele handige tips, toch snel je gasten kunt imponeren.

Ik hou ervan als gerechten mooi worden opgediend. Het oog wil ook wat! Maar misschien is dat mijn Italiaanse kant :). Wat doe jij om smaakbeleving te vergroten?  

Wat vind jij van de tips? Ga je er zelf thuis ook mee aan de slag? Laat het weten in een reactie hieronder!

Ciao,
Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.