Een kookboek‘ is niet zomaar een kookboek. Het is de receptenbundel van de Belgische chef Seppe Nobels waarmee hij de titel wegkaapte van Het Gouden Kookboek 2021. In zijn thuisland is hij al lang geen onbekende meer. Hij won verschillende wedstrijdprijzen. In 2014 werd hij verkozen tot Beste Groentechef van de Benelux en in 2018 en 2019 was hij een vast televisiegezicht van het tv-programma Grillmasters. Seppe hoopt met deze prijs ook in Nederland meer bekendheid te krijgen.

Het gouden kookboek
Copyright Janus van der Heijden

Niet zomaar een kookboek

Het Gouden Kookboek Sarah Puozzo
Copyright Janus van der Heijden

Ik leerde Seppe jaren geleden kennen toen hij nog werkte in het restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. Daar was ik al fan van zijn inventieve manier om van simpele groenten, toch de protagonisten te maken van een gerecht. Later kookte ik uit zijn kookboek ‘Vegetables that sparkle the conversation’. Een mooi boek, prachtige beelden maar wel recepten die soms een langere tijdslot in je agenda vragen dan gemiddeld. Het resultaat is wel top.

In zijn nieuwste kookboek bundelt hij 450 van zijn  klassiekers. ‘Ik heb er tien jaar aan gewerkt en dit is het resultaat’, vertelde Seppe. Tien jaar. Wat een toewijding. ‘Een kookboek’ verdient daarom al een bepaald lidwoord in de titel.  

Commentaar van de vakjury

Het Gouden Kookboek
Copyright Janus van der Heijden

Waarom verdient dit kookboek nu de sticker ‘Het Gouden Kookboek 2021‘ op de kaft? Juryvoorzitter en voormalige winnares van de editie in 2017 Nadia Zerouali verduidelijkt: ‘“Dit prachtige, tijdloze kookboek begint met: “Mag ik u inspireren…” Deze vraag kunnen we met een volmondig ja beantwoorden. In Een kookboek is namelijk goed gekeken naar hoe ingrediënten het best tot hun recht komen.

Dit eigentijdse, ‘chefwaardige’ kookboek is ondanks het hoge niveau van de gerechten goed haalbaar voor de thuiskok.

Met veel aandacht voor groente is dit een zeer toekomstbestendig kookboek te noemen. Ieder gerecht dat is gekookt en getest door de jury was ‘tot in de puntjes perfectie’ te noemen. Een kookboek is zo’n kookboek dat zelden verschijnt maar dat je over 30 jaar nog veelgebruikt in iemands keuken ziet staan.

Het Gouden Kookboek
Copyright Janus van der Heijden
Het Gouden Kookboek
Copyright Janus van der Heijden
“Dit prachtige, tijdloze kookboek begint met: “Mag ik u inspireren…” Deze vraag kunnen we met een volmondig ja beantwoorden. In Een kookboek is namelijk goed gekeken naar hoe ingrediënten het best tot hun recht komen."
Logo Het Gouden Kookboek 2021
Jury
Het Gouden Kookboek

Hoog niveau dit jaar

Het Gouden Kookboek
Copyright Janus van der Heijden

Het niveau van kookboeken was volgens de jury erg hoog dit jaar. De volgende kookboeken haalden het tot in de shortlist, en zijn daarom ook een vermelding waard: De bijbel van de Indiase keuken (Paulami Joshi), Hoakase (Oof Verschuren), Job & Perry: een klootzak-rpoof kookboek (Job Pattinasarany & Perry de Man) en Toko Lo (Loka van Ruler). 

 

Het Gouden Kookboek
Copyright Janus van der Heijden

Kookboekenverkoop nog steeds goed

De verkiezing van Het Gouden Kookboek wordt jaarlijks georganiseerd door het CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek).
“Na een aantal stabiele jaren zagen we in 2020 het aantal verkochte kookboeken flink stijgen: Nederlanders kochten 9% meer kookboeken dan in 2019. Tot nu toe is de afzet in 2021 ongeveer gelijk aan 2020. Dit is feestelijk nieuws voor kookboekenauteurs, uitgeverijen en (amateur)koks.” vertelt het CPNB. Hieronder vind je enkele sfeerfoto’s van het event op 4 november 2021 in Droog Amsterdam (Copyright Janus van der Heijden).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in