Please to meat Scotch Beef!

0
698
Please to meat Scotch Beef

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik voel me ‘lost’ als ik bij een slager binnenstap. Oké, ik weet wel wat ik moet bestellen om lekkere Belgisch stoofvlees te maken of Italiaanse ossobuco. Maar voor de rest weet ik er bitter weinig van. Ik was dus erg in mijn nopjes toen ik werd uitgenodigd door JRE België (Jeunes Restaurateurs) en Quality Meat Scotland voor een speciale Art of Cooking Sessie met Scotch Beef. Ik hoopte dat ik na deze sessie mijn slager niet meer de oren van zijn kop zou moeten vragen (hij is ook altijd zo ongeduldig, alsof het varken op z’n toonbank weg zal lopen), want ik zou zelf voortaan weten welk rood lapje ik nodig heb voor mijn gerecht.

Meer leren over rundvlees

Toen ik aankwam bij Electrolux Culinairy Centre in Brussels maakte ik kennis met de chefs van JRE België, de experts van Quality Meat Scotland en blogger Laurence van As Cooked By Ginger. Laurence en ik hadden er zin in om meer te leren over de lekkerste lapjes vlees.

5-gangendiner-met-Scotch-Beef-van-Belgische-chefs-25

Ik ben geen carnivoor pur sang, maar ik kan enorm genieten van een lekker stukje vlees van goede kwaliteit. Ja, je zou het bijna niet geloven dat ik in een ver verleden nog twee jaar vegetariër ben geweest ;).

Kwaliteit staat voorop

We krijgen eerst meer uitleg over Quality Meat Scotland: kwaliteit staat bij hen voorop, daarvoor gebruiken ze zelfs het keurmerk BOB. Deze afkorting staat voor ‘beschermde oorsprongsbenaming’, wat aangeeft dat een product geproduceerd, verwerkt en bereid werd binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Schotse boerderijen worden geselecteerd en moeten voldoen aan deze strenge voorwaarden. Dan pas krijgt het Schotse rundvlees het keurmerk en garanderen ze de kwaliteit van het vlees. Een duidelijk verhaal dus, prima!

Please to meat Scotch Beef

Je weet dus wat je koopt, maar hoe bak je het dan? Het zou zonde zijn dat je het runderlapje omtovert tot een taaie schoenzool. Om dat te vermijden is er de handige app Perfect Steaks and Roasts voor Apple– en android-toestellen. Ik vind de app heel eenvoudig, maar daardoor ook gebruiksvriendelijk. En met de info die erin staat kan je makkelijk aan de slag.
Ben je op zoek naar recepten met Scotch Beef, dan kan je de video’s bekijken op hun YouTube-kanaal. Dit is de video om Roast Beef te maken!

Soorten rundvlees en de smaaktest

Toen gingen we verder met de theorie over rundvlees en de smaaktest. Voor onze neus lagen enkele grote stukken vlees. ‘Wat is er opvallend aan dit stuk vlees?’ ‘Wat is het verschil tussen deze twee?’

Please to meat Scotch Beef

Allemaal vragen die werden gesteld door de expert van Scotch Beef om ons goed de verschillende soorten te leren begrijpen. Daarna werd het vlees kort gebakken, in plakjes gesneden en mochten we proeven. Lekker hoor!

Plakjes picanha

Picanha, delicatesse uit de Zuid-Amerikaanse keuken

We kregen ook een speciaal stukje vlees om te proeven, genaamd picanha. Nu rolt het zo uit mijn mond en op het scherm alsof het niks is, maar tijdens de sessie moest ik mijn buur iedere keer aanporren omdat ik de naam weer vergeten was :).

Picanha

Ken je picanha? Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een heerlijk staartstukje met een typisch dun vetlaagje eromheen. Dat maakt het vlees lekker sappig en geeft het meer smaak. In de Zuid-Amerikaanse keuken is dit een echte delicatesse en komt het vaak op tafel. Hier is het nog redelijk onbekend, maar hopelijk wint het binnenkort meer aan populariteit want het is om je vingers bij af te likken.

Chefs creatief aan de slag met Scotch Beef

Please to meat Scotch Beef

De chefs van JRE België waren elk creatief aan de slag gegaan met een stukje Scotch Beef. Ze bedachten op de dag zelf wat ze ermee klaar gingen maken. Echt knap!

Resto Onder de Toren in Hansbeke
Resto Onder de Toren in Hansbeke

Maar het verhaal wordt nog sappiger, althans voor ons, want wij mochten alle gerechten proeven. Ik heb op heel wat events heerlijk gegeten, maar dit was écht lekker. Ik laat je even watertanden…
(Beweeg over de afbeeldingen om de naam van het restaurant te zien.)

En last but not least: geen gangenmenu zonder dessertje! Dit gerecht is zonder picanha voor alle duidelijkheid ;)!

 

 

 

 

Scotch Beef challenge

Toen het event was afgelopen kregen we een stuk picanha mee met daarbij de challenge om er een lekker gerecht mee klaar te maken. Gezien ik vooral over de zuidelijke keuken schrijf, vond ik het een mooie uitdaging om Scotch Beef te presenteren met een zuidelijke inslag. Je kan er alle kanten mee op, want een kwalitatief stukje vlees past overal bij. Ik heb voor deze challenge een recept geschreven waarbij ik pasta met erwtenpesto combineer met stukjes picanha. Waarom ik deze ingrediënten heb gekozen en hoe je het gerecht klaarmaakt lees je hier!

Pasta met erwtenpesto en pincha

De prijs voor het lekkerste recept is een tripje naar Schotland om meer te mogen leren over Scotch Beef. De tweede prijs is een bezoek aan een van de JRE België restaurants. Dus eigenlijk zijn er geen verliezers bij deze challenge ;). Ciao X

Sarah

Heb jij al gekookt met Scotch Beef? Of kook je vaak met picanha? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal! Deel het in een reactie hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.