Rijstpap met speculoos

0
525
Ouderwetse rijstepap met speculoos

Aha, lekkere ouderwetse rijstpap! Aan dit zoete dessert hangt altijd een nostalgisch sfeertje, vind je niet? Niet alleen omdat je het vroeger als kind voorgeschoteld kreeg, maar ook omdat het vaak in sprookjes en kinderliedjes voorkwam. En de gouden lepeltjes dan? Ja, vroeger zei men dat je in de hemel iedere dag rijstpap met gouden lepeltjes zou eten. Dat komt omdat de ingrediënten voor rijstpap zoals saffraan, vanille en suiker vroeger best duur waren. Het was alleen maar voor de welgestelde bevolking. Dus de arme mensen zouden bij goed gedrag in de hemel iedere dag te goed kunnen doen aan het dessert. Als je goed kijkt zie je op de foto ook een gouden lepel. Deze is echt, no photoshop! In verschillende winkels en online shops kan je deze kopen. Leuk om te serveren bij rijstpap.
Dit recept is een aanpassing op het traditionele. Zo gebruik ik room en op het laatste strooi ik er nog wat speculooskruim over (speculaas in het Nederlands). Dat geeft een lekkere, krokante bite aan het dessert. See you in Heaven!

Porties:
voor 2 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Wat heb je nodig?

Ouderwetse rijstepap met speculoos

Let’s cook!

 1. Breng de melk aan de kook. Zet daarna het vuur laag en voeg er de rijst aan toe. Laat 5 minuten koken terwijl je af en toe roert met een houten lepel.
  Ouderwetse rijstepap met speculoos
 2. Snijd het vanillestokje door de hele lengte en schraap er de vanillezaadjes uit. Voeg de zaadjes en het vanillestokje toe aan het mengsel. Laat 10 minuten koken terwijl je af en toe roert.
  Ouderwetse rijstepap met speculoos
 3. Voeg nu de room, de suiker en de saffraan toe. Meng alles goed en laat de rijst 10 minuten koken of tot de rijst het vocht bijna volledig heeft opgenomen.Ouderwetse rijstepap met speculoos
 4. Wanneer de rijst klaar is zet je het vuur uit. Laat het enkele minuten rusten, de rijstpap zal nog wat steviger worden.Ouderwetse rijstepap met speculoos
 5. Maak ondertussen de topping klaar: verkruimel de speculooskoeken door er met een deegroller over te gaan. De speculoos hoeft niet helemaal fijn verkruimeld te worden, er mogen nog enkel grotere stukjes tussen zitten. Meng de speculooskruim nu met de basterdsuiker.
  Ouderwetse rijstepap met speculoos
 6. Serveer de rijstpap met wat speculooskruim.
  Ouderwetse rijstepap met speculoos

Ouderwetse rijstepap met speculoos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.