Hoe goed werkt de Gelato Expert van Magimix?

3
888

Yes, een recensie naar mijn hart: ik test vandaag de Gelato Expert van Magimix uit. Mensen die me kennen weten dat ik graag ijs lust en hoe interessant is het dan om de ‘Expert’ machine uit te laten testen als echte ‘ijsexpert’ (deze titel heb ik me toegeëigend na het eten van minstens 3.120 ijsjes in m’n jonge leven :))

Zelfgemaakt ijs

Ik maak vaak ijs met een invrieskom die je op voorhand in de vriezer moet leggen. Dus dat is vooral mijn ervaring met het bereiden van ijs. Ik denk dat dit het geval is bij de meeste hobbykoks. De Gelato Expert is een ‘zelfbevriezer’, daarmee bedoel ik dat het apparaat niet in de vriezer hoeft. Hij koelt op het moment dat je hem aanzet. Daarom leek het mij wel interessant om mijn ervaring met een invrieskom te vergelijken met het maken van ijs via een zelfvriezer.

Gelato Expert (zelfbevriezer) vs invrieskom

Ik heb beide apparaten voor jullie vergeleken:.

Grootte en gewicht

 • De Gelato Expert is echt wel een ‘machine’. Je moet er dus zeker plaats voor incalculeren. Het zal je vriezer niet vullen, maar wel je keuken of opbergruimte. Ook weegt het enkele kilo’s.
 • De invrieskom is beduidend minder groot en minder zwaar (het is vaak gewoon een kom). Wel moet je er ruimte voor maken in je vriezer.

Mogelijkheden 

 • Met de Gelato Expert kan je tot twee liter softijs, schepijs of granité maken. Het apparaat is heel gebruiksvriendelijk want met 3 knoppen (voor elk type ijs eentje) kan je de de automatische programma’s op het apparaat starten. Daarnaast heb je ook nog twee handmatige knopjes om het ijs te laten draaien en enkel te vriezen. Vijf knopjes in totaal dus.
  Je kan ook meerdere ijsjes na elkaar maken. Er is een vaste kom en ook een extra uitneembare kom. Ik vind het makkelijker om alles in de uitneembare kom te maken omdat je deze er makkelijk uit kunt nemen om vervolgens de inhoud met een spatel in een diepvriesbakje kunt gieten. De vaste kom heb ik dus daarom niet gebruikt. Je kan de uitneembare kom ook makkelijk even afspoelen om er weer ijs in maken. Dat vind ik persoonlijk een groot voordeel. Zeker omdat het mij de mogelijkheid geeft om met verschillende soorten ijs een leuk dessert te maken.
 • Als je een invrieskom gebruikt zijn er geen knopjes, ‘what you see is what you get’. Je kan ook softijs, schepijs en granité maken, maar dat zal je zelf moeten doen zonder automatische programma´s. Ook kan je maar één soort ijs per keer maken want de kom koelt snel af waardoor je weer een dag moet wachten tot de kom koud genoeg is. Een ander nadeel van het snel afkoelen van de vrieskom is dat je soms net geen goede ijstextuur krijgt. Maar los daarvan werkt het prima.

Schoonmaken

 • Je zou denken dat een groot apparaat als de Gelato Expert best wat tijd kost om schoon te maken, maar dat valt verrassend goed mee. Het is gewoon een kwestie van de flexibele kom eruit te nemen en af te spoelen met warm water, zeep en een sponsje. Ook de roerspaan en het deksel kan je op dezelfde manier schoonmaken. Of je kan er ook voor kiezen om alles gewoon de vaatwasser in te schuiven, gemak dient de mens toch? :)
 • Bij een vrieskom moet je ook gewoon alles afspoelen, maar dan wel met de hand. De meeste vrieskommen zijn niet vaatwasserbestendig.

Prijs

 • De Gelato Expert kan je kopen voor € 599. Voor deze prijs krijg je een extra ijskom, een maatbeker, een spatel en een kookboekje erbij.
 • Een vrieskom heb je in verschillende merken en prijzen. Mijn vrieskom is van een kwalitatief goed merk en ik heb er € 100 voor betaald. Dit is een flink stuk minder dan de Gelato Expert.

Wat ik ervan vind

Zoals je hebt kunnen lezen had ik voor de Gelato Expert vooral ervaring met het maken van ijs via een vrieskom. Een vrieskom werkt prima en kost beduidend minder dan de Gelato Expert. Als je een keertje per jaar zelf ijs wilt maken, dan zou ik gewoon voor een vrieskom gaan en niet voor een duur apparaat.
Maar ben je een echte hobbykok, eet je vaak ijs of wil je graag een level hoger gaan met je ijsskills (en er ook leuke desserts mee klaar kunnen maken)? Dan is de Gelato Expert zeker een mooie aanwinst. Het is een stuk duurder, maar je hebt er wel jarenlang plezier van. Het enige nadeel voor mij persoonlijk is dat ik er bergruimte voor moet vinden. Maar goed, dat komt uiteindelijk wel in orde :). Nu ik er zelf heel wat ijs mee klaargemaakt heb als test, heb ik besloten mijn vrieskom in te ruilen voor de Gelato Expert.
Lees hier meer op de website van Magimix over de Gelato Expert in Nederland of in België.

Hieronder vind je een kort filmpje van hoe ik mijn vanille-ijs bereid heb in de Gelato Expert. 

Mijn ijsdessert met de Gelato Expert

Ik heb onlangs een ‘early Christmas party’ gehouden voor enkele vrienden. Hierbij heb ik met de Gelato Expert sandwich-ijsjes gemaakt met vanille- en Oreo-ijs, die geïnspireerd zijn door mijn culinaire reis door Sicilië. Heerlijk! Bekijk hier het recept.
Feestelijke sandwichijsjes

Nog even dit…ijs hoeft geen dikmaker te zijn

Mensen zijn tegenwoordig heel bewust met hun voeding bezig. IJs wordt vaak van de menukaart geschrapt omdat het een bom aan vetten en suikers bevat. En dat is inderdaad het geval als je ‘volle ijs’ maakt, dus waarom toch een ijsbereider kopen? Wel, naar mijn mening is het goed om bewust met je voeding om te gaan, maar wees alsjeblieft niet te streng op jezelf :). Een ijsje op feestelijke dagen of wanneer je iets te vieren hebt moet kunnen, toch? Daarbij ben je zelf ‘in control’ over de portiegrootte.
Los daarvan hoeft ijs ab-so-luut geen dikmaker te zijn: maak ijs van bevroren fruit of granité van enkel gepureerd vruchtensap. Jouw creativiteit is de limit! Het is lekker, het bevat minder calorieën dan gewoon ijs en het is een feestje om te eten. Daarbij heeft zelf ijs maken (als je nu voor de volle of de magere variant gaat) als grootste voordeel dat je weet wat erin gaat (geen kleur-, geur- of smaakstoffen). En dat past ook bij een bewuste levensstijl toch? :)

Ciao,

Sarah

3 REACTIES

 1. Ik heb er een van Nemox. Bij mij zou het nog groter mogen, maar ja in juni heb ik dan ook mijn officieel attest als ijsbereider. Een goede basis is het belangrijkste. Een zelfvriezend toestel is echt wel heel gemakkelijk. En zoals je zegt, je kan ineens 2 smaken na elkaar maken ???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.