Restaurant Terra Mia in Sicilië

0
362

In Castiglione di Sicilia, waar Dave en ik verbleven tijdens onze reis door Sicilië, zijn we uit eten geweest bij restaurant Terra Mia. We kregen deze tip van andere toeristen die we daar hadden leren kennen. Zij waren er de vorige dag geweest en hadden nog nooit zo heerlijk gegeten. Toen ik het restaurant opzocht op internet zag ik alleen maar reviews vol lof en op de website van Tripadvisor stond het als nummer één van de te bezoeken restaurants in Castiglione di Sicilia. Dus besloten we er op zondag nog snel te gaan lunchen voordat we de volgende dag weer huiswaarts moesten. Dit moest ik geproefd hebben! ;)

Tijd om te lunchen in het restaurant

Het pand ligtt ietwat verscholen. Als je niet weet dat daar een restaurant zit, dan rijd je het straal voorbij. Aan de buitenkand ziet het er niet groot uit. Ik begreep later dat het een oude wijnmakerij is die ze omgebouwd hebben. We hadden gereserveerd om één uur. Eenmaal aangekomen worden we hartelijk onthaald door de eigenaars van het restaurant: chef-kok Leonardo Cuscona en zijn vrouw die de gastvrouw is. Zij spreekt aardig wat Engels, maar je kan ook gewoon in het Italiaans praten als je graag de taal nog wat wilt oefenen ;). Wanneer we naar onze tafel worden geleid, valt het me op dat we alleen zijn. Tja, het is één uur en de meeste Italianen gaan op zondag pas rond half twee of twee uur lunchen. Op zich geen probleem, want dan heb ik tijd om wat foto’s te nemen van het restaurant.
De inrichting is sober maar netjes. Door het stenen pand is er een lekkere frisse temperatuur binnen.

Ristorante Terra Mia

We krijgen al wat heerlijkezwarte olijven en pittig gefrituurd brood geserveerd als wachtbordje. De menukaart komt eraan, tijd om te bestellen!

Tijd om te bestellen

Ik vraag aan de gastvrouw wat ze me kan adviseren van de kaart. Dat vraag ik vaak, want ik lust alles en proef graag de specialiteiten van de chef :). Ze zegt dat ik de Ricottina fresca di bufala ragusana moet proberen. Dat is een ricotta gemaakt van buffelmelk uit de streek van Raguna. “Oké, doe maar, ik ben benieuwd”, zeg ik tegen haar. Dave is niet zo’n makkelijke eter als ik en voorspelbaar in zijn keuzes. Hij bestelt…de carpaccio. Had ik wel verwacht :).

Antipasto

Ricottina fresca di bufala ragusana

Ristorante Terra Mia

Mijn ricotta is echt heerlijk. Zacht en romig, met toetsen van munt en citroen. Een delicaat gerecht en ideaal als starter omdat hij ook heel licht smaakt. De portiegrootte had voor mij iets minder mogen zijn, maar daar kon ik mijn tafelgenoot wel mee plezieren :). En het is altijd aangenamer om te veel dan te weinig te krijgen, toch?

Carpaccio di Carne marinato agli agrumi

Ristorante Terra Mia

De carpaccio van Dave zag er spectaculair uit. Met een beetje verbeelding zie je er de vulkaan Etna in. Onder de lapjes vlees lagen gemarineerde partjes citrusvruchten. De combinatie met het vlees was echt goed!
Daarbij kregen we een heerlijke witte wijn van het huis.

Il primo

Daarna bestelde ik op advies van de gastvrouw Spaghetti Terra Mia en Dave ging voor de pasta al ragù,

Spaghetti Terra Mia

Het gerecht ziet er spectaculair uit! De gastvrouw legt uit dat het de vulkaan Etna moet voorstellen met rode lopende lava en zwarte gestolde lava. De pasta smaakt heerlijk, zeker in combinatie met de ‘rode lava’ wat geroosterde rijpe tomaten zijn. De ‘zwarte lava’ is gedroogd en fijngemalen brood, gemaakt met inkt van de inktvis. Een bijzonder gerecht, met een leuke creatieve toets van de chef!

Ristorante Terra Mia

Tagliatelle al ragù di maialino nero dei Nebrodi

Ristorante Terra Mia

Vergelijk dit gerecht met pasta bolognese, alleen met een bijzondere smaak van het gemalen vlees. Lekker! Daarbij kregen we een heerlijke rode huiswijn.

Il dolce

We skippen de ‘secondo’ gang (in Italië is dat het hoofdgerecht met daarbij passende bijgerechten) en gaan meteen door naar mijn favoriete aflsuiter: het dessert. De keuze is beperkt, maar dat vind ik niet erg want ik wil de cake met pistache wel proeven. Dave gaat voor de sinaasappelcake.

Torta al pistacchio

Ook hier is de portie ‘genereus’ te noemen en daar ben ik echt niet rouwig om. Een luchtige cake met lagen van pistachecréme. Bovenop de taart is een dun laagje pure chocolade met wat fijngemalen pistache. Lekker en licht, als zou je dat misschien niet meteen verwachten.

Ristorante Terra Mia

Torta di arancia

Ook Dave heeft een heerlijk, luchtig stukje cake met zeste van sinaasappel en overgoten met een vanillecrème. Het doet me meteen denken aan de sinaasappelcake die mijn vader altijd maakt en zo typisch Italiaans is. Ook hier weer een heerlijk dessert die we tot de laatste kruimel op hebben gelikt :).

Ristorante Terra Mia

Uit eten bij restaurant Terra Mia?

Niet alleen de bediening was vriendelijk en goed, ook het eten was voortreffelijk. De gerechten zijn perfect samengesteld met zorg voor seizoens- en lokale producten. Het is leuk om te zien hoe de vulkaan Etna ook in de gerechten een rol speelt. Dat maakt het ook weer heel bijzonder. Wij hebben heerlijk gegeten en dat voor een prijs van ongeveer € 60 (gerechten + wijnen) voor twee personen. Ik kan dit restaurant alleen maar aanraden!

Terra Mia
SP 64, 95012 Solicchiata, Castiglione di Sicilia
Bekijk hier de website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.