Red deze groenten van voedselverspilling!

0
308
Gekke of kromme groenten

Ken je de kromme of gekke groenten? Ze hebben een extra ‘bumb’ of een extra ‘been’ en zien er… ja, inderdaad een beetje gek uit. Jarenlang werden ze verbannen en gewoon weggegooid. Gelukkig is is dit nu anders en zie je ze sinds enkele jaren vaker in de schappen van supermarkten liggen voor een schappelijke prijs. Maar ik vroeg me af: hoezo werden ze eerst weggegooid? En willen wij ze wel gebruiken in onze keuken?

Europese wetgeving: perfectie is kwaliteitsnorm

Voedselverspilling anno nu is not done. Niet alleen kost het geld; het levert extra uitstoot van CO² bij transport en afvalverwerking. De Vlaamse overheid en ook de Nederlandse werkt dus graag aan oplossingen om voedselverspilling drastisch te verminderen. Super, way to go!
Toen ik me in dit onderwerp ging verdiepen bleek de Europese Unie de reden te zijn waarom er voor 2009 alleen maar perfecte groenten in de supermarktschappen verkocht mochten worden. Dat was een kwaliteitsnorm. Dus imperfectie aan de buitenkant staat gelijk aan minder kwaliteit? Euh, nu begin ik me onzeker te voelen over mijn lange neus en mijn korte lengte. Zien we imperfectie dus echt als minder?

Willen we wel imperfectie?

Gekke of kromme groenten

Toen ik bij de supermarkt Delhaize een krat met gekke groenten ging halen, kon ik het nergens vinden. Ik begreep van de schappenvuller dat ze enkel nog op bestelling verkocht worden. Dit omdat de groenten in deze vestiging niet goed over de toonbank gingen en uiteindelijk toch nog weggegooid werden. Ik bestelde dus maar een kratje voor enkele dagen later.
Toch liet het me niet los waarom de gekke groenten het in deze winkel niet goed deden. Misschien verwachten we perfectie? Zijn we daaraan gewoon geraakt?
Ik had het laatst met een vriend over. “Mensen willen gewoon perfecte groenten, vaak zie je ze in de winkel die ene lat-rechte komkommer vergelijken met die andere lat-rechte komkommer. En de meest ‘rechte’ komkommer komt dan in het winkelmandje terecht”, vertelde Bart. Hmm, misschien hebben we zelf ook door de jaren heen de lat onnatuurlijk hoog gelegd? Moeten we onze instelling niet eens veranderen?

Groenten gered van verspilling

Ik mocht enkele dagen later mijn kratje met gekke groenten ophalen. Ik verwachte tomaten met een enorme neus, een aubergine met een dikke kont en een komkommer die de grootte had van een augurk en de vorm van een banaan. Je snapt me wel, super crazy groenten! ;)
Maar, dat was niet wat ik kreeg.

Gekke groenten

De tomaten zagen er gewoon…normaal uit.
Gekke groentenDe aubergine was een beetje aan de kleine kant…
Kromme groenten…de komkommer was een beetje klein en krom…and that’s it.
Gekke groenten

De rode paprika in mijn krat zag er nog het meest rock-‘n-roll uit: klein, en met een groene-gele tong. Die werd dus prompt mijn favoriet!
Maar ik was nu wel verbijsterd, want werden deze groenten anders vernietigd? Had ik ze gered van verspilling? Wat zijn we toch streng zeg! Ze smaken even lekker als andere groenten. Weet je, eigenlijk zouden we deze groenten zelfs meer moeten waarderen, want ze komen met een verhaal. Een wortel met twee benen stootte bij het groeien waarschijnlijk op een steentje waardoor hij zichzelf in tweeën verdeelde om toch te kunnen blijven groeien. Mooi toch?

Mijn kratje met gekke groenten

Ik heb mijn kratje met 3 kilo gekke groenten bij Delhaize gekocht voor € 3,99. Daarvoor kreeg ik:

  • 3 kleine komkommers
  • 2 rode paprika’s
  • 1 courgette
  • 7 tomaten
  • 1 aubergine

Als ik dit in de winkel had gekocht had ik € 5,12 betaald. Het is dus een stuk goedkoper. Overweeg volgende keer om een krat met gekke groenten te kopen. Zo draag je bij aan minder voedselverspilling en is je portemonnee er ook nog eens blij mee.

Recepten met gekke groenten

Ik heb met mijn gekke groenten enkele South & Pepper gerechten klaargemaakt:

Burrata en panzanella

 

Wat vind je van gekke groenten? Ga je ze ook vaker in de keuken gebruiken? Laat het weten in een reactie onder deze post!

Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.