Semifreddo tiramisù
Porties Prep Tijd
8personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5minuten 4uur
Porties Prep Tijd
8personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5minuten 4uur
Ingrediënten
 • 200ml sterke koffie
 • 200 g fijne kristalsuiker(voor het ijs)
 • 100ml water
 • 4 eieren(Large)
 • Snufje zout
 • 500g mascarpone
 • 2el ongezoete cacaopoeder
 • 100g gepelde hazelnoten
 • 100g fijne kristalsuiker(voor de karamel)
 • 24 lange vingers(of meer afhankelijk van je vorm)
 • 100g donkere/pure chocolade
 • 1el zonnebloemolie
Instructies
 1. Maak sterke koffie klaar en giet uit in een kommetje. Zet het apart zodat het kan afkoelen.
 2. Neem een steelpannetje en zet op middelhoog vuur. Voeg er 100 ml water en 200 g fijne kristalsuiker aan toe. Zorg dat de kristalsuiker volledig is opgelost in het water. Zet dan het vuur uit en laat afkoelen.
 3. Scheid de eierdooiers van de eiwitten en klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Mix dan de eierdooiers en giet er stukje bij beetje het afgekoelde suikerwater bij. Mix daarna nog 2 minuten op hoge snelheid zodat het beslag lichter wordt van kleur. Meng nu de mascarpone onder de eierdooiers. Spatel daarna d eiwitten door het beslag en zet even aan de kant.
 4. Maak nu de gekarameliseerde hazelnoten. Leg een groot vel bakpapier of stuk marmer klaar op je werkblad. Neem een koekenpan met antiaanbaklaag en zet op middelhoog vuur. Giet er de kristalsuiker in en kom er niet meer aan. De kristalsuiker zal na enkele minuten karameliseren (bruine kleur). Laat de suiker niet teveel karameliseren (te donker worden), anders krijgt het een bittere smaak. Zet het vuur uit en voeg de hazelnoten toe. Men alles goed. Stort de gekaramliseerde hazelnoten uit op het vel bakpapier of de marmer. Laat afkoelen. Hak daarna de hazelnoten grof.
 5. Neem een rechthoekige bakvorm en bedek de bodem en de langste zijdes met een stuk plasticfolie. Het is niet erg als niet alles bedekt is.
 6. Giet nu 1/4 van het beslag erin. Verdeel het beslag gelijk. Dit is je eerste laag. Drenk nu kort één voor één de lange vingers in de afgekoelde koffie en maak een tweede laag. Bedek opnieuw met 1/4 laagje beslag. Verdeel nu de helft van de gehakte hazelnoten over en bedek weer met 1/4 laagje beslag. Maak weer een laagje van gedrenkte lange vingers en sluit af met het resterende beslag. Spatel het beslag mooi egaal, want de bovenste laag wordt straks de onderste laag van je ijstaart. Zet de bakvorm 4 uur in de vriezer.
 7. Haal een kwartiertje voor het serveren de bakvorm uit de vriezer. Snijd de korte zijkanten waar je geen plasticfolie over hebt gedaan los met een mes. Draai de vorm om op een werkbord (dus niet je definitieve serveerbord). Bestrooi de bovenkant rijkelijk met de ongezoete cacao. Smelt wat chocolade in een pannetje met een eetlepel zonnebloemolie (daardoor wordt de chocolade vloeibaarder) en giet met een lepel wat chocoladesaus over de bovenkant. De chocolade wordt meteen hard en krokant door de koude ijstaart. Leg de ijstaart nu voorzichtig op je serveerbord en werk af met de resterende gekarameliseerde hazelnoten.
 8. Serveer meteen met een heerlijk kopje espresso erbij. Buon appetito!