Roberto’s cacio e pepe (pasta kaas en peper)

Roberto's cacio e pepe

Cacio e pepe of pasta met kaas en peper is een klassieker uit de Romaanse keuken. Het gerecht is echt zo simpel als het klinkt. Met slechts drie hoofdingrediënten ben je er.Laatst kreeg ik bij het 25-jarige jubileum van restaurant Roberto’s ook een kom met dampende pasta kaas en peper.
Het is een simpel gerecht, maar je proeft bij de eerste hap meteen of de kok weet hoe hij het moet bereiden.

Pasta met kaas en peper maken

De bereiding is geen rocket science natuurlijk (hoewel Italianen er soms gevoelig voor zijn), maar er komt geen saus aan te pas. Daarmee bedoel ik dat de saus gemaakt wordt met de pecorino-kaas en wat kookvocht. De binding krijg je door het zetmeel dat in het kookvocht zit. Sommige Italiaanse chefs voegen een beetje room toe als er te weinig zetmeel in het kookvocht aanwezig is, maar het is niet gebruikelijk. Met enkel de drie hoofdingrediënten zou je een fantastische pasta met kaas en peper klaar kunnen maken. Probeer het met maar met het recept van Roberto’s en laat een reactie achter onder het recept met jouw ervaring!

Roberto's cacio e pepe (pasta kaas en peper)

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: Diner, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 160 g pecorino romano
  • 4 theelepels zwarte peperkorrels

Instructies

  • Zet een pannetje op hoog vuur en rooster de peperkorrels tot ze geur afgeven. Laat ze afkoelen en stamp de peperkorrels grof in een vijzel met stamper.
  • Kook de pasta beetgaar in een kookpot met net voldoende water en een beetje zout (deze keer voeg je niet teveel zout toe omdat de pecorino romano ook al zout smaakt).
  • Giet de pasta af en bewaar een kopje kookvocht. Rasp de pecorino romano en voeg toe samen met een beetje kookvocht terwijl je krachtig roert en een crèmekleurige laag creëert.
  • Voeg de peperkorrels toe en meng krachtig. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe want het zetmeel erin zal zorgen voor de binding van de saus.
  • Serveer de pasta cacio e pepe!