Panpizza met appel, mozzarella en prosciutto

Hoezo zijn appels saai? Ik heb er een bijzonder lekkere pizza mee klaargemaakt. Aha, nu ik je aandacht heb, ben je vast wel benieuwd naar het recept ;). Wel, misschien kan ik je eerst nog even vertellen dat ik dit recept heb gemaakt voor een oproep aan foodies van de Belgische supermarktketen Delhaize om een herfstrecept te maken met appels. Ik had hiervoor al het ontbijtrecept geschreven met appeltjes met granola in de oven, maar ik wilde ook nog graag een lekkere comfort food recept schrijven. En dat is deze panpizza met appel, mozzarella en prosciutto geworden.
Panpizza met appel, mozzarella en prosciutto

Natuurlijk kan je zelf pizzadeeg maken voor dit recept, maar ik krijg toch vaak de vraag van S&P-lezers of ze ook kant-en-klaar-pizzadeeg kunnen gebruiken. En ik begrijp dat je soms zo’n enorme trek hebt in comfort food dat je niet nog eens zin hebt om een hele arm work-out uit te voeren met deeg. Dus bij deze gebruik ik in dit recept kant-en-klaar-pizzadeeg! De appeltjes (Pink Lady’s) worden in dunne plakjes gesneden. Je hoeft daarvoor niet de appel nog te schillen of het klokhuis te verwijderen. Door de dunne plakjes proef je alleen het vruchtvlees. Bijkomstig voordeel: het gaat lekker snel doordat je door de hele appel kan snijden en je hebt geen verspilling (No waste! Hoe hip ben je dan wel niet? ;)).
Panpizza met appel, mozzarella en prosciutto

Naast appel gebruik ik nog lekkere mozzarella, tijmtakjes en prosciutto (Italiaanse ham). Zo, genoeg gepraat en nu aan de slag! Ciao, Sarah

Panpizza met appel, mozzarella en prosciutto

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Keuken: Italiaans
Porties: 1 panpizza

Ingrediënten

  • 1 kant-en-klaar-pizzadeeg (+/- 260 g)
  • 1 appel (Pink Lady)
  • 1 bol mozzarella
  • Enkele takjes tijm
  • 3 plakjes prosciutto crudo (rauwe ham)
  • 1 el extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ℃. Neem een pan die ook in de oven mag en bekleed die met het pizzadeeg. Als het deeg te groot is, plooi dan de randen tot de juiste vorm.
  • Snijd dunne plakjes van de volledige appel met een mandoline (je hoeft de appel niet te schillen of het klokhuis niet te verwijderen). Snijd de mozzarella in dunne plakken. Beleg de pizza trapsgewijs met een plakje appel en een plakje mozzarella. Verdeel wat takjes tijm erover.
  • Zet de pan 20 minuten op 200 ℃ in het midden van de oven. Haal de pizza eruit en verdeel nog de plakjes prosciutto erover. Besprenkel als laatste nog wat extra vierge olijfolie over de panpizza en serveer warm. Buon appetito!