Dit is het originele Aperol Spritz recept!

Aperol Spritz recept
Het originele Aperol Spritz recept komt uit Padova in Venetië en je

Op heel wat terrasjes in het noorden van Italië zie je genieters slurpen aan het oranje drankje Aperol Spritz.
Maar waar komt het vandaan en hoe maak je deze cocktail zelf klaar? We gingen naar Padova om het te ontdekken!

Spritz uit Padova?

PAdova

Wat een straf. We reizen naar Padova (Padua in het Italiaans) in de regio Veneto om meer te leren over Spritz. We lusten wel een glaasje (en zijn dol op de bittere Aperol Spritz) op de redactie, dus we zijn de juiste personen om dit te onderzoeken. Volgens locals is de Spritz in Padova ontstaan begin 20ste eeuw in de periode van de Oostenrijke-Hongaarse overheersing. Oostenrijkse soldaten dronken de lokale Italiaanse wijnen aangelengd met seltz (drankje gemaakt van bruiswater, zout en citroen) of bruisend water.

Dus eigenlijk is Spritz uitgevonden dankzij de Oostenrijkers. Wanneer we de naam uitspreken, missen we de Italiaanse flair in onze oren en klinkt het inderdaad Duits. Spritz werd in de jaren ’90 vooral populair toen het bittere likeurmerk Aperol promotie voerde. Eerst was het een cocktail dat populair was bij de oudere bevolking, nu is het hip en wordt het door iedereen – en vooral studenten – gedronken. Het wordt vooral als aperitief gedronken voor het diner.

Erkende cocktail

Niet alleen Padova claimt dat de cocktail in hun stadje is ontstaan, ook Trieste en Venetië claimen hetzelfde. In 1951 werd de cocktail als “Venetiaanse Spritz” officieel erkend door IBA (International Association Bartenders). Toch zijn er verschillende recepten te vinden op de Spritz met witte wijn, Campari of Aperol. Wij kennen vooral Aperol Spritz.

Venetiaans Spritz recept

Het Venetiaans Spritz recept is het officiële recept. Onderin vind je het Aperol Spritz recept zoals wij het vooral kennen.

Dit is het erkende recept volgens IBA:

  • 6 cl prosecco
  • 4 cl Aperol
  • Scheutje bruisend water

Serveertip volgens IBA: serveer de Venetiaanse Spritz in een ouderwets glas vol met ijs. Eindig met een scheutje bruisend water en serveer met een schijfje sinaasappel.

Alcoholpercentage

De alcoholpercentage van Aperol Spritz bedraagt 11%.
Serveertip: serveer met een schijfje sinaasappel en een olijf op een prikkertje. Zo serveren ze Aperol Spritz in Venetië. Salute!

Video over Spritz

Bekijk hier het Aperol Spritz recept van Cocktails of the World.

Hoe drink jij het liefste jouw Spritz? Deel het in een reactie onderin deze post!
Aperol Spritz recept

Voorbereidingstijd5 minuten
Totale tijd5 minuten
Gang: Drank
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Cocktail, italiaans
Porties: 1 Aperol spritz

Ingrediënten

  • 3 delen prosecco
  • 2 delen Aperol
  • 1 deel bruisend water
  • 1 sinaasappel
  • 1 groene olijf

Instructies

  • Voeg de prosecco, de Aperol en het bruisend water toe in een cocktailglas. Snijd schijfjes van de sinaasappel en voeg toe. Rijg de groene olijf op een cocktailprikker en voeg ook toe. Serveer de cocktail eventueel met ijsklontjes. Salute!
Scroll naar boven