Italiaanse cantuccini met sinaasappel

Cantuccini met sinaasappel

Cantuccini zijn langwerpige Italiaanse amandelkoekjes uit Prato (regio Toscane). Ze worden dan ook biscotti di Prato genoemd, maar onder de naam cantuccini zijn ze het bekendste. De harde koekjes zijn heel populair en worden vaak gedrenkt in de typische Vin Santo, wat heilige wijn betekent (Hallelujah! :) ). Lust je geen zoete wijn, dan kan je cantuccini ook drenken in een lekkere warme espresso. Je kan cantuccini kopen, maar zelfgemaakte smaken nog altijd het lekkerste!

Cantuccini met sinaasappel Cantuccini met sinaasappel (2)

Lekkere cantuccini voor op het werk

Ik maak soms op een avond tijdens de week cantuccini klaar, met sinaasappelzeste (de sinaasappelsmaak doet me altijd denken aan de Italiaanse cake met sinaasappel die mijn vader vroeger altijd maakte, pure nostalgie dus :)). Ze zijn zo klaar en heel het huis ruikt naar ‘gezelligheid’, je begrijpt vast wat ik bedoel :). Ik bewaar ze in een luchtdichte pot die ik op mijn werkplek op kantoor laat staan. Geen gezond voorbeeld, I know, maar soms heb je zin in iets zoets en dan is zo’n koekje wel lekker. Wat? Vin Santo? Nee, maak je maar geen zorgen die neem ik niet mee naar kantoor. Ik vind cantuccini eigenlijk het lekkerste om gewoon zo te eten zonder ze ergens in te drenken. Maar als je ze graag lust met heilige wijn, dan kan je makkelijk in België of Nederland een flesje bestellen.

Deze heb ik besteld via Gall & Gall. Lekker om de koekjes erin te laten verdrinken.

Hoe eet jij je cantuccini het liefste?
Sarah

Italiaanse cantuccini

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Dessert, Gebak
Keuken: Italiaans
Porties: 20 koekjes

Ingrediënten

 • Halve sinaasappel (biologisch)
 • 180 g bloem
 • 100 g fijne kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 1 tl vanille-extract
 • Snufje zout
 • 100 g amandelen (ongepeld)

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 170 °C. Rasp de schil van de sinaasappel en meng alle ingrediënten uit het recept tot een homogeen beslag.
 • Spatel het beslag in een spuitzak. Neem een bakplaat bedekt met bakpapier en spuit een cilinder met een dikte van ongeveer 3 cm. Zet de bakplaat 25 minuten in de oven op 170 °C. Haal de bakplaat uit de oven en snijd de koek in stukken van ongeveer 1 cm. Draai de cantuccini op hun kant. Zet de bakplaat terug in de oven voor 10 minuten op 100 °C.
 • Laat de cantuccini afkoelen, dan worden ze hard. Serveer ze met een glas vin santo waar je de cantuccini in drenkt. Heb je koekjes over? Bewaar ze in een luchtdichte pot, heerlijk! Buon appetito!
  Cantuccini met sinaasappel