Hoe maak je zelf ricotta?

Tegenwoordig krijg je geen gefronste wenkbrauwen meer bij mensen als je het hebt over ricotta. Bijna iedereen heeft het wel al eens geproefd (voorbeeld bij gevulde cannelloni) of is er zelf mee aan de slag gegaan in de keuken (om bijvoorbeeld die gevulde cannelloni die ze geproefd hebben na te maken ;) ).

Zelf ricotta maken of kopen?

Ricotta kan je kant-en-klaar kopen, maar wist je dat je het ook heel makkelijk zelf kunt maken? En dat is natuurlijk veel leuker en lekkerder want niet alleen waan je je een beetje een kaasmaker (oké, ricotta is niet echt kaas, maar je begrijpt vast wat ik bedoel ;)), je kan er ook je eigen smaak aan geven (vb door zout of suiker toe te voegen of kruiden).
Het begint wel met een goed basisproduct en dat is verse melk (lees hier waar ik mijn melk vandaan haal). Hoe je daarna stap voor stap ricotta maakt, lees je hieronder.
Veel plezier met kokkerellen!
Sarah

Zo maak je zelf ricotta!

Ga de boer op en maak zelf je ricotta!
Voorbereidingstijd1 minuut
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd1 dag 6 minuten
Keuken: Italiaans
Porties: 200 g

Ingrediënten

  • 1 l volle melk
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 2 el azijn

Instructies

  • Voeg de fijne kristalsuiker toe aan de melk en roer goed. Breng de melk aan de kook en zet dan meteen het vuur uit.
  • Voeg de azijn toe en meng goed. De melk begint brokkelig uit te zien; het wei en de wrongel scheiden zich. Laat de melk een half uurtje op kamertemperatuur staan.
  • Neem een kaasdoek, maak die vochtig en wring goed uit. Neem een diepe kom met daarop een zeef. Leg de kaasdoek over de zeef en giet er de melk in. Zet de kom een nachtje in de koelkast.
  • Je zelfgemaakte ricotta is klaar en kan je gebruiken in tal van gerechten of als magere spread op je boterham.