Zelf speculaas maken
Porties Prep Tijd
25koekjes (afhankelijk van de grootte) 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 24uur
Porties Prep Tijd
25koekjes (afhankelijk van de grootte) 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 24uur
Ingrediënten
 • 250g bloem
 • 250g cassonadesuiker
 • 100g boter(op kamertemperatuur)
 • 1 ei
 • 1tl speculaaskruiden
 • 1tl zout
 • 1tl bicarbonaat
 • 1/2tl kaneelpoeder
Instructies
 1. Meng alle ingrediënten en kneed in een keukenaparaat, of met de hand tot je een soepele deeg hebt. Wikkel het deeg in plastic folie en laat een nacht in de koelkast rusten.
 2. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met wat bloem. Het deeg kan wat hard zijn, maar deze wordt soepeler naarmate je het uitrolt.
Vorm 1: home made koekjes
 1. Verdeel het deeg in drie delen en rol het eerste deel uit met een deegroller tot ongeveer 2 mm. Gebruik eventueel extra bloem om te vermijden dat het deeg blijft plakken.
 2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bij Hema heb ik deze deegstempel gekocht (€ 2). Er staat “Home made”op, maar je hebt nog andere teksten. Eerst moet je een rondje uitsnijden, en dat kan makkelijk met een glas in een passend formaat.
 3. Duw daarna de stempel op de rondjes en klaar. Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zorg dat je een tweetal cm tussen de koekjes laat, want ze dijen nog een beetje uit. Bak ze ongeveer 25 minuten op 180 °C. Laat de koekjes daarna afkoelen op kamertemperatuur zodat ze hard kunnen worden.
Vorm 2: hartenkoekjes
 1. Rol weer een deel deeg uit met een deegroller tot ongeveer 2 mm. Neem een uitsteker in de vorm van een hart en haal het maximale aantal harten uit het deeg.
 2. Ik heb in een kookwinkel dit stempelset met lettertjes, symbolen en getallen gekocht (ongeveer € 10). Je kan zelf de tekst samenstellen en de koekjes er dan mee bestempelen.
 3. Voor de Sinterklaashartenkoekjes heb ik de tekst “Wie zoet is…” genomen.
 4. Maak de stempel en duw ze diep genoeg in de hartjes. Neem een bakplaat met bakpapier en leg alle hartjes erop. Schuif de bakplaat in de oven en bak ongeveer 25 minuten op 170 °C. Laat de koekjes daarna afkoelen op kamertemperatuur zodat ze hard kunnen worden.
Vorm 3: traditionele molenkoekjes
 1. Bij de kookwinkel Cook & Co heb ik een traditionele speculaasplankje in de vorm van een molen gekocht (€ 5,99). Ik heb de vorm wat ingesmeerd met bakboter en daarna bestuifd met wat bloem. Neem wat deeg en duw het in de vorm.
 2. Je kan er eventueel nog met een deegroller overgaan om het deeg goed in de vorm te duwen.
 3. Haal het overtollige deeg eraf door met een scherp mes in een schuine hoek over het houtplankje te snijden.
 4. Draai het houtplankje om en tik er voorzichtig op. Komt het deeg er niet makkelijk uit? Maak het deeg dan voorzichtig los met een mes. Je kan de vorm van het deeg nog wat veranderen met je handen. Het is niet erg als de vormen niet perfect zijn, dat maakt het net mooi en ‘handgemaakt’ :). Neem een bakplaat bedekt met bakpapier en leg er alle deegkoekjes op. Zet de bakplaat 25 minuten lang in het midden van de oven op 170 °C. Laat de koekjes daarna afkoelen op kamertemperatuur zodat ze hard kunnen worden.
 5. De koekjes kan je in plastic folie bewaren of in een blikken koekentrommel voor ongeveer een week!