Siciliaanse briocheijsjes

Feestelijke sandwichijsjes

Mijn moeder zei vroeger altijd dat ik later met ‘IJsboerke’ zou trouwen omdat ik zo dol was op ijs. Zoveel jaren later ben ik nog steeds een grote liefhebber van ijs, ben ik niet getrouwd met een ijsboer maar woon ik wel samen met iemand die nog geen eitje kan bakken, laat staan ijs bereiden :).
Maar goed, ijs bereiden doe ik nu wel vaak zelf. Zeker als ik gasten uitnodig voor een etentje of voor een feestje weet ik dat ik goed scoor met zelfgemaakt ijs. Moeilijk is het niet, als je maar een goed recept hebt en een ijsbereider.
Ik heb het ijs bereid met de Gelato Expert van Magimix. Lees er hier meer over.Sandwiches met ijs ertussen

Makkelijk recept

Voor kerst wilde ik een leuk recept bedenken met ijs. Ik dacht meteen aan mijn reis door Sicilië waar ze briochebrood eten met ijs…als ontbijt! Say what? Yep, je begrijpt meteen waarom ik Sicilianen hoog heb zitten :). Dus bedacht ik om oreoijs te maken tussen een mini-sandwich. Ik wilde eerst mijn eigen briochedeeg maken, maar gezien veel mensen al in de kerststress zitten voor het bereiden van hun diner, moest ik een makkelijk alternatief bedenken.
Feestelijke sandwich-ijsjesDus bij deze zijn het mini-sandwiches geworden die je gewoon bij de supermarkt of de bakker kunt halen. Uiteraard zeg je aan tafel dat je alles zelf hebt gemaakt ;). Het ijs maak je zelf, maar dat is makkelijker dan je denkt! Bereid het bij voorkeur 2 uur voordat de gasten komen en bewaar het ijs in de vriezer. Veel plezier met kokkerellen! Ik hoop dat je het lekker vindt!

Ciao,

Feestelijke sandwich-ijsjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd4 uur 40 minuten
Gang: Dessert, Ontbijt
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen

Ingrediënten

 • 400 ml volle melk
 • 200 ml room
 • 150 g fijne kristalsuiker
 • 3 eierdooiers (M)
 • Snufje zout
 • 2 stokjes vanille
 • 1 pak oreokoekjes (ongeveer 150 g)
 • 6 mini-sandwiches (zachte)

Instructies

 • Mix de eierdooiers schuimig met een snufje zout. Breng de melk met de room en de fijne kristalsuiker aan de kook. Splijt het vanillestokje doormidden en schraap de merg eruit. Voeg toe. Roer af en toe en stop wanneer alle suiker gesmolten is en er geen suikerkristallen meer zijn. Voeg een beetje van het mengsel bij de eierdooiers terwijl je heel goed roert (dit is heel belangrijk, anders stolt het ei en dat is niet de bedoeling).
 • Voeg daarna beide mengsels samen terwijl je goed roert. Verwarm op een middelhoog vuurtje tot de eieren zich gaan binden. Wanneer het mengsel iets dikker is geworden, is het klaar! Zet 2 uur in de koelkast (of een nacht in de koelkast is eigenlijk nog beter).
 • Nu gaan we 2 soorten ijs maken. Voor de vanille-ijs: giet de helft van het mengsel in de ijsbereider (ik gebruik hier de Gelato Expert van Magimix -je leest er alles over via de link die in de inleiding van deze post staat) en laat draaien tot je ijs hebt. Giet in een diepvriesbakje en zet in de vriezer.
 • Voor het oreoijs: giet de rest van het mengsel in de ijsbereider. Verkruimel de oreokoekjes en voeg ze toe. Tip: je kan er ook voor kiezen om de oreokoekjes pas toe te voegen als het ijs klaar is, dan krijg je meer vanille-ijs met oreo. Als je in het begin de koekjes toevoegt dan krijg je meer chocolade-ijs met oreo). Laat het ijs draaien en spatel daarna het ijs over in een diepvriesbakje en zet in de vriezer.
 • Vlak voor het serveren haal je de ijsbakjes uit de vriezer. Snijd de mini-sandwiches driekwart open. Scoop een bolletje vanille-ijs of oreo-ijs en leg tussen de sandwich.
 • Leg alle sandwiches op een dienbord en strooi er nog wat decoreerpoeder over om het feestelijk te maken. Serveer meteen!