Tijdens mijn foodiereis door Toscane ontmoette ik Damiano van La Bottega a Rosano. Samen met zijn broer is hij mede-eigenaar van deze bijzondere plek die zowel fungeert als buurtwinkel, als trattoria met lokale gerechten.
La bottega a rosanoDe zaak werd werd jarenlang door zijn moeder Romana opengehouden, maar nu ze de respectvolle leeftijd van 73 jaar heeft bereikt heeft ze het stokje overgedragen aan haar zonen. Wel komt ze nog een paar uurtjes in de week meehelpen. Het hele verhaal kan je hier lezen.

La Bottega a Rosano

Rechts op de foto: Damiano

Dave en ik hebben heerlijk gegeten bij La Bottega a Rosano en natuurlijk kon ik het niet laten om aan Damiano zijn favoriete La Bottega recept met me te delen. En speciaal voor de lezers van South & Pepper geeft hij het geheim prijs van het befaamde en authentieke peposo gerecht.
Florentijns stoofpotje peposoHet is een typische Florentijns stoofpotje gemaakt van rundvlees, chiantiwijn en een flinke snuf zwarte peper. Klinkt goed, toch? :) In het recept van La Bottega a Rosano gaan er nog wat witte bonen bij. Maar dat is een geheim dat enkel jullie mogen weten ;).

Het Originele recept

Tagliate a cubi di 3-4 cm 1 kg di muscolo di manzo e riponetelo in una teglia da forno a
bordo alto. Aggiungete gli spicchi sbucciati di 2 teste d’aglio, salate e pepate, abbondantemente con 120 g di chicchi macinati al momento.
Coprite con vino rosso a base 
di tannico Sangiovese di Toscana e mettere in forno per 2 ore a 200°C, durante la cottura. Rabboccate se serve.

Sarah South & Pepper

Florentijns stoofpotje peposo
Authentieke Florentijnse peposo
Porties Voorbereidingstijd Kooktijd Wachttijd
4personen 10minuten 3uur 0minuten
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Dit recept zit in jouw boodschappenlijstje
Recept afdrukken
Wat heb je nodig?
Voor: personen
 • 1 kg rundstoofvlees
 • 2 teentjes knoflook
 • Snufje zout
 • Snufje zwarte peper
 • 120 witte bonen
 • 750 ml chianti (vb. Chianti van de Toscaanse Sangiovese-druif)
Wat heb je nodig?
Voor: personen
 • 1 kg rundstoofvlees
 • 2 teentjes knoflook
 • Snufje zout
 • Snufje zwarte peper
 • 120 witte bonen
 • 750 ml chianti (vb. Chianti van de Toscaanse Sangiovese-druif)
Voeg toe aan boodschappenlijstje
Dit recept zit in jouw boodschappenlijstje
Recept afdrukken
Let's cook it!
 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het rundstoofvlees in stukken van 3 tot 4 cm en leg in een diepe ovenschaal. Pel de knoflook en voeg toe, samen met een snufje zout en zwarte peper.
  Vlees in een ovenschaal
 2. Maal de witte bonen fijn en voeg ze toe aan het vlees, samen met de chianti. Zorg dat het vlees helemaal onder de chianiti staat. Voeg eventueel nog wat chianti toe.
  Vlees in chianti
 3. Zet de ovenschaal 3 uur in de oven op 200°C (conventionele oven). Proef daarna of het vlees zacht is, zo niet laat je het vlees rustig nog een half uurtje tot een uurtje langer in de oven. Breng de peposo lekker nog op smaak met voldoende zwarte peper, dat maakt het gerecht zo typisch.
 4. Het lekkerste is als je de peposo de volgende dag serveert. Het stoofpotje smaakt heerlijk bij gekookte Toscanelli bonen, een snee Toscaans brood en een lekker glas chianti Rùfina Riserva! Buon appetito!
  Florentijns stoofpotje peposo