In mijn vorige post hebben jullie kunnen lezen hoe ik kennis heb gemaakt met de Cook Expert van het Franse merk Magimix. Toen heb ik maar een kleine glimp gezien van wat het allemaal kan, maar omdat het apparaat onder de noemer ‘alleskunner’ wordt geschaard en het best een grote investering is (€ 1199), onderwierp ik het aan een kritische test. Ik wilde graag weten in welke situaties ik de Cook Expert allemaal kan gebruiken. Want als ik zo’n imposant apparaat in huis haal, wil ik het natuurlijk ten volle kunnen gebruiken. Dus onderzocht ik in welke situaties de Cook Expert een elektronisch handje kan helpen. Benieuwd naar mijn ervaringen?

Klik op het onderwerp dat je graag snel wilt lezen!
De start: hoe makkelijk is de Cook Expert in gebruik?
Hoe goed scoort de Cook Expert
1. op luie dagen waar je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
2. op doordeweekse dagen waar je zin hebt in dagelijkse kost.
3. op dagen waar je een etentje of een feestje organiseert.
4. op dagen waar je graag als een masterchef wilt koken.
5. op dagen dat je zin hebt in lekkere comfort food.
Is de Cook Expert makkelijk schoon te maken?
Wat vond ik goed aan de Cook Expert?
Wat vond ik iets minder aan de Cook Expert?
Waar kan je de Cook Expert kopen?

De start: hoe makkelijk is de Cook Expert in gebruik?

Magimix Cook Expert

Ik wil graag eerst beginnen met het moment dat je het apparaat krijgt. Ben jij ook zo’n iemand die geen handleidingen leest? Ikzelf ben namelijk ook meer van de hands on mentaliteit: scheur de verpakking open, haal het apparaat eruit, duw op start en probeer alle knoppen uit. Maar bij de Cook Expert heb ik de handleiding na een tiental minuten er toch maar braafjes bijgehaald. Niet dat het zo moeilijk is (je hebt slechts drie knopjes :)), maar je kan zoveel met het apparaat dat je niet alle functionaliteiten en de 12 automatische programma’s zomaar in een ogenblik weet te vinden . Het apparaat kan stomen, verwarmen, hakken, snijden, kneden, kloppen en noem maar op. Voor sommige bereidingen moet je ook een ander opzetstuk gebruiken. Maar als je de werking van de Cook Expert eenmaal door hebt, dan is het apparaat heel makkelijk in gebruik, vind ik.

Hoe goed scoort de Cook Expert?

1. Op luie dagen waar je geen zin hebt om lang in de keuken te staan

Tartaar

Ach, wie herkent niet de luie foodie in zich wanneer je na een drukke dag nog het eten klaar moet maken. Dan lijkt een afhaalmaaltijd soms de makkelijkste oplossing, maar dat doe je liever niet te vaak, toch? Dus wat als de Cook Expert op zo’n dag een handje zou kunnen helpen? Ik haalde na een drukke dag (bij mij is dit vaak een maandag) inspiratie uit het kookboek (300 recepten) dat bij het apparaat geleverd wordt en ik maakte enkele recepten klaar onder de rubriek snel en makkelijk: een soepje, een groentepakketje en een tartaar. Het ging inderdaad verrassend makkelijk: stomen, snijden en verwarmen. En in minder dan een half uurtje had ik eten op tafel staan. Een luie, maar blije foodie was ik :).

 2. Op doordeweekse dagen waar je zin hebt in dagelijkse kost

Appelmoes

Als ik denk aan dagelijkse kost of traditionele maaltijden, dan denk ik aan aardappelen, groenten en een stukje vlees of vis, toch? En dat heb ik proberen klaar te maken met de Cook Expert. De verse groenten kon ik makkelijk met de foodprocessor van het apparaat snijden in plakjes of raspen en de aardappelen heb ik daarna gestoomd in het stoommandje van de Cook Expert. Ik ga voor gekookte aardappelen, maar je kan er ook aardappelpuree van maken in de grote rvs-kom. Het vlees of de vis zal je in een aparte pan moeten bakken, want dat gaat niet in de Cook Expert (tenzij je de vis wilt pocheren, dat kan wel). Maar goed, het apparaat kan je dus wel inzetten op dagen waar je gewoon traditioneel wilt koken. De portiegrootte kan prima voor een gezin van 4 personen.

Ik probeerde ook lekkere, ouderwetse appelmoes te maken in de Cook Expert. Ik heb stukjes appel, suiker en specerijen in de rvs-kom toegevoegd en het A1-programma gestart. Dat is het automatische programma dat verwarmt en regelmatig ook nog mengt. Ik zat gewoon op de bank te wachten op het piepje. Ik was even ‘de gelukkige huisvrouw’ :)

3. Op dagen waar je een etentje of een feestje organiseert

Cook Expert Magimix

Feestjes en etentjes! Geweldig vind ik het om ze zelf te organiseren (ja, we krijgen er ieder jaar steeds meer vrienden bij, gek he? ;)). Op mijn verjaardagsfeestje heb ik de Cook Expert ingezet. Ik had toen een superdelicious cocktail gemaakt en daarvoor had ik crushed ice nodig. Ik was heel benieuwd of het apparaat dit aankon, want ijs fijnmalen is meteen een kwaliteitstest. Bij slechte kwaliteit van je messen zijn ijsklontjes nefast. Maar de Cook Expert had er geen enkele moeite mee. Zalig!
Ook kon ik het apparaat goed inzetten voor het bereiden van ingewikkelde patisseriebereidingen zoals een Italiaanse meringue. Om de suikersiroop te maken moet je de suiker verwarmen tot precies 121 °C. Normaal gezien doe ik dit met een suikerthermometer en een pannetje, maar met de Cook Expert is dat een stuk makkelijker. Het apparaat verwarmt en houdt daarna precies de juiste temperatuur aan.
Ook risotto ‘s zijn makkelijk te maken in het apparaat. Veel beginnende hobbykoks vinden het moeilijk om een risotto te maken. Met de Cook Expert is het zo simpel als het toevoegen van je ingrediënten en te wachten op de piep.

4. Op dagen waar je graag als een masterchef wilt koken

daslookolie

Heb je ook het kookvirus te pakken en wil je graag 2.0 gaan koken? Dat je best bijzondere en chefwaardige gerechten met de Cook Expert kunt maken had ik al gezien van Sterrenchef Moshik Roth tijdens het persevent. Zelf heb ik met het apparaat kruidenolie gemaakt waarbij je de olie tot 60 °C moet verwarmen en daarna blenden met de kruiden tot een gladde massa. Met de Cook Expert gaat dit makkelijker want hij verwarmt tot één °C precies en je hoeft geen andere apparaten te gebruiken voor de verschillende handelingen. Easy peasy! Of je kan ook makkelijk poeder maken door vb. chocolade te smelten in de rvs-kom, Malto (een product dat vet absorbeert), even mengen en klaar is je chocoladepoeder.
Verder ligt het aan je eigen creativiteit om het apparaat voor high level cooking in te zetten. Doe je dat niet, dan is dat wel een beetje zonde vind ik, zeker gezien je er zoveel mee kunt.

5. Op dagen dat je zin hebt in lekkere comfort food

stokbrood

Ik was eerst verwonderd om in het Cook Expert kookboek ook broodrecepten te zien. Maar goed, het gaat natuurlijk om het maken van het deeg. De voorrijs, de narijzen en het bakken gaat niet in het apparaat en moet je dus zelf doen. Zelf weet ik hoe ik een deeg moet opbollen omdat ik les heb gevolgd bij Meesterbakker Robèrt van Beckhoven, maar als je dat niet weet dan lijkt me dat best moeilijk. Maar goed, ik heb stokbroodjes klaargemaakt en het recept was goed te volgen en ook de smaak was lekker.
Stoofpotjes vind ik altijd lekkere comfort food, dus ik heb maar al te graag enkele stoofrecepten uitgeprobeerd uit het kookboek. Op de foto hieronder zie je  Dahl; een Indiase linzenschotel (erg lekker trouwens!). Tijdens de bereiding verbrandde de ui met de specerijen in de rvs-kom. De temperatuur in het recept is misschien te hoog, maar verder ging de bereiding van het recept prima. stoofpotje

Is de Cook Expert makkelijk schoon te maken?

Iedereen kent wel die keukenapparaten waar je drie keer langer bezig bent het apparaat schoon te maken, dan dat je er gebruik van hebt gemaakt. Echt heel vervelend, vind ik dat. De afwasbrigade had duidelijk ook een stem bij de ontwikkeling van de Cook Expert van Magimix, want de grote rvs- kom maakt zichzelf dus schoon. Say what? Yep, er is een knopje spoelen! De opzetstukken moet je wel zelf schoon maken (of gewoon in de vaatwasser duwen), maar dat gaat gelukkig makkelijk. Geen vervelende stiekeme hoekjes en kantjes.

1cookyexpert_magimix_kokendeykeukenmachine

Wat vond ik goed aan de Cook Expert?

 • Je kan het gebruiken voor het klaarmaken van zowel gewone doordeweekse als voor gastronomische gerechten.
 • De Cook Expert verwarmd echt tot één °C nauwkeurig en dat is echt uniek.
 • Het apparaat heeft een self wash-knop (love it!) en is verder makkelijk schoon te maken.
 • Het is een kwalitatief toestel, vervaardigd uit degelijk materiaal (de Cook Expert weegt ook best veel! :))
 • Hij kan stomen, hakken, snijden, verwarmen en noem maar op.  Echt veel dus.
 • De Cook Expert ziet er mooi uit. Leuk om uit te stallen in je keuken (zou ik sowieso aanraden, want je wilt het apparaat wel ten volle gebruiken en niet laten verstoffen in je kast, toch? :))
 • Als je even de tijd neemt om de handleiding door te nemen, dan is het apparaat heel gebruiksvriendelijk.
 • Het kookboek dat bijgeleverd wordt bevat veel verschillende recepten (van stoofpotjes tot zelfs babyvoeding!). Goed om te gebruiken als start.
 • Je krijgt 2 jaar algemene garantie en 30 jaar garantie op de motor.

Wat vond ik iets minder?

 • De bakoppervlakte in de rvs-kom is voor het schroeien van grotere porties vlees niet ideaal. Je gebruikt hiervoor beter een ouderwetse braadpan.
 • Niet alle recepten in het kookboek zijn even geslaagd, zoals de klassieker spaghetti carbonara die met room klaargemaakt wordt in plaats van met ei. Maar je hoeft het kookboek natuurlijk niet te volgen, je kan ook eigen recepten in bereiden.
 • Je moet plaats vinden om de opzetstukken van de Cook Expert op te bergen, want het is best veel en groot.
 • Ik kan geloven dat de kostprijs van € 1199 voor veel mensen wel duur is. Maar aan de andere kant koop je het apparaat wel voor het leven en als je het veel gebruikt dan is het absoluut waard om er even voor te sparen. Want je bespaart ook op andere apparaten zoals een foodprocessor en een stoomapparaat.

Waar kan je de Cook Expert kopen?

Kijk op de website van Magimix om een dealer bij jou in de buurt te vinden en ook om de actuele acties op de Cook Expert te ontdekken! Klik hier voor Nederland en hier voor België.

Heb je nog een vraag over de Cook Expert van Magimix? Stel die dan onder deze post!

Sarah South & Pepper
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met een bedrijf of merk. De recensie is wel gebaseerd op mijn mening.