Ik was uitgenodigd om Sail & Anchor in Berchem (Antwerpen) te recenseren. De naam van het restaurant klinkt Brits en dat is ook het soort keuken dat je daar mag verwachten. Ik geef toe dat de Britse keuken niet mijn favoriet is, maar Britse gerechten klaargemaakt in een modern jasje en dat door een chef die ervaring heeft bij grote restaurants, zoals Oud Sluis? Ik was in ieder geval zeer benieuwd.
Gezellige sfeer
We komen iets te vroeg aan en zijn ook meteen de eersten in de bistro. Marijke ontvangt ons hartelijk. Ze is heel spontaan en komt relaxed over.
Hoewel er nog niemand in de bistro zit, heeft het meteen iets gezelligs binnen. Het pand is mooi en stijlvol, de inrichting is leuk en hip en de muziek is passend. Aan de muur hangen prachtige foto’s (uit het boek White heat) van een toen nog jonge chef Marco Pierre White (de meeste hobbykoks zullen hem wel kennen uit Masterchef Australia).
Een vaste menukaart
De menukaart staat geprint op een klein papiertje wat in een bruine enveloppe zit. Eenvoudig maar origineel. Eindelijk geen vieze vingers op menukaarten.
Er is een vast menu maar er wordt wel rekening gehouden met allergieën. Persoonlijk vind ik het een goed idee dat ze niet à la carte hebben omdat ze maar met z’n tweetjes de hele bistro runnen. Zo bespaar je natuurlijk op dure personeelskosten, maar moet je ook keuzes doorvoeren om het geheel werkbaar te maken, zoals een vaste menukaart. Maar goed, zelf vind ik dit geen beperking gezien het mij heel wat keuzestress bespaard :).
Hoe smaakt het eten?
We kregen eerst drie aperitiefhapjes.
Het eerste hapje was een (potato) chowder – een dikke soep gemaakt van bouillon, melk of soms room, aangedikt met beschuit of andere harde granenkoekjes. Ik ben geen fan van soep in een restaurant, maar de chowder is lekker en de portie is net groot genoeg als starter zonder dat het zwaar valt.
Als eerste voorgerecht kregen we squid and chicory – inktivis met roodlof. Het gerecht is te vergelijken met het Italiaanse gerecht radicchio en polpo. De chef heeft ook sinaasappelzeste in dit gerecht verwerkt en die citrustonen zijn ook terug te proeven in de passende wijn die we erbij geserveerd kregen.
Het tweede voorgerecht wat sprouts and kale – spruitjes en boerenkool. Hier werd ik echt enthousiast van. Een heerlijk ‘volks’ maar verfijnd gerecht met daarbij een passend biertje.
Is Sail & Anchor een bezoek waard?
Absoluut. Chef Michael is heel creatief in het brengen van moderne en verfijnde Britse gerechten met internationale invloeden, zonder hierin te ver te gaan. Alle gerechten zijn goed op smaak gebracht en mooi gedresseerd. Dat de gerechten met goede kwalitatieve ingrediënten zijn gemaakt, proef je gewoon. Ik vind het ook goed dat ze kiezen voor lokale producten.
Wat ik ook bijzonder vond is dat Michael zelf de gerechten gaat serveren aan tafel. Dat moet misschien ook, gezien ze met z’n tweeën de hele tent moeten runnen. Maar het geeft ook een mooie persoonlijke toets.
Marijke heeft voor mij een van de betere spijs-drankcombinaties geserveerd. Ze durft te combineren met wijn, bier en sterk alcoholische dranken. Zelfs in sterrenrestaurants, waar ik eerder ben geweest, kreeg ik niet zo’n verrassende combinaties. Knap.
Ze legt ook bij ieder gerecht heel gepassioneerd uit, waarom ze voor een bepaalde drank heeft gekozen.
Chef Michael Yates maakt deel uit van Jong keukengeweld; een initiatief van Toerisme Vlaanderen waarbij jongeren voor een aantrekkelijke prijs uit eten kunnen bij toprestaurants. Sail & Anchor kan ik je zeker aanbevelen.