Recensie: is Sail & Anchor een bezoek waard?

0
445

Ik was uitgenodigd om Sail & Anchor in Berchem (Antwerpen) te recenseren. De naam van het restaurant klinkt Brits en dat is ook het soort keuken dat je daar mag verwachten. Ik geef toe dat de Britse keuken niet mijn favoriet is, maar Britse gerechten klaargemaakt in een modern jasje en dat door een chef die ervaring heeft bij grote restaurants, zoals Oud Sluis? Ik was in ieder geval zeer benieuwd.
Michael Yates en MarijkeDe chef waar ik het over heb is Michael Yates (uit Lancashire). Samen met zijn vriendin Marijke Van Haecke (uit Brasschaat), die de zaal voor haar rekening neemt, runt hij Sail & Anchor wat in het pand  gevestigd is waar vroeger het voormalige restaurant Veranda zat.

Gezellige sfeer

We komen iets te vroeg aan en zijn ook meteen de eersten in de bistro. Marijke ontvangt ons hartelijk. Ze is heel spontaan en komt relaxed over.
Hoewel er nog niemand in de bistro zit, heeft het meteen iets gezelligs binnen. Het pand is mooi en stijlvol, de inrichting is leuk en hip en de muziek is passend. Aan de muur hangen prachtige foto’s (uit het boek White heat) van een toen nog jonge chef Marco Pierre White (de meeste hobbykoks zullen hem wel kennen uit Masterchef Australia).

Een vaste menukaart

Menukaart

De menukaart staat geprint op een klein papiertje wat in een bruine enveloppe zit. Eenvoudig maar origineel. Eindelijk geen vieze vingers op menukaarten.
Er is een vast menu maar er wordt wel rekening gehouden met allergieën. Persoonlijk vind ik het een goed idee dat  ze niet à la carte hebben omdat ze maar met z’n tweetjes de hele bistro runnen. Zo bespaar je natuurlijk op dure personeelskosten, maar moet je ook keuzes doorvoeren om het geheel werkbaar te maken, zoals een vaste menukaart. Maar goed, zelf vind ik dit geen beperking gezien het mij heel wat keuzestress bespaard :).
MenukaartHet menu is € 65 en daarvoor krijg je negen kleine gerechten.  Daarbij hebben we gekozen voor de matching drinks bij de gerechten (€ 35).

Hoe smaakt het eten?

We kregen eerst drie aperitiefhapjes.

Het eerste hapje was een (potato) chowdereen dikke soep gemaakt van bouillon, melk of soms room, aangedikt met beschuit of andere harde granenkoekjes. Ik ben geen fan van soep in een restaurant, maar de chowder is lekker en de portie is net groot genoeg als starter zonder dat het zwaar valt.

Gefrituurde visjes en citroenHet tweede aperitiefhapje is whitebait met aïoligefrituurde visaasjes met geroosterde limoen en een aïoli van inktivis. Hier word ik blij van: Britse streetfood maar dan fancy gepresenteerd. Heerlijk. Wat ik ook leuk vind is dat het een gerecht is wat je deelt met je tafelgenoot.

OestersHet derde aperitiefhapje is een oyster met appelgranité – oester met schaafijs van appel.

Brood met boterDaarna kregen we heerlijk bread and bone marrow – bierbrood met boter waaraan de smaak van gerookte mergpijp was toegevoegd. De boter werd ook in een mergpijp geserveerd.

Roodlof in een bord

Als eerste voorgerecht kregen we squid and chicoryinktivis met roodlof. Het gerecht is te vergelijken met het Italiaanse gerecht radicchio en polpo. De chef heeft ook sinaasappelzeste in dit gerecht verwerkt en die citrustonen zijn ook terug te proeven in de passende wijn die we erbij geserveerd kregen.

Spruitjes en boerenkool

Het tweede voorgerecht wat sprouts and kalespruitjes en boerenkool. Hier werd ik echt enthousiast van. Een heerlijk ‘volks’ maar verfijnd gerecht met daarbij een passend biertje.

Vlees op een bordAls hoofdgerecht kregen we lamb hot pot – twaalfuur-gegaarde lam met rodekool en een wortel-aardappelpuree. Heerlijk en uitstekend klaargemaakt.

Gebakje op een bordHet dessert was een lemon and meringuelimoentaartje met meringue als topping. Dit klinkt niet als een bijzonder gerecht maar dat was het verrassend genoeg wel. In het taartje zijn geroosterde pompoenpitten verwerkt die zorgen voor bite in het gerecht. De toevoeging van de pompoenpitten is een niet-alledaagse combinatie, maar het werkt wel. Binnenin is gezouten karamel verwerkt. Heerlijk!

Chocoladegebak op een bordWe eindigen met koffie en thee met daarbij sticky toffee pudding –  sponge cake met rietsuiker en dadelsiroop. Totaal niet zwaar of te zoet, gewoon goed.

Is Sail & Anchor een bezoek waard?

Absoluut. Chef Michael is heel creatief in het brengen van moderne en verfijnde Britse gerechten met internationale invloeden, zonder hierin te ver te gaan. Alle gerechten zijn goed op smaak gebracht en mooi gedresseerd. Dat de gerechten met goede kwalitatieve ingrediënten zijn gemaakt, proef je gewoon. Ik vind het ook goed dat ze kiezen voor lokale producten.
Wat ik ook bijzonder vond is dat Michael zelf de gerechten gaat serveren aan tafel. Dat moet misschien ook, gezien ze met z’n tweeën de hele tent moeten runnen. Maar het geeft ook een mooie persoonlijke toets.

Marijke heeft voor mij een van de betere spijs-drankcombinaties geserveerd. Ze durft te combineren met wijn, bier en sterk alcoholische dranken. Zelfs in sterrenrestaurants, waar ik eerder ben geweest, kreeg ik niet zo’n verrassende combinaties. Knap.
Ze legt ook bij ieder gerecht heel gepassioneerd uit, waarom ze voor een bepaalde drank heeft gekozen.

Chef Michael Yates maakt deel uit van Jong keukengeweld; een initiatief van Toerisme Vlaanderen waarbij jongeren voor een aantrekkelijke prijs uit eten kunnen bij toprestaurants. Sail & Anchor kan ik je zeker aanbevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.