Home Kookboekrecensie Recensie: Hoe word je 100 van William Cortvriendt

Recensie: Hoe word je 100 van William Cortvriendt

1
726
Recensie Hoe word ik 100

Zou jij honderd willen worden? Die vraag stelde ik mezelf toen ik het boek Hoe word je 100 van onderzoekersarts William Cortvriendt las. Hij bracht eerder al het boek uit Maak je niet dik en nu komt hij met een nieuw gezondheidsboek op de proppen waarmee je met een gezonde levensstijl het risico op welvaartsziektes kunt beperken en gezond oud kunt worden. Ik nam het boek onder de loep en interviewde Cortvriendt, want ik had nog een stel vragen!

Hoe word je dan precies 100?

Het actieboek bevat heel wat wetenschappelijk onderbouwde informatie over gezond oud worden. In grote lijnen komt het erop neer dat vet niet de vijand is voor een goede gezondheid maar een teveel aan koolhydraten die je bijvoorbeeld terugvindt in pasta, rijst en aardappelen (koolhydraten op basis van zetmeel). Daarbij zijn groenten en fruit en dagelijks voldoende beweging ook belangrijk voor een gezonde levensstijl.
Naast het actieboek kan je ook een bijbehorend kookboek met recepten op basis van deze gezonde richtlijnen aanschaffen.

Maar werkt het wel?

Kandidaten uit het programma ‘Hoe word je 100’.

Tja, er zijn zoveel ‘gezondheidsboeken’ op de markt te vinden, dat we vaak door de bomen het bos niet meer zien. Het bijzondere aan de boeken van Crotvriendt is dat het bewijs van goede werking is geleverd in het zes-weken-durende-programma op NPO 1 (in november 2016, maar je kan alle afleveringen hier terugkijken).

Daarin werden zes verschillende kandidaten met overgewicht en allerlei gezondheidskwalen gevolgd die de gezonde richtlijnen van Cortvriendt volgden. Na een week werden er al fantastische resultaten geboekt. Sommige kandidaten die diabetes hadden moesten zelfs na een week geen insuline meer spuiten of pilletjes nemen. Naar mijn gevoel was het eerlijke televisie en kan je niet anders dan geloven dat het werkt.

Ik heb het zelf getest: mijn bevindingen

Ik heb een week lang de gezonde richtlijnen uit het actieboek gevolgd en de recepten klaargemaakt uit het kookboek. De recepten uit het kookboek zijn makkelijk te maken en smaken ook goed. Er staan recepten in voor ieder moment van de dag (ontbijt, lunch, diner, tussendoortje). Niks op aan te merken!


Wel moest ik vaak in het boek opzoeken of ik bepaalde voedingsmiddelen wel of niet mocht eten.
Want hoewel de richtlijnen in het actieboek helder zijn, is het voor een leek (lees geen diëtiste) niet makkelijk om te weten wat je dan precies wel en niet mag eten. Een beschuitje is bijvoorbeeld een no go.
Zelf voel ik me fijner bij ‘alles-kan-met-mate’ in een gezonde levensstijl. Want heel af en toe een volkorenbeschuitje lijkt mij op eerste gezicht niks mis mee.


Dat ik volle producten mag eten, die verzadigde vetten bevatten, geeft me bijna een schuldig  gevoel. Maar aan de andere kant ben ik wel blij want ik ben een kaasliefhebber :). Jarenlang werd ons verteld dat onverzadigde vetten ongezond zijn, maar dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek niet te kloppen. Na een week ‘Hoe word je 100’ te hebben gevolgd ben ik 600 g afgevallen en valt het me ook op dat ik meer energie heb. Ik laat nog even in het midden of ik meer energie heb gekregen daadwerkelijk door het programma, want dat is na een week moeilijk te zeggen. Maar verder is mijn ervaring wel goed.

Enkele vragen over het boek

Interview Hoe word je 100 van William Cortvriendt
William Corvriendt

Toch had ik nog wel wat vragen voor William Cortvriendt. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan hier het interview met William Cortvriendt! Voor meer informatie over de richtlijnen van het boek vind je op de website van Hoe word je 100.

Het actieboek is te koop voor € 19,95 en het kookboek voor € 29,95. Beide boeken zijn verkrijgbaar onder andere bij Bol.com.
[bol_product_links block_id=”bol_5874fa078abe4_selected-products” products=”9200000066113570,9200000066113601″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.