Polpo

2
910
Kookboek Polpo

Met dit boek breng je de pure, heerlijke Venetiaanse keuken in huis. De Engelse chef-kok Russell Norman raakte jaren geleden geïnspireerd door het eten dat geserveerd wordt in achterbuurtjes, markten en vooral bàcari (kleine restaurant-kroegjes waar ze simpele, lokale maaltijden, snacks en wijn serveren) in Venetië. Tijdens het eten van een octopussalade kwam Russell op het idee om samen met Richard Beatty een bàcaro te openen in London (2009) genaamd Polpo; wat octopus in het Italiaans betekent. Vandaag de dag is Polpo immens populair en telt meerdere zaken. Een boek kon niet achterblijven waarin Russell zijn verhaal vertelt over hoe hij gepassioneerd raakte door de Venetiaanse keuken. En zo werd het boek “Polpo – Een culinaire reis naar de achterstraatjes van Venetië” in  2012 in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven en in 2013 in Nederland door uitgeverij Karakter uitgevers.

Kookboek van het jaar

Het boek heeft een hardcover en is gebonden zonder rug waardoor hij netjes open blijft liggen wanneer je er een recept uit aan het maken bent. Erg handig. Er zijn 320 pagina’s, 9 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over de ontstaansgeschiedenis van het restaurant Polpo. In de volgende zeven hoofdstukken zijn 140 recepten onderverdeeld in: cichèti (dat is de Venetiaanse benaming voor de hapjes die geserveerd worden in bàcari), brood, vis, vlees, groenten, desserts en drankjes. In het begin van elk recept staat een persoonlijk stukje tekst van Russell: een anekdote of gewoon bijkomstige informatie over het recept. Prettig om te lezen en door deze benadering van schrijver naar lezer lijkt het of je er niet alleen voor staat en dat Russell jou de recepten voorleest. Bij elk recept staan de porties erbij, maar geen bereidingstijd. En daardoor moet je op voorhand jouw gekozen recept eerst goed doornemen om in te schatten hoeveel tijd je eraan zult moeten besteden. Zeker als sommige bereidingen enkele uren moeten rusten of een nachtje in de vriezer moeten.
Niet alle recepten zijn strikt Venetiaans, maar zijn er wel op gebaseerd. De meeste recepten zijn toegankelijk, met een enkele uitzondering zoals die met ossentong. De inktvisrecepten (octopus, pijlinktvis) zijn toevallig helemaal 2014. Veel chef-koks zetten deze producten meer op de kaart.
Alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar in Nederland, met uitzondering van enkele zoals de cavolo nero (zwarte kool) waar Engelse chef-koks tegenwoordig dol op zijn.
In het laatste hoofdstuk geeft Russell tips waar je de lekkerste Venetiaanse wijnbars en restaurants kunt vinden in Venetië.

Op 7 november 2013 werd het kookboek door de Nederlandse Gouden Garde uitgeroepen tot kookboek van het jaar in de categorie Kookboeken vertaald.

[bol_product_links block_id=”bol_54369adcb1d1a_selected-products” products=”9200000011254942″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bekijk het filmpje van de nominatie voor boek van het jaar.

Bekijk het filmpje voor de promotie van het boek Polpo.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.