Home Interviews Bedrijfskundige + makelaar = pizzeria Sotto

Bedrijfskundige + makelaar = pizzeria Sotto

0
505
Sotto pizzeria Amsterdam

Jeetje, wat een herrie! Ik ben aangekomen op nummer 27 in de Roelof Hartstraat in Amsterdam waar er grote straatwerken worden uitgevoerd. Vorige maand is op dit adres de tweede vestiging geopend van Sotto Pizza Legàle. Balen zou je denken als je nog maar net open bent en de ingang al helemaal versperd wordt. Maar daar hebben de eigenaren Roy en Omar een ludieke actie op bedacht: een banner met een foto van hun pizzabakkers erop en met de tekst ‘Onze pizzabakkers dachten dat ze door dit hek minder zichtbaar zouden zijn’. Ik stap met een glimlach het pand binnen…

Sotto pizza Amsterdam banner

100 pizza’s per uur

Binnen is het klein maar gezellig. Er zijn geen rood-witte tafelkleedjes te bespeuren of een foute fresco op de muur. Maar gewoon een trendy industrieel interieur. De eigenaren hebben humor én smaak, dat begint al goed. Of ze ook van origine Italiaans zijn? Nee, dus ik ben razend benieuwd hoe deze twee Nederlanders met harde g’s er toe zijn gekomen om een pizzeria te openen met échte Napolitaanse pizza’s.
“Omar en ik komen allebei uit Amelo en we kennen elkaar al sinds de middelbare school. Ik studeerde af als bedrijfskundige en had een baan als accountmanager bij een IT-bedrijf, maar ik was niet gelukkig met mijn baan. Ook Omar niet, die op dat moment makelaar was. We hadden het er wel eens over om samen een restaurant te beginnen. Het bleef altijd bij dromen, maar nu leek het wel hét moment om de stap te zetten. We zijn allebei verzot op pizza, dus een pizzeria openen stond vast. En we wisten ook dat de bakermat in Napels lag, dus hebben we onze baan opgezegd en zijn we een opleiding gaan volgen in Napels bij de Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN).
Je krijgt veel theorie en je moet ook een tijdje pizza’s gaan bakken bij een échte Napolitaanse pizzeria. Daar hebben we erg veel over het deeg geleerd en het maken van pizza’s, dat we daardoor nu ons eigen product ook door en door kennen. Er zijn heel wat richtlijnen waar je rekening mee moet houden als je Napolitaanse pizza’s wilt maken: we gebruiken bijvoorbeeld alleen maar San Marzano tomaten en buffelmozzarella. En we hebben een steenoven die 485 graden warm wordt. Een pizza daarin is klaar in 90 seconden. De oven is speciaal voor ons gemaakt door Stefano Ferrara. Onze pizzabakkers kunnen er honderd pizza’s per uur in bakken. Of al onze pizzabakkers Italianen zijn? Nee, dat is gelukkig geen richtlijn van de VPN, hoewel de Italianen het hier misschien niet eens mee zijn”, glimlacht Roy.

Accreditatie als enige in Nederland

De eigenaren hebben duidelijk een hart voor hun zaak en hun product. Alleen hoe zat het nu met de accreditatie van de Napolitaanse pizza? Sotto zou dan de eerste in de Benelux zijn met dit officiële keurmerk van de VPN. “We hopen binnenkort de accreditatie aan te kunnen vragen. Momenteel is het zo druk met de tweede zaak dat we liever wachten tot het rustiger wordt. Alleen heb ik gehoord dat er in België al een pizzeria is die de accreditatie heeft ontvangen. Ja, daar baal ik eerlijk gezegd wel een beetje van. Maar dan zijn we wel nog de enige in Nederland”, zegt hij lachend.
Hopelijk komt er van uitstel geen afstel want mét een accreditatie zet je Sotto beter op de kaart. En dan pas ben je inderdaad de enige in Nederland….als er dan niemand je weer voor is gegaan natuurlijk.

Wil je graag eens de pizza Tartufo proeven (dit is de populairste pizza bij Sotto en schijnt goddelijk lekker te zijn). Of wil je graag een andere Napolitaanse pizza proeven, maar wil je een vliegticket besparen? Ga dan langs bij Sotto op de Roelof Hartstraat of de Amstelveenseweg in Amsterdam en deel je ervaring hier op deze blog!

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.