Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak

1
271
Linguini met pesto,peer en pancetta

Is het het geen mooie titel? Met deze vijf hoofdingrediënten die beginnen met de letter P, maak je een feestelijk hapje om tijdens de kerstdagen of op Oud & Nieuw te serveren.
In dit recept neem ik geen droge pasta, maar maak ik verse pasta van eierdeeg. Waarom? Wel, de eerste reden is dat het gewoon een beetje bij kerst hoort dat je je extra uit gaat sloven in de keuken, toch? :-) En de tweede reden is dat ik fijne stukjes peer toevoeg en daar vind ik pasta met een zachte textuur beter bij passen dan harde (droge pasta is gemaakt van durumtarwe en heeft meer bite). Zelf pasta maken is wel een klusje. Dus om de stress en de tijdsnood op de dag zelf wat te temperen (hoort er eigenlijk ook wel een beetje bij, vind je niet? :-) ) kan je de pasta de dag voordien maken en zelfs koken! Dat geldt ook voor de noten-rucolapesto in dit recept. Wanneer je nog nooit pesto hebt gemaakt, klinkt een kant-en-klare versie misschien lekker makkelijk. Maar het zal je verbazen wanneer je zelf een poging waagt, hoe eenvoudig en snel je pesto klaar kunt maken.
Dit jaar gebruik je geen pakjes of zakjes, maar maak je alles zelf.
Lees onderaan deze post nog enkele tips & tricks en het wordt gewoon een succes. Op het eind van de avond oogst je gegarandeerd complimentjes.

Porties: voor 8 tot 10 glaasjes (afhankelijk van de grootte)
Bereidingstijd: 25 minuten

Wat heb je nodig?

 • 700 g gekookte verse eierpasta op kamertemperatuur
 • 8 el honing
 • 3 peren
 • 500 g pancetta gesneden in blokjes van een halve cm (of spekblokjes)
 • 12 grote el noten-rucolapesto
 • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 pastinaak

Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak

Let’s cook!

Verwarm een frituurpan voor op 180 graden.

 1. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in stukjes van ongeveer 1cm. Doe de honing in een pannetje en voeg er de peren aan toe. Zet een kwartiertje op laag vuur.
  Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak
 2. Doe ondertussen de pasta in een grote pot en voeg er de pesto aan toe. Meng alles goed.
  Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak
 3. Schil de pastinaak en snijd deze in een schuine hoek met een mandoline of met een aardappelschiller. De bedoeling is dat je heel dunne schijfjes hebt om straks te frituren.
  Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak
 4. Bak de pancetta- of spekblokjes in een pan tot ze lichtbruin zien. Voeg de blokjes toe aan de pasta.
  Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak
 5. Voeg nu de stukjes peer toe aan de pasta en meng alles goed.Warm de pasta eventjes op op een laag vuurtje tot die lauwwarm is (niet warm!).
 6. Verdeel de pasta over de glazen en strooi er wat kaas over (niet teveel!).
 7. Frituur de pastinaak in de frituurpan tot de randen lichtbruin zien. Dat is ongeveer na één minuut. Haal de pastinaakchips eruit en leg op een keukenpapier om de overtollige olie te verwijderen.
  Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak
 8. Leg nu op ieder glaasje enkele pastinaakchips en serveer meteen!
  Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak

Tips & Tricks

 • Ik gebruik linguine als pastasoort voor dit gerecht omdat de breedte van de pasta net goed is voor het vasthouden van de pesto, de blokjes pancetta en de peer. Maar je kan linguine ook vervangen door een bredere pastalint zoals tagliatelle.
 • Zorg dat de stukjes pancetta en peer warm worden toegevoegd aan de pasta. Doordat de pasta lauwwarm wordt geserveerd, komen de smaken alle toegevoegde ingrediënten beter naar boven.
 • Koop altijd een blok kaas die je zelf nog moet raspen. De geraspte kaas heeft dan veel meer smaak.
 • Zorg voor mooie glaasjes of kommetjes waar je de pasta in serveert. Deze kan je snel een feestelijke touch geven door er omheen een sierlijke lint aan vast te knopen.

Pasta met pesto, pancetta, peer en pastinaak

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.