Home Geen onderdeel van een categorie Papa Kazmi – Pure Cook Book

Papa Kazmi – Pure Cook Book

0
620
Boekrecensie Papa Kazmi Pure Cook Book

De 60-jarige Indiase Papa Kazmi opende samen met zijn kinderen in 2012 zijn eigen restaurant Hills & Mills in de historische binnenstad van Delft. De self taught kok heeft lekker eten en sublieme gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Hij wil de pure Indiase keuken serveren in een gemoedelijke huissfeer. En met succes, want heel wat klanten vallen voor zijn strategie en komen van heinde en verre om te smikkelen van zijn gerechten. Papa Kazmi heeft ook zo zijn waarden en normen en deze sluiten goed aan bij de wensen van de bewuste eter van tegenwoordig. Zo heeft hij een afkeer van pakjes en zakjes. Dierlijke vetstoffen en geraffineerde suikers zijn niet in zijn keukenkastjes te bespeuren. Wel vind je er plantaardige vetstoffen en natuurlijke zoetstoffen waar hij ook nog eens zuinig mee omspringt.

“Ik hou ervan om gasten blij te maken en thuis te laten voelen. Ik kook vanuit de ziel, met een persoonlijk tintje. Voor mij is er nooit een middenweg als het om eten gaat. Elke maaltijd moet een feest zijn.”
Papa Kazmi

Een kookboek is de volgende stap

Het is de kinderen van Papa Kazmi niet ontgaan hoe populair zijn kookkunsten zijn. Klanten vragen dan ook vaak naar zijn recepten. Dus toen kwamen ze op het idee om een kookboek te maken met de beste recepten van hun vader. De nuchtere kok moest hier wel hartelijk om lachen: “Een eigen kookboek uitgeven? Dat is toch te gek!” Zelf gebruikt hij geen kookboeken en kookt hij enkel op gevoel. Hoe gek hij het idee ook vond, hij moedigde zijn kinderen aan om hun droom werkelijkheid te laten maken. Via crowdfunding werd in minder dan twee maanden tijd alle financiën bij elkaar gehaald om het boek daadwerkelijk uit te geven.

 

Inhoud

Het boek telt 267 pagina’s en is opgedeeld in zes hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk neem je best even door als je graag goed aan de slag wilt gaan met de recepten. Daarin wordt meer uitleg gegeven over de veelvoorkomende kruiden en specerijen, fruit en andere basisproducten uit Papa’s Kazmi’s keuken. Ook het kookgerei dat vaak te pas komt bij de recepten komt hier aan bod. In de hoofdstukken die hierop volgen worden een 80-tal recepten uitgelegd. Ze zijn verdeeld over de thema’s: classic, day off, events, family en Hills & Mills. Door het hele boek heen lees je mooie persoonlijke verhalen van de familie Kazmi. Het is een eerlijk en puur boek, uitgebracht door een warm gezin. Mooi!

Boekrecensie Papa Kazmi Pure Cook Book

 

De recepten

Bij elk recept staan aan de snijkant van het blad icoontjes aangegeven. Daardoor kan je snel zien wat de bereidingstijd is, het aantal porties, of het gerecht glutenvrij is en nog veel meer. In het begin van het boek wordt meer informatie gegeven over deze icoontjes. Makkelijk en duidelijk, goed zo!
De bereidingswijze staat redelijk goed uitgelegd. Heel soms moet je het recept een paar keer lezen om te begrijpen wat nu de bedoeling is. Er wordt ook een bepaalde basiskennis van de kok verwacht, zoals het schillen en ontpitten van een mango. Want deze informatie is niet opgenomen in de bereidingswijze. Ik vind de recepten makkelijk uit te voeren en ik verwacht ook niet dat dit een groot probleem zal vormen voor de gemiddelde hobbykok.

Enige minpunt: de bereidingswijze wordt in een doorlopende tekst met bullets weergegeven, wat het soms lastig maakt om het recept goed te kunnen volgen. De auteur heeft dit waarschijnlijk gedaan om alles netjes op één pagina te kunnen houden, maar dat is wel ten koste van de duidelijkheid gegaan.
De ingrediënten worden wel overzichtelijk weergegeven. Uiteraard zal je sommige producten bij de toko moeten halen, maar dat kan je natuurlijk verwachten als je aan de slag wil met een Indiaas kookboek.
Papa Kazmi geeft in zijn kookboek aan pure producten te gebruiken en dat is ook terug te zien in de ingrediëntenlijst. Geen pakjes of zakjes te bespeuren. Maar of alle ingrediënten dan ook 100% gezond zijn, claimt de auteur niet. Want aan bijna ieder ingrediënt zijn er pro’s en con’s verbonden zoals bijvoorbeeld kokosolie. Ik kan me goed vinden in de nuchtere benadering hiervan. Het gaat erom dat je bewust met je voeding omgaat en zo goed mogelijk de beste producten kiest. Als je 100% gezond wilt eten, dan zal je bijna niks meer kunnen eten.
Onderaan de recepten worden ook nog algemene tips gegeven.
De foodfoto’s in het boek zijn mooi en doen je meteen zin krijgen om aan de slag te gaan met het recept.

Getest recept: naan cheese onion

Als eerste heb ik de naan cheese onion getest. Het recept was oké te volgen. De ingrediënten waren makkelijk te vinden, behalve de kalonjizaadjes. Dat hadden ze toevallig niet bij de toko bij mij in de buurt, maar dan nog kan je het recept gewoon maken.
Het resultaat was heerlijk en is zeker voor herhaling vatbaar! Alleen staat er in de ingrediëntenlijst van de toppings geen tomatenpuree of een tomatenbasis, die wel op de foto te zien is in het boek. Of de auteur vergeten is om dit ingrediënt erbij te plaatsen, weet ik niet. Maar los daarvan smaakte het gewoon heerlijk! Bekijk hier het recept.

Getest naan cheese onion recept Papa kazmi

Getest recept: aloo kebab

Het tweede recept dat ik heb getest is aloo kebab. Een soort van gebakken aardappelburgers die je maakt met slechts vier ingrediënten. Het recept is duidelijk en makkelijk te maken. De aloo kebabs smaken lekker. Zeker voor kinderen die geen gewone aardappelen lusten, zijn deze aardappelburgers een goed alternatief. Bekijk hier het recept!

Getest: aloo kebab van Papa Kazmi

Layout en vormgeving

Er is goed nagedacht over de layout en de vormgeving. Mooi! Wat meteen opvalt is het formaat van het kookboek. Ik weet niet meteen wat de naam hiervan is, maar het is iets langwerpiger en breder dan het formaat van een Amerikaanse envelop. Ik ben er wel fan van.
Er zit ook een leeslint in het boek. Praktisch!
Ik kan weinig opmerken op de layout en de vormgeving.

Boekrecensie Papa Kazmi Pure Cook Book

Het boek is onder andere te koop bij Bol.com:
[bol_product_links block_id=”bol_56a510d41307a_selected-products” products=”9200000052067826″ name=”South & Pepper” sub_id=”foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.