Panettone van Chiostro di Saronno

0
495
Panettone Dille & Kamille

Panettone: het luxe, zoete broodje uit Milaan wordt al jaren gemaakt voor kerst. Vroeger gaf de fabriekseigenaar een panettone aan zijn werknemers als dank voor de inzet van het afgelopen jaar. Maar sinds enkele jaren geven bijna alle Italianen een mooi verpakte panettone als kerstgeschenk aan vrienden of familie. Een mooie traditie, vind je niet? Dus geen goedkope parfum of een paar sokken met Rudolph het rendier erop als geschenk onder de kerstboom, maar een calorierijk broodje. Heerlijk, toch?

Laatst ging ik naar Dille & Kamille en daar verkopen ze klassieke panettone in een rode bewaarblik. Ik heb er een gekocht want ik was erg benieuwd. Was het van Italiaanse makelij? Of eerder een Nederlandse interpretatie op een panettone?

 Eye-candy?

Meestal wordt het zoete kerstbrood verpakt in een leuke kartonnen doos, inclusief een grote strik erop. Die van Dille & Kamille zit in een rode bewaarblik. Zelf vind ik een kartonnen doos leuker om te geven, misschien omdat het authentieker en feestelijker oogt. Ik begrijp het idee van een bewaardoos wel, alleen staat er in het groot “Panettone Italien” op. En dan vind ik het een beetje gek om die nadien te vullen met droge biscuitjes.
In de bakblik zit een mini-panettone van 100 gram, verpakt in cellofaanpapier.
Daaronder zit een mooi goudkleurige panettone in het traditionele “paddenstoelvorm”. Er zitten twee gekonfijte citroenstukjes en drie rozijnen bovenop,…toevallig of niet?

 Is het lekker?

Ik kan je vertellen dat hij heerlijk zoet ruikt.
Mijn mes gaat er makkelijk door. De broodstructuur van de panettone ziet er ook uit zoals het hoort. Hij smaakt luchtig en valt totaal niet zwaar. Het enige wat ik een beetje mis is de hoeveelheid gekonfijte stukjes citrusschil. Rozijnen zijn goed vertegenwoordigd, maar behalve die twee stukjes sinaasappelschil die bovenop de panettone te vinden zijn, houdt het op.

Hoeveel euro’s?

Voor één bewaarblik met een panettone van 100 gram betaal je € 4,95. Best duur als je weet dat de meeste panettoni worden verkocht per 1 kilogram en de prijs hiervoor ongeveer ligt tussen de € 10 en € 18 (afhankelijk van het merk en de uitvoering van de verpakking). Omgerekend zou je voor deze panettone € 49,5 kwijt zijn. De hoge prijs heeft vooral te maken met de bijgeleverde bewaardoos.

Ingrediënten onder de loep

Een klassieke panettone wordt gemaakt van bloem, ei, boter, suiker, gist en vanille. Daarbij dan nog stukjes gekonfijt citrusschil en rozijnen. Dat vind ik ook te terug op het etiket. Alleen hadden er voor mij meer stukjes gekonfijt fruit aan toegevoegd mogen worden.

Good to know

De panettone komt uit de fabriek Chiostro di Saronno uit Lombardije. Het bedrijf staat bekend als fabrikant van kwalitatieve traditionele Italiaanse koekjes en gebak. Ze zijn vooral bekend voor hun amaretti-koekjes. Hun aanbod kan je in verschillende supermarkten en online winkels vinden. De besproken klassieke panettone vind je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille in Nederland of bij Dille & Kamille België.

Panettone Dille & Kamille

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.