Home Kookboekrecensie Ottolenghi – Het kookboek

Ottolenghi – Het kookboek

1
663
Ottolenghi het kookboek recensie

“Als u niet van citroen of knoflook houdt… ga dan meteen naar de laatste bladzijde”, is een grapje waar Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi het boek initieel mee wilden beginnen. In hun recepten wordt namelijk vaak citroen en knoflook gebruikt, maar het gaat natuurlijk veel breder. De chefs zijn afkomstig uit Israël. Ze zijn dol op gerechten uit hun jeugd met veel verse groente en fruit en ook streetfood. Door hun talrijke verledens op eetgebied zijn hun recepten niet onder één noemer te brengen. Vergelijk het met gerechten uit het Midden-Oosten met een snufje fusion van andere keukens zoals de Italiaanse.
Dat de Ottolenghi-gerechten in de smaak vallen, bewijst hun succesvolle restaurants, cateringservice en delicatessenwinkels in Engeland. Een boek met de lekkerste gerechten kon niet uitblijven.

De recepten die we voor het boek gekozen hebben, zijn een niet-representatieve verzameling van oude favorieten huidige successen en een paar bijzondere gerechten.
Yotam Ottolenghi

Boekformaat, layout en foto’s

Het boek in hardcover telt 303 pagina’s met daarin 140 recepten.
De cover ziet er leuk uit: mooie foto’s en een mooie opmaak. De foto’s van de recepten daarentegen vallen tegen. Ze zien er wat gedateerd en niet altijd even appetijtelijk uit. Niet bij ieder recept staat een foto, dus soms ben je aangewezen op je eigen verbeeldingskracht. Op sommige pagina’s stqqn enkele zinnen als vervolg van een recept op de vorige pagina. Daaronder is een volledige witte ruimte. Jammer, want dat had opgevuld kunnen worden met mooie foto’s of een leuke quote.

Het boek is onderverdeeld in vier hoofdstukken: Groenten, peulvruchten en granen, Vlees en vis, Brood en gebak en Provisiekast.
Het eerste hoofdstuk is nog eens onderverdeeld in zeven subcategorieën zoals soepen en wortelgroenten. De meeste recepten zijn vegetarisch en slechts enkele zijn met vlees zoals de gekarameliseerd witlof met serranoham. Onder het tweede hoofdstuk Vlees en vis vind je drie subcategorieën met beduidend minder recepten dan het eerste. Misschien niet zo gek want Ottolenghi staat vooral ook bekend om zijn vegetarische gerechten. In het derde hoofdstuk wordt Brood en gebak onderverdeeld in zes subcategorieën. Van hartig tot zoet, van meringues tot tartelettes. De chef-koks hebben besloten om geen recepten in het boek op te nemen die een lange bereidingstijd vragen zoals croissants of zuurdesem.
In het laatste hoofdstuk staan recepten voor bereidingen of gerechten die langer bewaard kunnen worden of die als basis kunnen dienen voor andere gerechten. Zo wordt er uitgelegd hoe je een frambozenjam kunt maken of een zoete korstdeeg.

Op het eind van het boek vind je ook nog een woordenlijst met uitleg bij een aantal van hun favoriete ingrediënten zoals tahin,  summak en za’atar. Een leuk stukje in het boek want zo maak je kennis met soms nog wat onbekende producten.

In het register op de laatste pagina’s van het boek, staan de meestvoorkomende ingrediënten overzichtelijk in alfabetische orde.

Recepten

De meeste ingrediënten die je nodig hebt zijn makkelijk te vinden in de gewone supermarkt. Opvallend is wel dat je soms veel ingrediënten nodig hebt, wat niet altijd motiveert om de recepten klaar te maken. Toch is het jammer als je je daardoor laat ontmoedigen want de smaken zijn zo goed in balans dat het de moeite waard is om ook de recepten met een lange ingrediëntenlijst klaar te maken.
Boven iedere ingrediëntenlijst staat ook het aantal porties aangegeven, variërend voor twee personen tot een twintigtal stuks.
De bereidingswijze is duidelijk, alleen de totale bereidingstijd van het recept staat niet aangegeven. Jammer.

Het boek is uitgegeven door Fontaine Uitgevers in 2012 en is te koop via Bol.com voor € 29,95.

[bol_product_links block_id=”bol_54ea30f26b465_selected-products” products=”1001004011825816″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

1 COMMENT

  1. […] Een collega van me attendeerde me op de lekkere gerechten van Ottolenghi. Ik had nog nooit een recept klaargemaakt van de bekende Israëlische-Britse kok. Maar ik hoor er zoveel goeds van dat ik het toch ook maar een keertje moest proberen. Ik heb gekozen voor de zoete-aardappelgratin dat in het boek Ottolenghi-Het kookboek staat. Verdict? Heerlijk! Ik heb het boek ook onder de loep genomen. Lees hier de recensie. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.