Olijfolie onder de loep

4
520
olijfolie

Ik gebruik vaak olijfolie bij het bereiden van heerlijke Italiaanse gerechten. Maar wat is nu het verschil tussen extra vierge en gewone olijfolie? En welke olijfolie kan ik je warm aanbevelen?

Wat is olijfolie?

OlijvenOlijfolie wordt gewonnen uit de pulp van olijven en de pitten. De meeste olijfolie wordt geproduceerd door landen aan het Middellandse Zeegebied. De olie bevat veel vitamine E en bestaat voor 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren (=gezonde vetzuren). Olijfolie is gemakkelijk verteerbaar en bevat 883 calorieën per 100 gram. Olijfolie wordt op verschillende manieren geproduceerd. Afhankelijk van de methode die er gebruikt wordt, behoort de olie tot een bepaalde categorie met de daarbij behorende eigenschappen.

Soorten olijfoliën

Er zijn vier grote categorieën:

 • Extra vierge olijfolie (olijfolie van eerste persing): hier wordt er niks verhit of andere middelen gebruikt bij het productieproces. Het gaat enkel om een koude, eerste persing. De olie is daardoor vol van smaak en rijk aan vitaminen en mineralen. De zuurgraad moet ook lager liggen dan 0,8% om van een “extra vierge” olijfolie te mogen spreken. Wanneer de zuurgraad maximaal 2% is, dan spreekt men over een “vierge” olijfolie.
 • Geraffineerde olijfolie: ook hier gaat het om de eerste persing. Alleen komt er ook een raffinage aan te passen. Dat betekent dat alle onzuiverheden uit de olijfolie worden gefilterd en dat gaat soms ten koste van een deel van de smaak.
 • Gewone olijfolie: is een combinatie van (extra) vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie. De smaak is daardoor wat neutraler.
 • Olie uit afvallen van olijven: hiervoor worden olijven gebruikt van een mindere kwaliteit (bijvoorbeeld olijven die beschadigde zijn of een afwijkend formaat hebben). Deze olie is vaak van mindere kwaliteit.

Verhitten van olijfolie

Voor het bakken en braden kan je gewone olijfolie gebruiken. Een duurdere extra vierge olijfolie gebruiken is zonde omdat de smaak door verhitting grotendeels verloren gaat. Voeg extra vierge olijfie dus vooral koud toe aan pasta, salade, tapenade of andere bereidingen. Opgelet: extra vierge olijfolie mag je niet gebruiken bij extreem hoge temperaturen zoals voor het frituren. Want dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen!

Bewaren van olijfolie

Wanneer je een goede olijfolie hebt gekocht is het belangrijk dat je deze ook goed bewaart. Het beste is op een donkere plek in de kast op kamertemperatuur.

Mijn favoriete extra vierge olijfolie

Colonna olijfolie

Colonna olijfolieEnkele maanden geleden heb ik een extra vierge gekocht van het merk “Marina Colonna“. Een heerlijk product dat ik warm aan kan bevelen. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment aan olijfoliën van hoge kwaliteit. De producten zijn in Nederland te koop (jammer genoeg nog niet in België) bij delicatessenzaken of via hun online shop. Ook verzending naar België is vaak mogelijk. Bekijk hier wie de retailers zijn.

Olijfolie kopen

Hoe kies je nu een lekkere extra vierge olijfolie uit? Dat hangt deels af van je persoonlijke smaak. Daarom adviseer ik je om eerst de olijfolie te proeven voordat je een fles koopt. En denk niet meteen dat een duurdere fles ook een betere smaak betekent. Wel is het zo dat je voor een goede extra vierge olijfolie iets meer betaalt. Dat komt omdat de olijven met de hand geplukt worden, en er zo olijfolie wordt gewonnen uit enkel de beste olijven. Wanneer een olijfolie iets goedkoper is, kan dit betekenen dat de olijven machinaal worden geplukt. Dat gaat sneller en is dus goedkoper. Alleen worden de olijven niet geselecteerd en komen er ook vaak takjes en blaadjes mee. En dat heeft invloed op de smaak.

Waarom een goede olijfolie kopen?

We betalen graag wat meer voor een goede fles wijn, maar voor olijfolie hebben we dat vaak niet over. Jammer, want voor slechts een paar euro meer haal je al een kwaliteitsproduct in huis. Je proeft meteen het verschil. Probeer maar eens wat olijfolie op een vers of geroosterd stukje brood, eventueel met enkele korreltjes zeezout erover. Heerlijk!

4 REACTIES

 1. Hey Sarah, wat een leuke site heb je! Ik ben deze week al een paar keer bij je wezen kijken voor wat food inspiratie. Heb trouwens nooit het verschil geweten tussen gewone olijfolie en extra vierge olijfolie. Het is me nu helemaal duidelijk:)

  Succes met bloggen! Ik blijf je volgen;)

 2. […] Zelf vind ik het zonde om een goede extra vierge olijfolie te gebruiken. De smaak is zo delicaat met eigen aroma’s dat het geen opsmuk nodig heeft. Olijfolie dat geschikt is om te bakken, is dan naar mijn mening een betere keuze. (Weet je niet welke olijfolie geschikt is? Lees dan mijn vorige post over de verschillende soorten). […]

 3. Olijven, eerst als puber lustte ik ze niet’🧠’ Na een paar reizen naar 🇵🇹 en Spanje 😮🤪was ik er gek van, nu als alleenstaande kook ik met olijfolie, ook koud. Leuke feiten want nu verkopen ze 1liter voor 3,99euri.
  80%gerrafineerde 20 %Vierge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.