Noten-rucolapesto

0
132
Pesto van rucola en noten

De Egyptenaren en Romeinen waren er dol op. Misschien niet alleen maar op de smaak maar ook omdat rucola of raketsla toen als afrodisiacum werd aanzien. (Of het echt waar is? Ik vind er geen wetenschappelijk bewijs voor, dus test het gerust uit en laat een reactie achter zou ik zeggen :-))
In Italië wordt de plant al jaren in de keuken gebruikt. Denk maar aan het pastagerecht cavatièddi (cavatelli) uit Puglia waar een grote hoeveelheid rucola in wordt verwerkt met tomatensaus en pecorino. In Nederland werd rucola pas begin jaren tachtig geïntroduceerd door het bedrijf Tubbergen. Veel afzet was ertoen niet, want het werd niet massaal gebruikt. Het duurde nog twintig jaar voordat de plant aan populariteit won. Vandaag de dag gebruiken we rucola nog steeds, vaak in een salademelange. In Nederland kennen we de gecultiveerde rucola (eruca sativa) met brede en ronde bladen en de wilde rucola (diplotaxis tenuifolia) met langwerpige, gekartelde bladen (deze kan je gewoon wildplukken, vaak in graslandschappen).
Erg typisch is de scherpe smaak (de gecultiveerde is milder dan de wilde variant). Ik hou er wel van en daarom lijkt het me ook lekker om er een pesto van klaar te maken. Sommigen weten al dat ik dit met een vijzel en stamper ga doen. Maar je kan ook gewoon alle ingrediënten in een foodprocessor gooien hoor. Om de pittige rucolasmaak wat milder te maken voeg ik er wat geroosterde noten aan toe. En een scheutje limoensap voor de frisse toets. Krijg je nu al het water in de mond? Oké, dan komt hier mijn recept!

Porties: 20 grote el pesto
Bereidingstijd:
25 minuten

 Wat heb je nodig?

 • 5 zwarte peperkorrels (en anders gewoon gemalen zwarte peper naar smaak)
 • 50 g notenmix (paranoten, walnoten, amandelnoten en kastanjes)
 • 125 g rucola
 • 50 g geraspte pecorino
 • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 tl geperste knoflook
 • Sap van een halve limoen
 • 16 el extra vierge olijfolie

Let’s cook!

 1. Rooster de noten in een koekenpan. Zijn de noten niet gepeld? Wrijf dan na het roosteren met een keukenpapiertje over de noten. Het is niet erg als er nog een beetje pel aanzit.
 2. Als je zwarte peperkorrels gebruikt, stamp je deze als eerste in de vijzel.
 3. Voeg alle rucola in kleine porties toe en stamp fijn.
 4. Voeg nu de geroosterde noten aan toe en stamp ook fijn.
 5. Voeg daarna de kaas aan toe en meng goed door.
 6. Als laatste voeg je nog het limoensap, de knoflook en de olie aan toe.
 7. Jouw zelfgemaakte noten-rucolapesto is helemaal klaar! Makkelijk, toch?

Recept pesto van rucola en noten

Recepttips

 • Wist je dat rucola een geschikt gewas is voor de beginnende tuinier? Waarom waag je geen poging om deze in jouw tuin te laten groeien. Zo kan je een lekkere salade mee maken, of een pesto. Bij bol.com verkopen ze een leuk rucola zaadpakket.[bol_product_links block_id=”bol_54400e0f4ec40_selected-products” products=”9200000020085985″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]