Mijn zelfgemaakt biertje!

1
801
Mijn zelfgemaakt biertje

Enkele maanden geleden heb ik jullie verteld dat ik zelf mijn eigen brier wilde brouwen met een startpakket. Microbrouwerijen zijn nog steeds hip, dus wilde ik zelf ervaren hoe het is om te starten met bierbrouwen. Niet dat ik er een carrière in wil uitbouwen, maar ik ben vooral benieuwd naar hoe je nu precies hiermee start.
Wil jij ook graag je eerste stappen wagen in het maken van je eigen biertje (hoe cool is dat btw?;)), of ben je nog op zoek naar een leuk en origineel cadeau om aan iemand te geven (het is een keertje wat anders dan een boek of een cd, toch? :)), dan hoop ik dat je uit mijn ervaring inspiratie kunt halen!

Het bestellen van een bierpakket

Mijn zelfgemaakt biertje
De eerste stap was het bestellen van een bierpakket. Ik heb gekozen voor Brouwland omdat hun webshop (levering in Nederland en België!) een groot aanbod heeft en ook omdat sommige microbrouwerijen die ik ken hier ook hun spullen hebben gekocht om te starten. Ik heb gekozen voor de startersuitrusting (€ 79) en daarbij het bierkit ‘Gold’ van Brewferm (€ 14,95).
Zo’n bierkit van Brewferm is eigenlijk de makkelijkste manier om te starten met bierbrouwen. Je koopt een kant-en-klaar-mengsel en je hoeft dus niet met hop, mout en andere ingrediënten in de weer. Natuurlijk kan je daar wel meteen mee starten als je dat wil, maar zelf begin ik liever met zo’n makkelijk bierkit :).
Bekijk hier de instructies voor het gebruik van de bierkit en bekijk hieronder de tutorial in de video:

Klaar om te starten? Of toch niet?

Het pakket kreeg ik vrij snel thuis geleverd (hou rekening mee dat je best een groot pakket krijgt :)).

Alleen ging ik de week nadien voor enkele weken naar Toscane. Dus heb ik het bierbrouwen maar uitgesteld, want je moet wel rekening houden met een ‘planning’ die je nauwgezet moet volgen (enkele dagen laten gisten, daarna overhevelen en noem maar op).
Toen ik terug was wilde ik starten, maar hoewel het erg makkelijk lijkt was ik bang om het fout te doen. Ik wilde niet na weken pas merken dat het foute boel is en dat ik helemaal niks heb. Daarom vroeg ik nog wat extra tips aan kennissen die hiermee ervaring hadden en dat hielp me om alles goed op een rijtje te krijgen van de belangrijkste stappen.

De stappen volgen

Mijn zelfgemaakt biertje

Met het bijgeleverde summiere stappenplan en de extra tips die ik kreeg van anderen voelde ik me zeker genoeg om te starten met het brouwen van mijn eigen biertje. En dan komt na wekenlang wachten eindelijk ‘le moment suprême’. Hét moment waarop je het dopje van het flesje haalt en hoopt dat het goed is gelukt. Heel spannend want het kan altijd ‘mislukken’ en dan heb je een vies biertje gebrouwen die je nog niet eens aan je schoonmoeder wilt serveren:).

Is mijn zelfgemaakt biertje gelukt?

Ziet er goed uit, toch? En het smaakt ook nog lekker. Ik ben er alvast heel blij mee! :)

Wat ik vind van zelf bierbrouwen

Mijn zelfgemaakt biertje

Hoewel ik niet meteen durfde te starten, is het achteraf gezien toch vrij gemakkelijk om met zo’n bierkit je eigen biertje te maken. Wel hoort er een goede planning bij (van enkele weken) waar je goed rekening mee moet houden. De bierkit is een leuke manier voor beginners om bier te brouwen. Wil je graag verdere stappen zetten dan kan je in plaats van een bierkit alle ingrediënten zelf apart kopen (hop, mout,…) en eigen specerijen en kruiden toevoegen om helemaal jouw smaak te creëren. Wel is het dan handig om een boek erbij te kopen waarin gedetailleerde informatie staat om de kunst van het bierbrouwen goed te begrijpen.

Zelf ga ik nog eens aan de slag met een bierkit voor het brouwen van een biertje. Ik weet nu hoe het moet en het lijkt me wel leuk om voor het eerstkomend feestje mijn eigen biertje te kunnen serveren!:)

Heb jij ooit je eigen biertje gebrouwen? Wat is jouw ervaring? Of wil je graag starten? Speak out in een reactie onder deze post!

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.